Splošno > Sam svoj mojster
RAZPOKE V STENI

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
RAZPOKE V STENI
#1
Takoj po tem, ko so nam "porajhali" so se na steni (na vogalih) pojavile razpoke. Razpoke so en zidak pod betonsko ploščo v vodoravni liniji, na zunanji in notranji strani. Sicer v prostoru razpoke niso tako velike, kot so na znanji strani zida. Zidali smo s termobloki 40 cm. Razpoke so nam delavci popravili, a se je razpoka stisnila in omet nam je popokal. V sušnih dneh smo opazili, da so se razpoke ponovno odprle za 2 do 3 mm, v dežju oziroma vlažnih dneh pa se razpoke stisnejo.


Prosim, če nam lahko kdo pojasni zakaj prihaja do teh razpok. Naj ppovem, da je to v prvem nadstropju hiše. Pritličje je bilo zidano že pred 25 leti, v lanskem letu pa smo pozidali še prvo nadstropje in zgornjo ploščo.
Za odgovor se Vam lepo zahvaljujemo!
#2
Slike, skice?
#3
Pozdravljeni!

Žal slik danes še nimam pri sebi. Upam, da mi jih bodo kmalu posredovali. Za začetek, če Vam je v pomoč smo pripravili skico, s katere je razvidno, kje se razpoke nahajajo.

http://antide.moj-album.com/ - tu je skica, jutri pa še slike
#4
Dodali smo še slike!
http://antide.moj-album.com/

V naprej hvala za nasvet!


LP
#5
meni osebno semi zdijo razpoke kar hude in po mojem občutku mi deluje kot da spodnji cegli ne prenašajo najbolje bremena (plate in kar je gor). Mogoče je bilo ob prvotni zidavi (pred 25 leti) na tem delu delano že bolj površno (češ, saj ne bo bremena ker je tik pod streho).

lahko pa da je tudi prišlo do dodatnega ugreza cele hiše.

Pa so te razpoke okoli cele hiše ali so se pojavile samo ne enem delu?
#6
Zidovi, ki so popokani so bili zidani lani s termobloki. Zidovi v spodnjem delu hiše, ki so bili zidani pred 25 leti, ki nosijo težo dveh plošč + stene zgornje etaže pa nimajo niti ene razpokice!!!!

Razpokani zidovi nosijo teže samo ene betonske plošče.

Če se nam bi ugrezal ta del hiše, bi verjetno zasledili tudi vertikalne razpoke kjer se stene stikajo s preostalim delom hiše. Ali se motim?
#7
Ne vem no, meni se zdi to tako, kot da bi se obe etaži (spodnja in zgornja) na tempreraturo obnašali drugače. Lahko, da ma kaka vlaga prste vmes.
#8
...kakšni so temelji hiše?
...na kakšni podlagi leži cela hiša?
upoštevati morate, da ste prvotne temelje obremenili x2 in je verjetno tam izvirni greh.
Na hiši mojega tasta je v 3.štuku(!) podobna razpoka (manjša) in vzrok je v posedanju temelja.
Lp! e.
#9
hm..., jaz se pa z posedanjem temeljev nebi ravno strinjal. Mislim, da so poškodbe pri posedanju temeljev razpoke v diagonalni smeri. Temelji so tudi zelo predimenzionirana zadeva. Če ta bajta stoji nekaj časa (stari del), potem je do konsolidacije ("posedanja") zemljine pod temelji že prišlo in bi naslednje obremenitve morale imeti minimalne učinke.

Jaz še vedno mislim, da je problem nekje drugje.
#10
Na vem ali te prav razumem ali ti je počilo šaro nižje pod zgornjo plato?

Big Grin Pozdrav
#11
Ojla,

kaka pa je streha gor in kako je zasnovana? Tu vsekakor ne gre za posedanje temeljev in po mojem niti za težo plate. Mislim, da je tu ključni problem streha. Verjetno je streha in horizontalne vezi na vrhu zidov (če sploh so?) napačno zasnovane oz. neustrezne. Streho ti pomojem razpira (temperatura, sama teža konstrukcije,...) in vezi niso sposobne prenesti horizontalne obtežbe, katera se vzpostavi pri strehi. Moral bi videt hišo, pa tudi načrte kako je zasnovana primarna nosilna konstrukcija.
#12
Mislim, da ima simoni prav. STREHA? Nekam čudna je ta vaša streha. Imate samo pokrito z pločevino? Na 1 sliki mi deluje izredno tanka in vogal pobešen? Lahko da sem slabo videl. Na zunanji strani pod razpokami imate dva odvoda, česa?
#13
sandi2006 Napisal:Mislim, da ima simoni prav. STREHA? Nekam čudna je ta vaša streha. Imate samo pokrito z pločevino? Na 1 sliki mi deluje izredno tanka in vogal pobešen? Lahko da sem slabo videl. Na zunanji strani pod razpokami imate dva odvoda, česa?Zgoraj je le betonska plošča, izolirana. Streha še ni napravljena. Pri straneh smo samo začasno postavili pločevino. V naslednjem letu imamo namen narediti streho. Toda najprej bi radi odpravili ta problem. Imeli smo na ogledu tudi "strokovnjake" in vsi so mnenja in trdijo, je kriva zgornja plošča, saj se le ta od jutra do večera dvigne in spušča za skoraj 0,3 cm!!!

Problem je zdaj to - KAKO TO ODPRAVITI???!!!
#14
A imate na robovih vertikalne AB vezi? Horizontalno vez v plošči ste naredili?
#15
Lahko da se bo plošča, ko bo manj izpostavljena zunanjim vplivom (dež, direktno sonce, ki ga pločevina še stopnjuje) umirila, ko boste naredili streho.

Sanacija: ? Nisem strokovnjak - malo odštemat omete, elastično lepilno prevleko, mrežica, bandažiranje, elstični ometi ? Mogoče podobno kot delajo za knauf na stiku dveh različnih materialov (knauf - stena)?

Mogoče bo odgovoril še kdo, ki se bolje spozna.


Skok na forum:
Zadnje novice

Zemeljski plin – udoben, varčen, varen in ugoden
11.10.2019 ob 09:01:30
Zemeljski plin – udoben, varčen, varen in ugoden
Zemeljski plin je vsestransko uporaben energent – v gospodinjstvu ga tako uporabljamo za ogrevanje prostorov, pripravo tople... Beri dalje »
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
09.10.2019 ob 11:03:14
Lumar - na ogled hiši dveh generacij
V podjetju Lumar v soboto 12. oktobra med 10.00 in 16.00 uro pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo predstavili hiši, ki sta... Beri dalje »
Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke
07.10.2019 ob 07:59:04
Odločitev, ki zagotavlja zdrav način življenja, udobje in dolgoročne prihranke
Dom je tam, kjer se počutimo prijetno in varno. To je prostor, kjer se lahko sprostimo, odmislimo vsakodnevne tegobe in zadihamo s... Beri dalje »
Otroška soba v mansardi
03.04.2018 ob 18:21:19
Otroška soba v mansardi
Marsikdo reče kaj pa je takega narediti otroško sobo v mansardi. Glavno je, da sobo okrasimo z nekaj junaki iz risank in to je to. Je res, da je to... Beri dalje »