Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Zakon o kmet. zemljiščih,odškodnina za spremembo namembnosti

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zakon o kmet. zemljiščih,odškodnina za spremembo namembnosti
Spitbox izračunal si prav.Ne moreš pa odmerit 150m2 za gradbeno parcelo ker imajo občine določeno koliko je lahko najmanjša parcela in to mislim da je 400m2(nisem 100%)

Meni je rekla referentka da je do tega zakona prišlo tudi zato ker je veliko zazidljivih parcel in jih ljudje nočejo prodati,zato pa bodo omejevali gradnjo na kmetijskih zemljiščih.
Mislim da bo se sedaj še manj ljudi odločalo za gradnjo.Ljudje so šli iz mesta na obrobje vasi zaradi bolj ugodnih parcel (cenovno) sedaj pa je temu tudi konec
berem in mi ni čisto jasno...

imam kupljeno parcelo za katero imam dokumentacijo za GD skoraj na koncu....

vrsta rabe: Travnik
katastrski razred 8
boniteta zemljišča 18
zazidljiva

vendar po lokacijski informaciji je to: področje poselitve....

A padem pod veljavnost te uredbe ali ne...?
Sem šla danes čez tale zakon in moram priznati, da ga ne razumem popolnoma :? ...če je tako, kot ste navajali do sedaj, torej čisto vsak plača pred izdajo gradbenega dovoljenja nek dodaten znesek kot odškodnino (saj ima konec koncev vsaka parcela, ki je zazidljiva pod postavko VRSTA RABE/KULTURA navedeno ali sadovnjak, travnik,...).

Ali je potrebno pogledati postavko namenska raba?

Hvala za razjasnitev.
Tudi jaz se prebijam skozi te vse informacije...
Kot kaže bo potrebno za vse parcele plačati odškodnino, razen za tiste, ki imajo boniteto 0, torej tam že stoji ali je stala hiša.
ipper zate velja tako:
18 x 0,05€ = 0,9€/m2
Torej, če imaš 1000m2, boš plačal 900€!
Glede na druge zneske precej poceni...

Mene zannima kako in kdo določa katastrski razred?
A se ta ob novem razparceliranju parcel lahko spremeni?
Npr. da se na večih parcelah, različnih razredov na novo določijo parcelne številke.
Kako v tem primeru določilo katastrski razred, če je ena parcela prej imela npr. 40, druga pa 18?
Pozdravljeni,

kolkor jaz zastopim ta zakon, ta zakon velja samo za tiste kateri so vložili spremembo namembnosti zemljišča (prej je bilo kmetijsko) sedaj pa po nekaj letih -proces postala zazidljiva in tisti morajo plačati odškodnino.

Ne pa na tistih katera so v urejenem delu poselitve.
Torej prej sploh niso mogel graditi na Kmetijskih zemljiščih ,sedaj pa če ti bo uspelo spremeniti kmetijsko v gradbeno potem se plača ta odškodnina.

lp, Matevž
matevzn Napisal:Pozdravljeni,

kolkor jaz zastopim ta zakon, ta zakon velja samo za tiste kateri so vložili spremembo namembnosti zemljišča (prej je bilo kmetijsko) sedaj pa po nekaj letih -proces postala zazidljiva in tisti morajo plačati odškodnino.

Torej prej sploh niso mogel graditi na Kmetijskih zemljiščih ,sedaj pa če ti bo uspelo spremeniti kmetijsko v gradbeno potem se plača ta odškodnina.

lp, Matevž

Bilo bi lepo, da bi blo tak kot praviš, vendar jaz mislim da se motiš.
Sprememba namenbnosti iz kmetijskega v gradbeno območje je ločena zgodba od tega zakona, ki predvideva da se za vsako zemljišče, tudi v gradbenem pasu plača odškodnina glede na boniteto.
Država želi, da bi ljudje kupovali parcele kjer je boniteta 0, to pa je tam kjer že stoji oz. je stala hiša.

Vsaj jaz to tak razumem.
spitbox Napisal:

lp, Matevž

Sprememba namenbnosti iz kmetijskega v gradbeno območje je ločena zgodba od tega zakona, ki predvideva da se za vsako zemljišče, tudi v gradbenem pasu plača odškodnina glede na boniteto.
Država želi, da bi ljudje kupovali parcele kjer je boniteta 0, to pa je tam kjer že stoji oz. je stala hiša.

Vsaj jaz to tak razumem.

ReplikaSmile

Ah pa sej to pa je ni mogoče da bi kaj takega naredili.
Kolikor jaz zastopim je tukaj govora o kmetijskih zemljiščih.

Tudi jaz imam parcelo 1000 m2 , in je v UON (Ureditveno območje) ampak parcela je v
4 katasterskem razredi in boniteta je 52.

Če je to res tako potem pa res grdo.
Še vedno trdim da to ni tako , ker zemljišč z boniteto 0 skoraj ni nikjer.
urska86 Napisal:Živjo,

mene pa zanima, kako veš v kateri bonitetni razred sodi parcela?

Na Katastru preveriš.

greš na: http://e-prostor.gov.si/, izbereš javni vpogled,
poiščeš parcelo, izbereš podrobnosti, spodaj je tudi podatek o boniteti.

lp, b
spitbox Napisal:

lp, Matevž

Vsaj jaz to tak razumem.

Tako je.To je ločena zgodba o spremembi namembnosti.Za vsa zemljišča ki so kmetijska zemljišča pa čeprav imajo namensko rabo -stavbno zemljišče bo treba plačat to odškodnino.Edino ne bo treba plačat če je že dejanska raba zazidljivo zemljišče.SE pravi za 99% parcel po vaseh in obronkih mest bo treba plačat to odškodnino.
Saj sem že nekje napisal da mi je danes referentka rekla da je to zato ker imajo zazidljivih parcel ki so nepozidane preveč in zato hočejo omejiti kmetijska zemljišča kjer pa je tudi možna gradnja.
Še ta teden sem hotel dati aro za parcelo pa sem sedaj klical prodajalca"moje" parcele in mu povedal če mu je to kaj znano in ga je skoraj kap.Še sam je rekel da sedaj ne bo nikoli prodal parcel.Niti jaz je ne mislim kupit ker bi me za850m2 veliko parcelo odškodnina stala 12900€.In to v vasi s 200 prebivalci in 5 km oddaljene od Ljutomera ki je itak malo mesto.Sramota
urska86 Napisal:Sem šla danes čez tale zakon in moram priznati, da ga ne razumem popolnoma :? ...če je tako, kot ste navajali do sedaj, torej čisto vsak plača pred izdajo gradbenega dovoljenja nek dodaten znesek kot odškodnino (saj ima konec koncev vsaka parcela, ki je zazidljiva pod postavko VRSTA RABE/KULTURA navedeno ali sadovnjak, travnik,...).

Hvala za razjasnitev.

Treba je pogledati "dejanska raba"
matteo Napisal:
urska86 Napisal:Sem šla danes čez tale zakon in moram priznati, da ga ne razumem popolnoma :? ...če je tako, kot ste navajali do sedaj, torej čisto vsak plača pred izdajo gradbenega dovoljenja nek dodaten znesek kot odškodnino (saj ima konec koncev vsaka parcela, ki je zazidljiva pod postavko VRSTA RABE/KULTURA navedeno ali sadovnjak, travnik,...).

Hvala za razjasnitev.

Treba je pogledati "dejanska raba"

Dejanska raba:
kmetijsko zemljišče: 444m2
pozidano zemljišče 156m2

Torej, kaj sledi iz moje zgodbe?

Hvala za odgovor,LP
Urška86 iz tvojega posta razberem da dejansko že stoji stavba na tej parceli.Zakaj bi zdaj ti plačevala?Ali kupuješ to skupno parcelo z hišo?
matteo,

na parceli še ni ničesar,...ta zaznamba pozidano zemljišče se po mojem mnenju nanaša na faktor dovoljene pozidave,...ne vem točno.

V lokacijski informaciji pa mi piše;

osnovna namenska raba: območje znotraj ureditvenega območja naselja
Podrobnejša namenska raba: /
Pozdravljeni,

po pregledu novega zakona mi je zdaj vse jasno in lahko povem, da je nas ta vlada lepo preprosto zaj.

Torej vsa zemljišča , čeprav so stavbno in gradbena , moramo pogledati v kakšno boniteto zemljišča spada. (cifre od 0 - 69 ) in potem glede na boniteto in kvadratuto parcelo plačamo odškodnino ki pa niso majhne.

Zemljišče z boniteto pa so samo tista katera so že pozidana ali razne poti.

Citiram :
Torej, gre za dodatno finančno obremenitev. Vsak, ki bo želel pridobiti gradbeno dovoljenje, bo moral plačati 10 evrov po kvadratnem metru te odškodnine. Sploh je to problematično na demografsko ogroženih območjih. Zakon bo s takšnim členom, kot je ta, ki uvaja na novo odškodnine, pripeljal do tega, da bo prišlo do še več odselitev iz vasi, predvsem v mesta, in s tem se bo zgodilo - kaj? Še manj bo obdelanih kmetijskih zemljišč, kot jih je zdaj. Vsaka dodatna finančna obremenitev v tem času je enostavno nesprejemljiva.

Skok na forum:

Zadnje novice

Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »