Gradnja in obnova > Tlaki, izolacija in ostrešja
Ropot dvigala v bloku

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ropot dvigala v bloku
#1
Lep pozdrav! Že lep čas spremljam forum, pa sem rekel da še tu vprašam za kakšen nasvet. Imam zelo moteč problem in sicer garsonjera ,v kateri živim, meji na jašek od dvigala, in vsaka toliko časa se ga sliši, kar pa je moteče ravno ponoči. S čem na zaščitim da vsaj kolikor toliko omilim ropot ( večinoma je verjetno udarni zvok). Gledal sem za zvočno izolacijo Audiotec RG80, vendar se je ne dobi drugače ,kot preko firme, ki se ukvarja z akustično zaščito. Bi še vprašal v raznih OBI-jih, Bauhausih prodajajo zvočno zaščito nekje z ~22dB, preko katere se potem da knauf. Bi to zadostovalo?

Hvala za pomoč, Leon
#2
Jasek dvigala bi moral biti "dilatiran" od objekta. Pri vas najbrz to ni. Je pa najbrz sedaj tezko karkoli narediti poceni in dobro.
Imate hisni svet, upravnika? Je to nov objekt ali staro?ce je novo bi se vtaknil v izvedbo in garancijo, sicer pa mogoce kake serviserje dvigal vprasati.
Upam da nisem prevec lapsusov napisal.
#3
Nasvet z moje strani - začni počasi, ker bo težka. Enkrat sem zaradi enake pritožbe že meril hrup, ki ga povzorča dvigalo v novem bloku. Hrup je bil moteč, to se strinjam, a je bil pod zakonsko mejo. Kot si sam napisal - če je to ponoči in je na splošno mir, je to zelo moteče, pa čeprav ne preseže dovoljene meje. Mislim da so se tam zdilali, da so malo upočasnili dvigalo in je bilo malenkost boljše.

Je pa tudi vprašanje kaj povzroča hrup - če so vodila bp, se sliši kvečjemu piš, brez hrupa. Če je strojnica nad dvigalom ali spodaj ob dvigalu, tudi ni hudo. Najslabše pa je pri modertnih takoimenovanih brezstrojničnih dvigalih, kjer je krmilje ob najvišjih vratih, pogon pa na steni jaška v najvišjem nadstropju. Pri takih verzijah se mnogo bolj sliši "šklepetanje" zavore, piskanje motorja in frekvenčnika, preklop kakega kontaktorja itd.

Poskusi podrobneje opisati hrup ali pa ga posnami, da ga slišim, pa kakšno sliko dvigala dodaj, predvsem me zanima kje je strojnica.
LP,
Samojed
#4
Hvala vam za informacije. Blok je drugače že kar starejši, letnica okoli 1980, vendar so se dvigala(vsaj vizualno) urejala leto nazaj. Ker je dosedaj stanovanje bil v najemu se s temi problemi nismo ukvarjali, sedaj ko pa se renovira pa sem pomislil zakaj ne še to nekako izolirati...
Situacija je drugače taka, sam zvok podnevi ni slišen, ponoči pa zaradi velikosti stanovanja (32m2) slisiš kot da se vozi "vlak". Po občutku se sliši ropot "tračnic", se pravi kot bi na vsakem nadstropju prešel na novo tračnico in zaropotal. Samo dvigalo, nosilci in tračnice so direktno zazidane,zašraufane v konstrukcijo bloka, jašek pa meji na steno garsonjere. Samega zvoka dvigala, ki potuje gor in dol ne slišiš, prav tako ne motorja in bremz, sliši se samo to škripanje oz. tolčenje tračnic in koles dvigala, kar verjetno pomeni udarni zvok, ki ga ni mogoče izolirati. Motor dvigala pa je po mojem mnenju v zadnjem nadstropju bloka. Mogoče je tudi da se sliši ropot kablov, ki se zaletavajo v steno? Ker sam ropot je kot pravim samo takrat ko dvigalo preide nadstropje...
#5
Pri taki starosti bloka imaš varianto izolacije proti hrupu (kar si prvotno vprašal, materialov pa ne poznam - glej podatek o dušenju, napisan naj bi bil v decibelih - dB) ali pa pogovor z upravnikom/serviserjem - glede na opisano je možno da ima dvigalo namesto drsnih vodil kolesa, ki tečejo po trečnici. Če spoji tračnic niso poravnani, se sliši kot vlak na tračnicah. Mislim da se tudi tu da kaj storiti. Kot sem prej napisal so pri novejših dvigalih težave s hrupom v najpogostejše v nadstropju, kjer je strojnica.
LP,
Samojed
#6
lahko nadaljujem to temo ... tako je pri meni, strojnica dvigala je nad mojim stanovanjem na vrhu bloku ... zelo je hrupno ob začetku in koncu vožnje, pa tudi vmes se fajn sliši, močan udarni zvok je sploh ob začetku vožnje Sad

razmišljam, da bi protihrupno zaščitila strop spalnice in steno, ki meji na dvigalo ... pa me zanima, če je to možno ... da si ne delam stroškov, potem pa bo dalje ropotalo

hvala za kakšen nasvet!
#7
Mozno je. Koliko ucinka bo je pa vprasanje. Ropotalo bo pa zagotovo se naprej. Samo manj.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#8
hvala!

ima kdo kakšno izkušnjo z izolacijo, katere materiale kupit, obložila bi strop in steno, ki meji na dvigalo

prosim!
#9
Pokliči nekoga, da ugotovi, kako se zvok prenaša, šele nato pride na vrsto izolacija. Da ne boš denarja proč metala...
#10
hvala! koga naj pokličem?
vem, da se temu reče udarni zvok, prenaša se po stropu in eni steni ... ko dvigalo rukne, se strese pol bloka Sad vsaj tako se mi zdi ... sploh zjutraj je moteče

še kakšna ideja? hvala!
#11
Poklices serviserja za dvigala?
Udarni zvok precej zihr. Problem velik. Ucinek izolacije viden sele po montazi... pa se to je vprasanje kako ti bo kdo predlagal... in kako narejeno... koga poklicat? Komu verjet? 5 jih pripeljes, vsak bo imel drugacno mnenje.

Koliko prostora si pripravljena izgubit?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#12
vem, ja ... že do sedaj je bilo nekaj živahnih razprav med znanci

izgubim lahko 10 cm na steni in do 15 na stropu ... to pa bi že moralo ublažit ropot, a ne?
#13
Odvisno. Kake ideje imas do sedaj?
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#14
nimam idej, zato pa tukaj sprašujem vas, mojstre
#15
"živahnih razprav med znanci" sem mislil da je tudi kaka dejanska izvedba bila predlagana...

V 10 cm se da kaj stlacit. Al pa ce je se kak cm vec Wink

Dejansko pa je problem udarnega zvoka v prenosu po celi konstrukciji. Torej tudi ce izoliras 2 stene jih imas se nekaj ki potem lahko prenasajo dovolj zvoka da je se vedno motece. Zato je tezko "napovedati" koncni rezultat obloge. Zvok je kr zaheban ko ga puskusas zapreti ven iz sobe...
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"


Skok na forum:
Zadnje novice

Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke Mitsubishi Electric, s plinom R32.
21.08.2019 ob 07:17:55
Nove, okolju in uporabniku prijazne toplotne črpalke  Mitsubishi Electric, s plinom R32.
Z naborom modelov od 5 do 23 kW in kaskadnim sistemom vezave zunanjih enot toplotnih črpalk zrak – voda, Mitsubishi Electric pokriva toplotne... Beri dalje »
Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »