Gradnja in obnova > Energijski viri
Solarno ogrevanje - dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Solarno ogrevanje - dejanske izkušnje
#61
Zaenkrat se solarno ogrevanje ne izplača. Morda v Primorju kjer je več sončnih dni. V osrednji in severni Sloveniji praktično ni pri dobitka Decembra, in Januarja. Pa ni problem v kolektorjih temveč v tem, da sonce praktično ne posije ta mesca. Govorim na podlagi nekaj dejanskih objektov in ne na podlagi reklam.

Največji problem sistemov pa je tako poleti, ko v večini primerov ni dat kam toplote. Že vem, da bodo nekateri trdili da temu ni tako.
#62
Podvprašanje: če je toplotni tok sonca konstanten in pri tem imaš, recimo, takšno srečo, da ga vedno zajameš v celoti (torej tistih 1000 W/m2), torej imaš pravi položaj in nagib, potem bi stvar funkcinirala, če ne bi bilo oblakov? Ne spomnim se najbolj, vendar od mojega očeta samograjeni kolektorji, ki imajo sedaj svojih 30 let, so poskrbeli za toplo vodo tudi v oblačnem vremenu, sicer malo manj, vendar vseeno je bila za se zvečer stuširati za vse. Ne spomnim pa se, kako je bilo pozimi.
#63
urs Napisal:Podvprašanje: če je toplotni tok sonca konstanten in pri tem imaš, recimo, takšno srečo, da ga vedno zajameš v celoti (torej tistih 1000 W/m2), torej imaš pravi položaj in nagib, potem bi stvar funkcinirala, če ne bi bilo oblakov? Ne spomnim se najbolj, vendar od mojega očeta samograjeni kolektorji, ki imajo sedaj svojih 30 let, so poskrbeli za toplo vodo tudi v oblačnem vremenu, sicer malo manj, vendar vseeno je bila za se zvečer stuširati za vse. Ne spomnim pa se, kako je bilo pozimi.
Jasno, da bi in dejansko top vakumski in celo dobri plošati, v opisanem primeru zagotavljajo dovolj toplote. Problem je, da ni sonca :wink:
#64
Yup, letos tam decembra ali januarja ene tri tedne nismo videli sonca. Kot da bi se bližal konec sveta, je bilo. Edina stalnica je bil zvok gorilca v kleti.
#65
To ni čisto pravi podatek.
Letos je bilo kar nekaj (beri dosti) kWh.
Lani..., lani je bila popolnoma druga zgodba. Od januarja do konca marca je pumpa od kolektorjev delala le dva dni. Nič, nula, nada!
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#66
edid Napisal:@pgtoni
Si prepričan, da je tisto na števcu skupna poraba? Meni deluje kot trenutna moč, ki ti jo porabnik na drugi strani kuri. 770W grelca sicer še nisem videl, sploh pa ne v 80L bojlerju kjer so ponavadi 2kW. Bodimo natančni, eno je moč [W ali kW], drugo je porabljena energija [kWh].

Slika je simbolična. To ni moj števec.

Mislim pa da sem dobro prebral kar mi je napisal merilec. Možno pa je, da merilec napačno meri. Glede na to, da povsod piše da je 2kwh na dan neka norma, se mi ne zdi da je narobe.

Še nekaj. Tukaj piše da je za tuširanje potrebno 20 do 40l vode. Pri 40C je poraba za ogrevanje cca. 600Wh - 1200Wh. Ostalo do 2kwh so izgube, umivanje zob, etc etc

Možno je porabiti tudi 5kwh/dan če se recimo kopaš v kadi (150l, 40C, =4,5kwh)

LP
Toni
#67
Meni števec pokaže da mi električni bojler 80L z 2kw grelcem porabi cca med 4-5kwh na dan. 2 osebi vsak dan tuširanje.
#68
Ma nehajte pisat o dveh osebah in občasnem umivanju nog!!!
Za take zadostuje malo pogrete vode v džezvi in nimajo kaj kalkulirat o izplačljivosti kolektorskih sistemov.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
#69
urs Napisal:Podvprašanje: če je toplotni tok sonca konstanten in pri tem imaš, recimo, takšno srečo, da ga vedno zajameš v celoti (torej tistih 1000 W/m2), torej imaš pravi položaj in nagib, potem bi stvar funkcinirala, če ne bi bilo oblakov? Ne spomnim se najbolj, vendar od mojega očeta samograjeni kolektorji, ki imajo sedaj svojih 30 let, so poskrbeli za toplo vodo tudi v oblačnem vremenu, sicer malo manj, vendar vseeno je bila za se zvečer stuširati za vse. Ne spomnim pa se, kako je bilo pozimi.

Toplotni tok pozimi je v povprečju za polovico manjši zaradi velikega vpadlega kota v atmosfero. Pozabavaj se malo s fiziko za osnovne šole, o lomu svetlobe, lomnih količnikih... Pač pozimi ni toplote ker je zima, zakaj pa je zima, kljub temu da je zemlja decembra najbližje soncu... se mi ne da ponavljat...
#70
Fery Napisal:Ma nehajte pisat o dveh osebah in občasnem umivanju nog!!!
Za take zadostuje malo pogrete vode v džezvi in nimajo kaj kalkulirat o izplačljivosti kolektorskih sistemov.
Hehe, saj umivanje z mrzlo vodo vendar poživi krvni obtok in te zjutraj lepo zbudi, pa še za kavo prišparaš :mrgreen: Največ prihraniš, če se tuširaš z mrzlo vodo, aja, še več pa, če se sploh ne. :lol: -čemu ti bojo potem solarni sistemi?
#71
Pri nas tudi zadostuje 65L el. bojler (grelec 2kW) v katerem se voda segreva na 37st. Vode je dovolj, da se stuširamo praktično vsi (2 odrasla, 2 mulca). Če pa je treba kake lase prat pa pač naslednji počaka, da se zadeva zopet segreje. Današnji bojlerji so res dobro izolirani tako, da so tudi izgube minimalne.
Kar se pa tiče tople vode v kuhinji, imamo pa pomivalni stroj z enim pranjem na dan ter 10L el. bojler za pipo.
Energije torej porabimo cca 3 - 4kWh na dan za toplo vodo, če zraven prištejem še pralni stroj.
Mislim pa da je pgtoni na pravi poti, saj je poudarek na varčevanju porabe vode. Naše doma komaj krotim, ko imajo toplo vodo odprto do konca, ko si npr. perejo zobe ampak malo strožja disciplina odtehta tisto malo negodovanja.
#72
DELPHI Napisal:
opazovalec Napisal:Moja razmišljanja o ekologiji niso samo razmišljanja, TEMVEČ DEJSTVO.
Toplotne črpalke in ekologija in dejanski prihranki ... Confusedhock: , tisti, ki to trdi je ...najmanj neinteligenten, da ne bom še bolj eksakten...

Tukaj bom jaz debatiranje s teboj zaključil. Če ne že prej, si s tem zadnjim prispevkom o sebi povedal več, kot bi si kdaj želeli izvedeti, o ekologiji pa bore malo, raje nič.
Težko boš tudi našel resnega znanstvenika, ki bo svoja strokovna razmišljanja razglasili za dejstvo (z malo, da se razumemo). Dejstva z veliko začetnico pa itak poznajo samo v cerkvi.
In seveda tam, kjer nočeš biti eksakten.

No, bom razložil...kmečko eksaktno:
COP povprečje tolotnih črpalk je cca 3. Povprečen izkoristek elektrarn pri nas je cca 30-35%. Se pravi: vseeno bi bilo, če bi kolm kar doma pokuru v svoji napravi in ne bi koristu kapacitet elektrarn (in ne samo to, ekologi tvoje sorte povzročajo potrebe po graditvi novi elektrarn in prenosnikov elektrike - črpalke so v modi).
Izjemno enostavno in precizno. Edino kar maš ekološkega na črpalkah je čistejši zrak v tvoji okolici, na račun tvoje črpalke pa nekdo nekje malo težje diha. :lol:
Nas, ki pa investiramo v zares čist in obnovljiv vir, pa imaš za idiote...pa znižujemo primankljaj v bilanci (nafto in plin uvažamo, če nisi vedu...), izboljšujemo kvaliteto bivalnega okolja z manjšimi izpusti, zmanjšujemo potrebe po elektrarnah in daljnovodih in nenazadnje pomagamo državi, da bo plačevala manj za CO2 izpuste (smo zavezani). Koristni smo ko čebelice Big Grin in to za SVOJ denar!
Zdaj pa jaz zaključujem debato s teboj, ki si povedal o meni več kot sam vem! :roll:
#73
@opazovalec
Električne energije verjetno ne pridobivamo samo iz fosilnih goriv?
#74
Izkor4istek SLO termoelektraren je se nekaj procentov manjsi. Tema pa je...
#75
opazovalec Napisal:Nas, ki pa investiramo v zares čist in obnovljiv vir ...

Jaz bi še dodal da je vse relativno. Tudi za proizvodnjo sončnih kolektorjev se rabi energija.

http://www.volker-quaschning.de/datserv/kev/index.php pravi da rabiš 330 - 1.100kwh na m2

Torej če kupiš 6m2 si načeloma pokuril 2 - 6 MWh. To zadostuje 4-članski družini za 2 do 6 let.

Ekologija je zelo kompleksna zadeva.

Lep pozdrav iz Fukušime
Toni


Skok na forum:
Zadnje novice