Splošno > O cenah materiala in storitev
cena 1 m škarpe

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
cena 1 m škarpe
#16
Cena opaža je kar krepko prevec, trenutne cene so 14-16eur m2, pa ker dvojno je tam cca 30eur m2, spremljiva cena.
lp
#17
Jaz dobil ceno 30m škarpe višine 2,5m in debelina zida 30cm-9000eur, brez izkopa.
lp
#18
Moja cena opaža je za 1m2 - enostransko, samo preračunal sem dvostransko in tak opaž je 15,30/ m2. Torej skladno s pajo70. Imam pa v predračunu tudi ceno opaža, ki je kvalite ustrezne za kak temelj, ki znaša 8 EUR/m2, ampak na vidnem delu za moj okus ni ravno OK ampak morda tudi to komu prav pride za kake kalkulacije.
#19
Kakšno pa imaš predvideno armaturo?
#20
Sem vse napisal zgoraj, pri meni to niti ni prava škarpa ampak bolj ograja, ki bo skupaj držala nasutje na parceli. Delal bom plato/dvig terena ca 50 cm nad okoliškim terenom, da se dvignem na nivo ceste. Zato so pri meni OK tudi kaki približki in en tak približek pravi 70-100 kg železa na kubik vgrajenega betona.

Gledam soseda v podobni situaciji, ki je napravil temelj 30*40 in potem zid, ki ga je zasul samo ca 12 cm debel. Noter pa je vgradil bolj simbolične količine železa (sem gledal in malo pomagal, ko je delal) pet let kasneje nima težav nobenih.

Hočem reč, da tistih 70-100 kg je pavšalna ocena enega gradbinca, jaz sem samo uporabil iste količine še na željo Hanzija. Najbrž, da ta količina železa pri višinah, kot jih nekateri navajajo ne zadošča, sploh če se varuje kaka večja brežina nad hišo npr. V moji situaciji pa zna že teh 70 kg bit bolj na rezervo...

Za kake bolj resne zadeve je lahko najbrž železa tudi krepko več, potrebna debelina in globina se hitro povečata. Peta temelja postane nujnost, pogosto tudi drenaža...
#21
Zdravo,

tudi mi bomo potrebovali manjšo škarpico/ograjo, za poravnavo parcele dolžine cca 35tm.

Gre za manjšo škarpico, s temeljem 30/40 in vidnim zidom do 50cm (skica in primer izgleda). Potreboval bi minimalni izkop z odrivom (brez odvoza)

Zanima me, če lahko računam na ceno cca 50€/tm? Lokacija okolica Lj.

lpd


Priložene datoteke
.jpg   Skarpa.jpg (Velikost: 53,38 KB / Prenosi: 12776)
.jpg   skarpica-zid.jpg (Velikost: 184,04 KB / Prenosi: 12776)
.jpg   zid.jpg (Velikost: 112,29 KB / Prenosi: 12776)
#22
Glede na to o kakšnih cifrah pišete tu kar se tiče zidave škarpe, predvsem glede opaženja, sem pomislil, da bi bil najcenejši oporni zid verjetno narejen iz betonskih opažnih zidakov, vertikalno in horizontalno položene armature iz Fe palic ter zalito z betonom. Cena teh zidakov (debelina 20 cm) na m2 je namreč cca 10 EUR, kar je mnogo ceneje kot opaženje.
Nekateri bi imeli pripombe na izgled, a tudi beton ni nek vrhunec lepote.

Sam se bom verjetno odločil za to varianto, saj moram narediti cca 45 m1 škarpe višine 1 m.
Kaj pa vaše mnenje?
#23
Za takele nizke "škarpe", oziroma zidce, je najcenejša varijanta betonski votlak in beton.
Narediš nek minimalen temelj, na vsake toliko časa kako vertikalno palico ČBR fi 12, med vrstami prav tako po eno palico še horizontalno.

Na vrhu namesto venca lepo položiš betonske vrtne robnike debele 5cm - tako da je zaobljen rob obrnjen na "ta lepo stran". Betonske bloke z vidne strani lepo pretegneš z lepolom in dodaš mrežico ter pofarbaš z eno od fasadnih barv ali z barvo za beton.

Betonske robnike se da z lončasto "šajbo" na flexu lepo malenkost pobrusit, da so bolj gladki, potem pa lepo samo še enega od premazov za beton.
#24
papez46 Napisal:Za takele nizke "škarpe", oziroma zidce, je najcenejša varijanta betonski votlak in beton.
Narediš nek minimalen temelj, na vsake toliko časa kako vertikalno palico ČBR fi 12, med vrstami prav tako po eno palico še horizontalno.

Ali se za takšno rešitev vertikalne palice samo potopijo v temelj (na kakšni razdalji?) ali pa je potrebno temelj dodatno armirati?

Mogoče še opis:
Zid je namenjen zadrževanju nasutja za izravnavo pracele. Teren je relativno raven - padec cca 0,8 m na razdalji 25 m). Višina predvidenega zidu nikjer ne bo presegala 1m. Ker gre za 120 tm iščemo cenovno ugodno rešitev. Trenutno se se odločamo med:

- opažni betonski bloki polnjeni z betonom;
- škarpniki ("suhi zid").

Po navodilih proizvajalca je v primeru betonskih opažnih blokov potrebna tudi hidroizolacija. Ali to pomeni horizontalno in vertikalno vgradnjo izoteka po celotni površini zidu?
#25
Ko boste na škarpe želeli še kamen položit , pa se spolnite name :wink:
#26
Citat: opažni betonski bloki polnjeni z betonom;
- škarpniki ("suhi zid").

Po navodilih proizvajalca je v primeru betonskih opažnih blokov potrebna tudi hidroizolacija. Ali to pomeni horizontalno in vertikalno vgradnjo izoteka po celotni površini zidu?
Jaz osebno bi vzel bloke za polnjenje z betonom, položil na temelje in to je to. Daleč najceneje, držalo bo, zadaj bi pa dal čepkasto folijo (ali pa še kaj drugega) in bi moralo zadostovati za hidroizolacijo.
#27
Hvala za info ... tudi glede na dosedanje ponudbe bo varianta z opažnimi betonskimi votlaki očitno najcenejša.

Še vedno me zanima ali se za takšno rešitev vertikalne armaturne palice samo potopijo v temelj (in na kakšni razdalji?) ali pa je potrebno temelj dodatno armirati? Predpostavljam, da je bloke potrebno polniti ročno (hruška najbrž ne pride v poštev).
#28
Glede na to, da se gre za manj kot 1m visok zid:

-nekaj železja mora biti definitivno v temeljih, ni pa potrebno pretiravati ne s količino ne z debelino

-pokončne palice bi postavil na cca 2m, bi moralo biti več kot dovolj, pa še eno vodoravno linijo na prvem (ali pa celo raje na drugem) kvadru, več ni potrebe, resnici na ljubo ne rabi držat kaj pretirano velike teže. Vertikalne sem vsaj jaz nazadnje zatikal v že postavljene kvadre na temelje (drugače je smotano ker hitro fališ za par cm in ti bodo palice prišle ravno na betonski del v kvadru.

-polnjenje blokov bi šlo tudi s hruško, ampak bo zadeva hitro ratala "umazana". Nekaj betona bo teklo čez bloke ven, po steni... Če to ni težava, potem ne vidim problema. Če je zadeva vizualno pomembna potem bi jaz osebno polnil na "roko", če vizualno ni tako pomembno recimo do ene 3/4 s hruško, ostalo na roko (da nikjer ne zapolniš do vrha, ker tam bo največja možnost, da poteče po steni dol.


Skok na forum:
Zadnje novice