Kar naredi dom > Dom in male živali
Appenzelski planšarski pes - ima kdo?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Appenzelski planšarski pes - ima kdo?
#1
Ima kdo slučajno to pasmo? Rad bi kakšno informacijo iz prve roke?

http://www.appenzeller-sennenhund.si/appigens.htm
#2
mi imamo enega doma, kaj te zanima razen tega da je trmast ko... :lol:
#3
Psa nimam ,sem pa bil pred kakimi 10.leti v tem najmanjšem Švicarskem kantonu.Še zdaj imam doma zeliščni liker.Pa še anekdota,ko smo bili trije slovenci v pisani druščini iz vse evrope v lokalu,pa kolega natakarico poskuša zaustaviti v perfektni nemščini.Natakarica je šla mimo kot ,da nas ni,pa nama reče,ji bo treba ferode zamenjat,ker se ni ustavila.Pride nazaj pa nem reče ,no fantje kaj boste.....mi pa :oops: ,no potem smo pa usekali debato.Nisem pa vedel,da imajo svojo pasmo psov.
#4
jaz sem bil pa lani, no mimo sem se peljal, St. Gallen, no na avtomobilskih registracijah Slovenj Gradec SG :lol: , no tudi jaz pred enim letom nisem vedel da obstaja ta pasma...
#5
roker31 Napisal:mi imamo enega doma, kaj te zanima razen tega da je trmast ko... :lol:

No to je že ena informacija...sem kar nekaj prebral o tej pasmi, tukaj kar nekaj piše:

http://www.appenzeller-sennenhund.si/appigens.htm

Pa me zanima če to drži...ter kdo jih v SLO vzgaja...
#6
No kdo jih vzreja ne vem, malo pobrskaj po netu. No napisano drži, lahko da imamo netipični primer, ki ima malo drugačne lastnosti...Pes je namreč res trdoživ in trmast, rad prenaša stvari, non-stop žica da mu držiš kako igračo in on jo vleče itd. Zadržuje se doma, z uhajanjem ni problemov, teritorij pozna, res je živčen če je zaprt, največji problem pa je če je odprt non stop nekaj nadleguje in išče pozornost, tako da ni moč kaj v miru delati, vedno moti tako da se moraš njemu posvečat, ne vem če je to značilno naš je tak. No še neka anekdota ( v popisu piše da ga je potrebno sprehajati), to ne povsem drži, najraje se giblje sam. Sprehajali smo ga vsak dan tudi po 2 uri, prehodil je vsak dan najmanj 5 km, sedaj ko je pogruntal da ga čaka sprehod vsak dan pa se je začel upirati ker se mu več ne da... :lol: no vsaj jaz si tako razlagam...po mojem ne mara predolgih sprehodov. No to je nekaj karakteristik, upam da sem kaj pomagal...aja kar se pa lajanja tiče pa ne laja nič več kot drugi psi na splošno, naš je kar tih.
#7
Hvala za informacijo, imamo še dovolj časa za razmislek...iščem predvsem družinskega psa, aktivnega, nekaj v tej velikosti (obvezno kratkodlak). Malo sem gledal tudi terrierje, smo ga imeli...predvsem fox terrier (kratkodlaki) oz. Jack Russel (ta je mogoče preveč energičen). Če ima kdo kakšen predlog (preizkušen) naj pa kar napiše predlog...
#8
Imata ga moja starša. Moram pritrdit, da je to pes s precej energije in ja res je trmast...oziroma vsaj naš je zelo močan karakter. Vendar ko mu postaviš meje se jih drži, ga moraš pa bolj ostro prijet, ker bo vedno preiskušal do kod lahko gre.
Drugače je to precej družinski pes, zelo rad se zadržuje ob ljudeh in prosi za crkljanje. Moram se strinjat...njegova glavna dejavnost je res hoja okrog ljudi s kakšno oslinjeno žogico, vrvico in žicanje za puljenje...volje za to mu nikoli ne zmanjka. Vsaj naš pa ni tak, da ti ne bi pustil delat svojih stvari. Je pa zelo pozoren, vse ga zanima, in ko se premakneš ti, gre s tabo..v smislu,..kaj je to, kaj počneš...kako si to naredil...vendar iz radovednosti. Drži se gospodarja in res precej samo njega uboga.
Drugače naš hodi na sprehod dvakrat na dan (skupaj dve do tri ure-oče je že v pokoju); zjutraj ob pol sedmih rahlo pocvilka in potem počaka, da ga oče pelje. Sprehode obožuje-zelo rad je zunaj in je nor na palice. Zmeraj mu moraš metat..in mu ni nikoli dovolj. Rad puli tudi razne palice, ki v gozdu štrlijo iz tal in se "bori" z njimi. Ali pa jih potem vleče s sabo....vzame za domov. Je bil oče že deležen komentarjev, če nabira kurjavo, ko je pes v gobcu vlačil tri palice po pločniku (še iz gozda). Ko pa gresta iz gozda oče pravi, da vklopi vse štiri bremze in se prav vleče, ker noče še domov (bolj obratno kot predhodnikWink.
Sedaj ko je star dve leti se je malce umiril in je res že kar priden. Čez dan je na balkonu in ponavadi spleza na streho svoje hiše in opazuje okolico..ali pa skoči na ograjo in gleda kaj se dogaja. Rad ima vse pod nadzorom.
Ko prideva na obisk ponavadi skače od veselja, cvili, nori in komaj zvozi ovinek v stanovanju ko pridirka pozdravit. Skakanja ga žal še nismo odvadili. Laja pa ne preveč.
Na gospodarja je zelo navezan...prav tako mora vsako jutro nujno pozdravit vse, drugače ni miren...če ga mami ne pride zjutraj pogledat in pobožat teži, drugače je miren.
Na začetku je rad jedel vse sorte plastiko, gumjaste rokavice za pomivat so čudežno izginile, lateks in vrečke obožuje, prav tako nogavice...vse to je požrl in potem k sreči izbruhal ali pokakal. Tako da to je potrebno skrivat.
Ko je prvič videl krave se je očetu iztrgal iz rok in eno, ki se ni držala črede nagnal skupaj...
to počne tudi na sprehodu..ob živce ga spravi, če se ljudje , ki jih smatra za svojo čredo oddaljijo drug od drugega. Ko sem tekla stran je lajal name in me skušal ustavit in pregnat nazaj (mal smo ga preiskušali, priznamWink.
Drugače je to res poseben pes..pa saj je vsak, moraš pa imeti dovolj časa in energije za vzgojo. Upam, da sem kaj pomagala.
#9
Super odgovor...verjetno bo še komu pomagal pri izbiri...hvala!
#10
bernik Napisal:Hvala za informacijo, imamo še dovolj časa za razmislek...iščem predvsem družinskega psa, aktivnega, nekaj v tej velikosti (obvezno kratkodlak). Malo sem gledal tudi terrierje, smo ga imeli...predvsem fox terrier (kratkodlaki) oz. Jack Russel (ta je mogoče preveč energičen). Če ima kdo kakšen predlog (preizkušen) naj pa kar napiše predlog...
imel sem labradorca-zvest,aktiven ,prijazen
imel sem bernska planšarja-super pes,družinski,prijatelj otrok,čuvaj,...
imam nemškega ovčarja-sprva sem bil malce skeptik,ker je bil v svoji puberteti neukrotljiv,sedaj pa je fantastičen,le drugih psov,še posebej pa mačk ne mara
Dejstvo pa je,da se je treba s psom ukvarjat in delat z njim in se zavedat da je to polnopraven član družine.Bolj kot delaš z njim lažje boš odpravil napake ali pa trme določenih pasem.
Ja imel sem tud kraško ovčarko-mešanko-super pes,hud čuvaj,na povodcu vse ok,ko pa je bila spuščena pa ga ni boga da bi jo naglihal.Na vrhu vasi,kjer smo doma,si je sredi poletja v njivo skopala luknjo se vlegla in opazovala vse skupaj,kot pravi planšarski pes.
Skratka vsi psi so čudoviti vsak na svoj način

lp
#11
ja jesen je lepo napisala bo kar držalo vse. tudi naš skače in ga ne moremo odvaditi, pa še raje prenaša veje in razna polena včasih težka za 1/3 njegove teže, je taprav "gozdar" Big Grin
#12
roker31 Napisal:ja jesen je lepo napisala bo kar držalo vse. tudi naš skače in ga ne moremo odvaditi, pa še raje prenaša veje in razna polena včasih težka za 1/3 njegove teže, je taprav "gozdar" Big Grin

Torej moram kupit peč na drva? :lol:


Skok na forum:
Zadnje novice