Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Prodaja črne gradnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prodaja črne gradnje
#1
Pozdravljeni

Ali sme agencija zastopati pri prodaji nepremičnine (vikenda), ki nima gradbenega dovoljenja.
Sklepam tudi, da je črna gradnja ker je bil sveže dograjen in okna, vrata so se montirala kar po želji vse brez gradbenega dovoljenja.

Hvala za odgovore

Jure
#2
Pomoje nui nezakonito ce posreduje pri prodaji in kupca jasno in nedvoumno tem seznani.
#3
tako na grobo....
Če je objekt "črna gradnja" oz nelegalno zgrajen.
ti o tem pove ZUP
(26. člen.. mislim , da je)
za nedovoljeno gradnjo se izreka prepoved
- vpisi in spremembe v zemljiško knjigo
-njegova uporaba , ali opravljanje gospodarskih ali drugih dejavnosti v njih
-promet z njimi
- sklepanje drugih pravnih poslov, kot sklenitev kreditnih, zavarovalnih, najemnih, zakupnih,delovršnih in drugih pravnih poslov med živimi.


Torej že sam lastnik krši zakon- s prodajo ( no saj ga je prej tudi, ko je še zidal brez papirjev :lol: )
iz tega stališča- V primeru, da prodaja in ga pri tem zastopa agencija( kar ga verjetno ne zastonj) je tudi navedeno.
Torej sta potem oba v prekršku." tisti, ki krade in tisti ,ki vrečo drži" sta ponavadi oba kriva.

Ni mi pa jasno kdo, se danes sploh še odloči kupiti kaj takega? In ,da ti potem ves čas nad glavo visi "diokleciajanov meč" kdaj se bo bager prikazal.
Sicer naša vrla inšpekcija je hudo hitra, rabijo enih 13+ let ,da sploh izdajo( dokončno) izvršbo o odstranitvi.... ampak... kakor koli- če je enkrat ugotovljeno in zabeleženo in že izdan ukrep za nelegalno- nikoli ne zastara.

Če sprašuješ iz strani ,da bi rad zastopal nekoga, ki prodaja to- v stanju kot je....
Ne vem iz pravnega vidika se jaz osebno takih "štosov" sigurno ne bi šla.
V primeru , da bo bodoči lastnik naletel na težave... ( zna biti "veselica"... zakaj reskirat zaradi parih "fičinkov" provizije)
Primerjava: Trgovec prodaja robo za katero ve ,da je " nelegalno prisvojena"... A je kriv ? :wink:
Lastnik naj legalizira , če lahko...potem pa proda.... če pa ne more...potem naj pa ima - dokler bo imel :wink:
Zgolj moj nasvet...
LP.
#4
Vikend sicer ima gradbeno dovoljenje, ker je bil zgrajen pred 67 letom, vendar je bilo uporabno dovoljenje pridobljeno šele leta 2007, ko se je menjala streha (ki je sedaj daljša kot je bila), iz vrat se je naredilo okno, iz okna in vrah na drugi strani so ostala pa samo še vrata. Zanima me namreč, ker je že plačana ara kako lahko dobim nazaj aro, saj sem šele sedaj ko sem raziskoval zvedel, da objekt sploh nima gradbenega dovoljenja ampak samo uporabno (agent trdi, da je uporabno dovoljenje vse kar potrebuješ).

Vendar objekt za noramlno delovanje potrebuje zidane stopnice za katere moraš pridobiti gradbeno dovoljenje. Kaj a naj potem z uporabnim hodim okol, če mi dajo gradbenega za stopnice???

bedno je samo to, da moram sedaj imeti še dodatne stroške (vožnja k agenciji, ki je bila na koncu takšna, da je rekel kaj pa hočeš imet za ta denar, ker je poceni ne dobiš vsega) in odvetniške stroške, da bom MOGOČE sploh dobil nazaj denar, ki sem ga plačal.

Ker se pač zgovarjajo, da itak ne rabiš gradbenega, saj ima uporabno in da je kao poceni itak!!!

Povejte kaj naj naredim v tem primeru, ker res ne vem.

nepremičnina je res zelo poceni, vendar jaz kot kupec itak krijem vse stroške, prodajalec bo utajal davke, da bi več zaslužil meni je pa dal bogih nekaj evrov popusta.

Ne vem kako se izmakniti tej pogodbi videno-kupljeno.

Pomagajte!!!
#5
To je potlej goljufija. Aro ti morajo dat nazaj, ker ima stvar pravno in očitno tudi stvarno napako. Če ne bo šlo zlepa zagrozi agenciji z vsemi možnimi inšpekcijami - za začetek tržno in gradbeno -> ode licenca. To bi moralo zadostovati. Če si ugotovil napake pa itak nima smisla da kupiš. Poceni nakup se lahko izkaže tudi za zelo dragega in recimo so primeri takih špekulantov, ki so kupili vikend ali zemljišče npr. na področju varovalnega gozda, vse nelegalno postavljeno in so imeli stroške z odstranitvijo in pogozdovanjem, pa malo tu malu tam pa nanese.
#6
Tako kot je bilo napisano: zagroziš z inšpekcijo (na vse kar prodajajo, so prodali)...

Kar se tiče tega da je bilo zelo poceni:
mislm da nima veze cena če je nekaj ilegalnega. Poznam primere ko ni zgrajeno po standardih (prenizke etaže ipd) pa so vseeno lahko prodali s tem da je kupec podpisal da se zaveda pomankljivosti al nekaj takega.
Ampak da bi pa lahko uradno kupil ilegalen objekt pa pomoje ne gre.
#7
Jurekrt, ne razumem tvojega pisanja.
Pišeš, da vikend ima gradbeno dovoljenje, ker je bil narejen pred letom 1967.
Če je bilo uporabno dovoljenje izdano šele 2007 to nima veze.
Ali je bil morda objekt črna gradnja, ki so ga potem "legalizirali" s tistim pavšalnim plačilom?
Je objekt vpisan v zemljiško knjigo? To lahko enostavno preveriš na internetu, zato mi je toliko bolj nerazumljivo, da dandanes ljudje še vedno podpisujete pogodbe in plačujete are za takšne nepremičnine.
Lahko poskusiš tudi zahtevati aro nazaj in prekinitev pogodbe, če ne bo šlo, omeni prijavo na inšpekcijo, da so te zavedli... ampak vsekakor boš moral bolj natančno moral opisati situacijo, sicer lahko samo bolj po gostilniško pametujemo ;-)
#8
Kolikor je meni znano
objekt zgrajen pred 1967.. mora tak tudi ostat v istih gabaritih in stanju, da velja gradbeno oz legalnost od takrat.
Kolikor se v tak objekt posega se ga spreminja... bodi si streha, stopnišča itd... in ni več v takem stanju kot je bil je gradbeno potrebno pridobivat. V kolikor se ga ne pridobi je nelegalno zgrajen objekt.
Če izda inšpekcija ukrep- ga izda o prenehanju izvajanja del ter povrnitvi v prejšnje stanje...
če lastnik tega ne naredi gre "karavana dalje" do izvršbe- kjer potem inšpekcija najde izvajalca del- ki to postavi v prvotno stanje- lastnik pa potem to tudi plača- tako ali drugače.
V njegovem primeru gre za golo "natego" in kršenja zakonov tako od lastnika kot od agenta.
Zrelo za prijavo.

Mi ko smo kupovali parcelo na hrvaškem...Nam je kupec dal vse, izpis iz zemljiške iz katastra, in še izpis iz sodišča- kako je pridobil to nepremičnino ( je bilo dedovano)pa mislim , da imajo oni še večji rastur s temi dokumenti kot je pri nas.
Vem pa za veliko primerov , kjer so pa kupce enostavno " nategnili" tudi agencije...
Prodali parcele, ki niso bile sploh v gradbeni coni, hiše brez dovoljenj, potem parcelo ki ni imela dostopne poti...in je kupec v dobri veri- da je vse ok( kar je na papirjih bilo iz strani lastništva- za parcelo govorim :wink: ) potem ,ko je pa vložil za gradbeno so mu pa na Urbanistični povedali, da pa ne more dobit gradbenega ker nima dostopne poti... pa take fore...
danes so ljudje pokvarjeni... treba je bit previden , in se res pozanimat predno daš denar :? .
#9
Pred podpisom nepremičnine niso povedali, da nima gradbenega dovoljenja, saj so mi omenajali da ima samo uporabno (mislil sem, da je to zadnje ki ga potrebuješ, ker je menda tak postopek), vendar sem sedaj ugotovil, da objekt ima samo to, je pa bilo spremenjen zadnji del iz vrat v okna, okna v vrata in podaljšanje strehe) Ne vem ali potrebuješ dovoljenje za take posege.

Zanima me tudi, ker želi prodajalec utajati davke (davek na dobiček) in v zemljiški knjigi sploh on ni naspian (ima agent pooblastilo, da se proda neprej od vipsanega v zemjiško knjigo prodajalca). Poleg tega,da bi rad utajal davke mi je tudi vrinil vse stroške prepisa.

Ker je bila cena cenejša od začetne objavljene na spletu, sem nevedeč za vse ostale pomanjkljivosti podpisal.

Agencija mi pred podpisom pogodbe ni pokazala nobenega dokumenta, razen uporabnega dovoljenja in pooblastila na mojo zahtevo, samo rinili so pogodobo.

Zgleda, da tako nategujejo ljudi in služijo od njih, ker večinoma se ta nepremičnina prodaja že 3 leta in večinoma kupijo tako nepremičnino tisti, ki komaj dobimo tak kredit ali pa našparamo za kaj takega.

Agent je rekel, da je itak poceni in da ne moreš dobiti vsa dovoljenja za ta denar, kaj pričakuješ za malo denarja?????

Halo

Pa še sedaj ko sem se že pritožil mi ni dal vseh dokumentov (prosil sem ga in bil osebno pri njih pa me je samo nadrl, da dokler inšpekcija ne ugotovi, da je črna gradnja ni črna gradnja) in da sem si sam kriv, ker denar ne bom enostavno dobil, če ne bom šel na sodišče.

Ne vem kaj naj, to mi je že načelo živce, pobira denar pa je samo nekaj dni odkar sem podpisal pogodbo.

Naj mi kdo pove kam naj grem danes, da mi pregleda listine kar jih imam in pove kaj narediti, da vsaj aro dobim nazaj, ker je to zame veliko denarja, ki sem ga težko prislužil.

Hvala
#10
Jaz bi šel na tvojem mestu k odvetniku z vsemi papirji.
Ne vem sicer, kje si kupil nepremičnino in od katere agencije, vendar pojdi drugam, v drug kraj. Morda kakšno bolj znanih pisarn pokliči in vprašaj koliko stane pregled dokumentov in nasvet. Tudi potem te bo agencija morda resneje upoštevala.

Omenjaš tudi davčno utajo in da prodajalec ni vpisan v zemljiško knjigo?
Ja s kom pa potem podpisuješ pogodbo??? Kdo je plačnik davka na promet z nepremičninami?
Imaš sploh kakšno potrdilo o plačani ari?
Upam, da nisi v cashu izročil, ampak z bančnim nakazilom!

Jaz sicer nisem pravnik, sem pa po službeni dolžnosti že kar precej nepremičnin kupil-prodal.
Vsekakor pa moraš nekaj konkretnega narediti, ker zgolj na forumu ne boš rešil problema.
Lahko dobiš samo izkušnje in nasvete. Za začetek si poglej stanje v zemljiški knjigi, saj imaš podatke o lastništvu brezplačno dostopne na portalu Geodetske uprave. Ev. vpisane hipoteke pa preveriš z izpiskom iz zemljiške knjige, kar bi moral narediti tudi notar.
(Saj res - ste pogodbo že overili pri notarju??? Tudi izbira notarja je očitno pomembna, saj nekateri delajo po liniji najmanjšega odpora, spet drugi pa vse preverijo (stanje v ZK) tudi, če samo overjajo podpis prodajalaca.)

Lahko poskusiš tudi tako, da Agenciji rečeš, da boš vse skupaj prijavil, če ti ne vrnejo are.
#11
Ja denar je bil plačan na roke, ker ga je podajalec takoj pobasal v žep.

Bom šel do odvetnika in vprašal.

Nisem vedel, da se mora ara nakazti preko bančnega računa oz. saj imam dokaz, da sem plačal, sta bila dva agenta zraven, vendar se itak pozanjo osebno vsi tam, ker tudi ko smo prišli splepat ponudbo ni rabil nobeden pokazat dokumentov razen meni.
#12
Joj, prejoj... še slabše, kot je bilo na začetku videti.
Kako si lahko tako lahkoveren???!!!
Preden karkoli začneš groziti, najprej lepo vljudno in ponižno prosi, da naj ti dajo pismeno potrdilo o plačani ari!
Navsezadnje bodo še trdili, da te ne poznajo in da niso dobili nobene are.

In katera agencija te je tako navlekla?
#13
novo mesto
#14
VinkoSmarnca Napisal:To je potlej goljufija. Aro ti morajo dat nazaj, ker ima stvar pravno in očitno tudi stvarno napako. Če ne bo šlo zlepa zagrozi agenciji z vsemi možnimi inšpekcijami - za začetek tržno in gradbeno -> ode licenca. To bi moralo zadostovati. Če si ugotovil napake pa itak nima smisla da kupiš. Poceni nakup se lahko izkaže tudi za zelo dragega in recimo so primeri takih špekulantov, ki so kupili vikend ali zemljišče npr. na področju varovalnega gozda, vse nelegalno postavljeno in so imeli stroške z odstranitvijo in pogozdovanjem, pa malo tu malu tam pa nanese.

Ne vem, Šmarnica, če je tako. Take stvari se ugotavlja, preden se da aro, ne pa kasneje. Pogodba je sklenjena, ko daš aro, smo se učili v šoli.
#15
Pogodba je sklenjena, ko jo podpišeta obe pogodbeni stranki.
Način in rok plačila je samo sestavni del pogodbe.
Ara za katero nimaš potrdila o vplačilu pa je lahko stran vržen denar.


Skok na forum:
Zadnje novice

S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »