Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Zakon o kmet. zemljiščih,odškodnina za spremembo namembnosti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakon o kmet. zemljiščih,odškodnina za spremembo namembnosti
Oj Tina,

nama je referent v podpis poslal neko izjavo, da se odpovedujeva možnosti pritožbe. Tako sva denar dobila vrnjen v le nekaj dneh po pravnomočnosti. Sicer proces traja 45 dni. 15 dni, da je stvar pravnomočna, potem imajo pa še 30 dni časa, da ti denar vrnejo.

Če se ti mudi, na UE malo povprašaj, kako je s to izjavo.

Srečno!
t
ok, hvala Smile
Tako mi smo na koncu, odškodnine nam ni bilo potrebno plačati, komunalnega prispevka pa sva dobila 8,440 kar je manj kot sem pričakovala. Tako da smo z papirologijo upam da končali, tako da nas čaka zidarija Smile
Zanima me, katera površina je bila pri vas osnova za plačilo odškodnine. Na UE so mi namreč rekli, da bodo odškodnino obračunali od naslednjih površin:
- tlorisna površina objekta,
- površina škarp,
- površina parkirišča,
- površina dovozne poti.

Njihova razlaga je, da so to površine, ki bodo 'uničene'. Seveda sem si takoj prebral zakon in res ugotovil, da se omenjajo tudi transportne poti. Glede na to, da imam boniteto 51, to pomeni, da bom plačal 4€/m2 za tlorisno površino hiše in najbrž tudi škarpe, za parkirišče in dovozno pot pa 1€/m2.

1. Ali sem si višino odškodnine pravilno razlagal?
2. Ali je bila to praksa tudi pri vas (predvsem kar se tiče parkirišča, dovozne poti in škarpe)?
3. Dovozna pot leži na sosednjem občinskem zemljišču, zaradi česar sem si pridobil služnost. Na UE so mi razložili, da odškodnino plačam jaz kot koristnik in ne občina kot lastnik. Ali to drži?

Hvala za odgovore.
Po tanovem smo plačali samo za objekt npr 10*12=120m2,nobenih parkirišč,dovoza(pri nas je 100m2 dovoza),ostalo preplačano odškodnino so nam vrnili,še prej kot predvideva rok!
midva sva odškodnino plačala ta teden. pri nama je bila upoštevana samo površina tlorisa hiše in terase.

a kar vidva bi mogla plačat? a če bo še kdo gradil v bližini in tudi si uredil služnost dovozne poti pa ne bo rabil plačat kr boš ti plačala v bistvu tudi zanj že (odškodnina se plača samo enkrat)? meni ta razlaga ne pije vode. prej izgovarjanje, kr občine šparajo.
Razložili so, da pač plačamo mi, ker mi spreminjamo namembnost. Če še bo kdo gradil naprej, bo pač plačal naprej, za tisto, kar bomo mi, ne bo potrebno plačati še enkrat.

Pozabil pa sem vprašati, ali moramo plačati za cesto in parkirišče po 4€/m2 ali po 1€/m2?

Očitno pa je, da si zakon razlagajo od UE do UE po svoje, ker je tudi za projektanta to novo - v PGD namreč ni navedel kvadrature parkirišča in dovozne poti (samo stavbo), tako da moramo sedaj še PGD dopolnjevati.
hiska_bo,
takšne zahteve UE so precej v nasprotju z navodili IZS-a izvajalcem -> obračuna se odškodnina samo za kvadraturo objekta (stanovanjske stavbe) na stiku s terenom, dvorišče, parkirišče ... parcele pa ne.

Prav tako se cestam oz. dovoznim potem obračuna nadomestilo samo, kadar gre za kategorizirane ceste v skladu z Zakonom o cestah. Ne morejo vam zaračunavati nadomestila za občinsko parcelo, ampak samo za vašo. (četudi bi vam ga, velja za investicije občin nižja odškodnina)

Pri izgradnji večih objektov na parceli se nadomestilo obračuna samo manj zahtevnim objektom; nezahtevnim in enostavnim objektom (škarpe, ograje, nadstreški ...) pa ne (ker niso stavbe).

Morda boste imeli najmanj težav, če skušate spraviti boniteto pod 50 točk ali vsaj da zahtevate pisno obrazložitev UE, na kateri zakonski osnovi vam želi zaračunati vse zahtevano.
@petea

Po mojih informacijah so na UE dobili navodilo, da naj bi se obračunavale tudi utrjene površine, vsaj dovozi in prometne površine. Ali je res IZS dal takšna navodila izvajalcem? Če je temu tako bi bilo potrebno IZS ornk za ušesa.
Sem šla še enkrat skozi gradivo:

pri primerih piše npr.:
- enost. hiša: površina objekta za odmero: 150 m2,
- dvorišče: površina objekta za odmero: 0 m2 (iz skice pa je razvidno, da je na parceli narisan tudi dovoz do objekta).
S tega stališča je projektant od @Hiska_bo ustrezno, v skladu z danimi smernicami izdelal PGD.

Po drugi strani pa je v klasifikaciji CC-SI našteto med objekti transportne infrastrukture tudi: 'pristopi do objektov in zemljišč, funkcionalne prometne površine ob objektih in podobno' in v opisu: 'pristop do objektov in zemljišč, funkcionalne prometne površine ob objektih in podobno'.

Zakon je po mojem mnenju tako ali tako pisan preveč dvoumno in zato je možnost več interpretacij - kakor jih kdo potrebuje (beri: logično je, da država želi dobiti čim višje zneske, četudi so najprej govorili drugače).

Jaz ta določila zakona še vedno razumem drugače (finančno manj ugodno za investitorje), kot se zdaj uporablja za izračune.
Kot sem rekel, po mojih podatkih so UE dobile navodila, da je potrebno dovozne površine upoštevati v izračunu. Sam sem že popravljal projekte na račun tega in jih dopolnjeval s specifičnimi podatki o dovoznih površinah (kljub temu, da so bile v načrtu arhitekture navedene jih je bilo potrebno dopisovati tudi v vodilno mapo)

Vem, da to ni najbolj ugodno za stranke in bi moralo biti manj dvoumno zapisano, se pa mi zdi logično, da se tudi dovozi upoštevajo. Kako pa reševati zaplete, ko dovoz poteka po tujih parcelah pa je vprašanje za pravnike oz. občine.
kolikor sva midva gledala, so nama šteli samo tloris, teraso in nadstrešek nad vhodnimi vrati. če je tako prav ali ne, ne vem, izračunali so kakor so vedeli in znali, midva nisva rekla kaj smejo in kaj ne smejo upoštevat (mi je pa referentka na ue pred časom rekla, da so vse, ki se ukvarjajo s tem poslali na "izobraževanje" v lj, da so povedali kako se obračuna). midva imava še toplo gd že v roki :-)
Obračunali so za boniteto 51 znesek 4€/m2 tlorisne površine stavbe in 1€/m2 za dvorišče in dovozno pot (transportne poti).
Obrazložitev: vsa zgoraj omenjena površina je izgubljena kot kmetijsksko zemljišče. Takšna naj bi imeli navodila.
lep pozdrav

ker sem laik na področju gradnje, me zanima par stvari preden se odpravim na občino in me začnejo pošiljat od vrat do vrat

oče je lastnik parcel velikosti 1300m2(travnik,njiva), za parcelo je boniteta 75 ( občina Grosuplje).
občina je izdala objavo da sprejemajo vloge za spremembo namenske rabe zemljišč in ker imam željo po gradnji bi se podal v ta postopek- in iz tega sledijo moja vprašanja:
1. koliko časa približno traja da občina sprejme nov prostorski načrt?
2. če bi bila vloga odobrena je časovno omejeno kdaj moraš pričeti zidat?
3. če sem prav razbral iz foruma odškodnino za spremembo plačam ko zadnem graditi in sicer za površino postavljenih objektov?
4. predno začnem graditi plačujem višji davek za posest?
5. kje bi lahko izvedel kolikšni bi bili cca. stroški za komunalni prispevek in podobno?
v bližini parcele je kanalizacija ter elektrika, edino vodo je malo bolj oddaljena

pred mnogimi leti je bilo na tem pasu parcel mišljena gradnja hiš, vendar so kmetje niso strinjali in je pač to padlo vse v vodo, so pa za ta pas parcel puščene hišne št.

upam da nisem preveč zakomplicirov, hvala vsem za bilo kakšn odgovor , ki mi bi bil v pomoč

lp
andrej
1. naša ga že 3 leta...
2. ko pridobiš gd imaš 2 leti časa, da začneš.
3. tik pred izdajo gd plačaš odškodnino, obračuna se na tlorisno površino "uničenega" zemljišča
4.? misliš davek na nepozidana stavbna zemljišča? če misliš to, potem je odgovor da.
5. občina


Skok na forum:
Zadnje novice

Bivalni navdih v garsonjeri
19.04.2024 ob 11:21:48
Bivalni navdih v garsonjeri
Majhen prostor ne pomeni nujno kompromisa pri udobju in stilu. Z domiselnim pristopom in pohištvom po meri lahko tudi garsonjera... Beri dalje »
Naj bo vaš dom energetsko učinkovit
21.03.2024 ob 14:30:40
Naj bo vaš dom energetsko učinkovit
Ko gre za energijo v domu, je vsak korak k večji energetski učinkovitosti in zmanjšanju porabe energije ključnega pomena. V... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »