Gradnja in obnova > Energijski viri
Električno akumulacijsko talno gretje - poraba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Električno akumulacijsko talno gretje - poraba
#1
Glede na to, da sem zgleda prvi ali celo edini, ki imam tak vir ogrevanja sem se odločil, da bom svoje izkušnje, meritve in ostale zadeve zapisoval tule gor in jih delil z vami.

Opis sistema:
V bljužni okolici Kopra imam dvonadstropno hišo orjentirano na juhovzhodno stran, dnevna pa ima še ena balkonska vrata na jugozahodno stran.
Hiša je ima 2x 60 m2 uporabne površine in je odprtega tipa, kar pomeni, da iz spodnjega centralnega prostora kjer je jedilnica, kuhinjaska niaš in dnevna vodijo še stopnice v zgornje nadstropje, kjer so tri splanice in še ena kopalnica.
Hiša je grajena iz siporeksa TB 40 brez dodatne izolacije, okna so lesena hrastova s stekli 1.1, proti tlem imam 8 cm izolacije, nad monta ploščo v prvem nadstropju pa 15 cm stiropora.
V spodnji etaži imam nad izolacijo 12 cm estriha in ploščice, ter v spodnji del estriha zazidane električne grelne žice. V kopalnici (6,5 m2) je ena veja moči 950 W, v centralnem delu (50 m2) vhod, kuhinja, jedilnica, dnevna pa dve ločeni veji in sicer vsaka po 2.700 W moči.
V zgornji etaži je nad 15 cm AB ploščo in 1 cm zvočno izolacijo še 7-9cm estriha in v kopalnici (4,5 m2) 850W, v dveh otroških sobah (2x13m2) 2x 1500W in v večji spalnici (20m2) pa 1x 2000W.

Nad stopniščem imam montirano tudi odlično invertersko klimatsko napravo (COP 5), ki pa je prvenstveno namenjena hlajenju čez poletje in je to delo za celotno hišo opravila več kot z lahkoto. V zimskem času pa je namenjena dogrevanju ali morda celo samo ogrevanju zgornje etaže - usmerjenost pihanja je v vse tri sobe.

Na elektriko v hiši deluje praktično vse razen kuhališča, ki je na plin in imamo 120 litrski bojler za sanitarno vodo. Glede na to, da nas je 6 (med nami tudi dva dojenčka) se na mesec opere cca. 40-50 pralnih strojev perila.
Povprečna dnevna poraba elektrike pred kurilno sezono znaša okoli 14 kwh. Od 1.10.10 dalje imamo vključen nov trofazni in dvotarifni števec, ki je do 17.10.10 zabeležil 150 kwh VT in 100 kwh MT.

Zaenkrat še ne kurimo, čeprav se po sloveniji ogrevajo že ene 3 tedne, v naši okolici pa cca. en teden. Dnevne temperature so se prejšnji teden gibale med 15 in 20 stopinjami, nočne pa med 6 in 11 stopinjami. Današnja jutranja temperatura v hiši je znašala 20,2 stipinje (to je bilo po dveh hladnih dnevih z dežjem in burjo brez sonca). Danes sije sonce.

Način ogrevanja:
Ogrevati se nameravamo v času MT, kar pomeni, da bomo čez noč v estrih akumulirali toploto, ki bi morala zaradi debeline estrihov in dobre izolacije hiše zdržati čez cel dan.
Vsaa veja ima svoj termostat, ki imajo možnost nastavljanja željene temperature za v čas v naprej. Torej zjutraj med 5 in 6 uro bom imel spodaj nastavljeno na 23 stopinj celzija in termostat se bo glede na izkušnej iz prejšnjih dni sam sproti učil kdaj mora začeti greti, da bo takrat v prostoru tudi toliko stopinj. Zjutraj ko vstaneš potrebuješ tudi najbolj toplo in je to OK. Ker bo akumulacija dovolj velika predvidevam, da temperatura tudi ob najhujšem mrazu do večera naj ne bi padla pod 21 stopinj. Čez dan imam namreč termostate nastavljene na 21 stopinj, kar pomeni, da v kolikor bi se to vendarle zgodilo se bo ogrevanje tudi v času VT zopet vključilo.
Računam, da se to ne bo nikoli zgodilo.

Na tej temi bom občasno zapisoval podatke porabe, razlike temperatur notri/zunaj v odvisnosti od vremena, ter na koncu leta naredil analizo oz. seštevek porabe. Posebnega števca za elektriko namenjenaga talnemu nimam, so pa termostati taki, da beležijo % vključenosti na dan, teden in leto oz. bom vsakemu dnevu odštel 15 Kwh za ostalo hišno porabo elektrike (morda bi lahko odštel celo več kwh, ker bo vstopna voda iz javnega vododvoda tudi za 20 stopinj nižja od poletne).

Če je kakšno vprašanje pa kar na dan z njim.
#2
Zanimivo in pohvalno... mi pa nekaj ne gre skupaj.

Ogrevaš med 5 in 6 zjutraj več cm debel estrih. Tvoje ogrevanje se bo poznalo ravno za kosilo?! Ker ravno zagovarjaš enostavnost, bi na tvojem mestu vzdrževal konstantno temperaturo ESTRIHA, ker na sobne termostate vpliva tudi zračenje. To pa pomeni merjenje temperature estriha (recimo kakšen PT100).

Me pa zanima pri tem električnem ali lahko nastaviš S KAKŠNO MOČJO ogreva ali je to samo on/off tistih kilowattov?
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#3
Čojko, glede na to, da greješ s kabli, ki sevajo takoimenovani "elektro smog" (en električar mi je omenil ta izraz), ali nisi imel pomislekov glede tega sevanja? Me pa tvoj način gretja in izkušnje z njim zelo zanimajo. Super, da boš delil z nami.
#4
Biksi:
Termostati imajo adaptivno funkcijo, kar pomeni, da lahko nastaviš željeno temperaturo v prostoru v nekem časovnem obdobju. Povedano drugače. Med 5 in 6 uro imaš nastavljeno, da bo v prostoru 23 stopinj in se termostat sam nastavi skozi nekajdnevno nastavljanje kdaj bo moral začeti ogrevati, da bo takrat v prostoru 23 stopinj. Recimo, da je to ob 1 uri zjutraj. Med 5 in 6 uro pa ravno zaradi tega, da v kolikor se neko noč bolj shladi in je ob 5 uri v prostoru le 22 stopnj ima še vedno eno uro časa za spravljat tja do 23 stopinj.
Več o termostatu pa tule:
http://www.oj.dk/OJ-MICROLINE-THERMOSTAT-1933.aspx

Grelni kabli delujejo na principu on/off in sicer ko grejejo so segreti na 40 stopinj. Raster imam na 10 cm. Tudi sam sem imel različne pomisleke okoli zadostne debeline estrihov, kako naj naredim, kam naj jih postavim (grelni kabli so v spodnji coni estriha), koliko izolacije proti tlem, ali bo dovolj moči, ali bo enakomerna toplota tal, "električni smog" vendar mi je g. Zorman vse lepo razložil in tudi pokazal njegove pisarne, kjer ima podobno talno gretje tudi sam - le da ne izkorišča akumulacije talnega gretja oz. ne greje na VT in NT, ampak ima konstatno nastavljeno na fiksno temperaturo (10 cm izolacija, 10 cm estriha). Za Komendo je rekel, da tudi ob najhujšem mrazu gretje ne dela več kot 6 ur dnevno.
Več o tem na:
http://www.egro.si/elektricno-talno-ogrevanje
#5
Pobrisal en kup off-topic sporočil.
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#6
Tema je ELEKTRIČNO talno ogrevanje. Naj to tudi ostane :mrgreen:
Tema s teževami s talnim ogrevanjem je tukaj.

Mene zanima izvedba.
[Slika: Talno%20006.jpg]

Ali ima vsaka soba termostat v estrihu oz. cevi, ki je v estrihu
in termostata, ki meri temperaturo zraka v sobi v višini rok.
#7
Ja, tako je to izvedeno, kot kaže zgornja slikica. Jaz sem šel z grelnim kablom do sten, nisem se odmikal od omar in postelj, pač pa sem položil povsod.
Vtičnice imam na 40, stikala in termostate za talno gretje pa imam na 105 cm. V sobah so ob vratih oz. sem izbiral taka mesta na katera ne sveti sonce (vsaj pozimi).

Sam sem izbral termostate OCC2 oz. po novem so OCC3 (spremenjen zgolj design), kar pomeni vse te funkcije, adaptivnost, termometer v estrihu in termometer v termostatu.

V nadstropju, kjer imam 15 cm debelo AB ploščo pa sem zanalašč dal čim tanjšo in zgolj zvočno izolacijo, da se ob gretju 7-9 cm debelega estriha toplota prenaša tudi na ploščo.
#8
Če nam pokažeš detajl izvedbe kabla ( kako je navit in kako je oblečen v zunanji plašč) nam boš olajšal razlago kako deluje električna poljska jakost na prostor.
#9
Po moje to, samo bo Čojko povedal...
[Slika: GL%20kabel%204.JPG]

Več tukaj
#10
Ne vem kakšen je, vendar če bi škodil ne bi nihče več električnega talnega gretja prodajal. Pa tudi zakopan je globoko v estrih, relativno daleč od vitalnih delov telesa, tako da po moje električna napeljava ob postelji verjetno bistveno bolj škodi. Kaj pa voda ki se pretaka po klasičnem talnem. Tudi tekoča voda pravijo da škodi. Brez veze!

Sam sem se pred kratkim poigral z NOVOCAD-ovim programom za izračun energije (dobre dve leti po definitivni odločitvi kakšno bo ogrevanje) in naračunal, da bomo letno potrebovali okoli 5.300 Kwh energije za ogrevanje. Ker nameravam uporabljat 90% MT sem si vzel ceno za en kwh 0,09 EUR, kar znese 477 EUR.

Kot sem že v prvem postu napisal imamo sedaj povprečno dnevno porabo okoli 14 kwh. Pri mojem izračunu bom v kurilni sezoni za vsak dan, ko bom ogreval odštel 15 kwh od skupnega števila porabljenih kilovatov (+1 kwh na račun bolj mrzle vode iz vodovoda) in na koncu grelne sezone naredil popis stanja, ter naredil primerjavo dejanskega stanja z načrtovanim.

Kot zanimivost:
1. Zgornji NOVOCAD program je tudi fajn, ker upošteva lokalne podnebne vplive. Mojo hišo sem za hec prestavil v Kranjsko goro pa je prišel račun za ogrevanje na dobrih 700 EUR, kar se mi osebno niti ne zdi veliko - toliko o izolaciji.
2. Če bo moje ogrevanje na MT šlo skozi cel dan bom za ogrevanje porabil ravno toliko, kot če bi imel ELKO, vendar še vedno ceneje kot na daljinsko toploto ali na plin. http://www2.arnes.si/~mlicen3/html/cene_energentov.html
Nimam pa kurilnice, ki jo moraš zgraditi in jo tudi ogrevati, nimam zalogovnikov energenta, nimam kupovanja na zalogo in v "enkratnem znesku", itd.
#11
Čojko Napisal:Nimam pa kurilnice, ki jo moraš zgraditi in jo tudi ogrevati, nimam zalogovnikov energenta, nimam kupovanja na zalogo in v "enkratnem znesku", itd.

Nimaš tudi fiksnih stroškov za omrežnino (zemeljski plin) in nimaš vsakoletnih stroškov dimnikarja. Tudi nisi imel stroškov izgradnje dimnika.
#12
Glede na sliko, je vse odvisno od kvalitete ozemljitve. Če je le ta pravilno izvedena, lahko zaključiva da spiš na " zemlji" Big Grin
#13
V hiši zaenkrat še ne kurimo pa so že cel teden nočne temperature pod 10 stopinj, čez dan pa okoli 16-18 oz. pod 20 in piha burja, pa imamo noter popoldan okoli 22,5, zjutraj ko vstanemo pa okoli 21 stopinj.
Bom pa vseeno ravno zaradi tega jutranjega "mraza" in dojenčkov pri hiši pričel naslednjo noč ogrevati.
#14
Koliko močne pa imaš glavne varovalke?
#15
Jernej Napisal:
Čojko Napisal:Nimam pa kurilnice, ki jo moraš zgraditi in jo tudi ogrevati, nimam zalogovnikov energenta, nimam kupovanja na zalogo in v "enkratnem znesku", itd.

Nimaš tudi fiksnih stroškov za omrežnino (zemeljski plin) in nimaš vsakoletnih stroškov dimnikarja. Tudi nisi imel stroškov izgradnje dimnika.

Imaš pa fiksno večjo priključnino za elektriko, če sklepam da ima 12kW talno gretje ima verjetno priključno moč 21kW, kar te pride 19,87€ na mesec več kot če imaš 7kW priključno moč kot jo imajo ponavadi gospodinjstva. Na leto te to pride 238,44€.

Cene za priključno moč so od GEN energije, ne vem katerega ponudnika ima Čojko.

Je to res, ali sem ga kje močno usekal mimo?

P.S.: Čojko, lahko poveš v katerem kraju živiš? Me zato zanima, ker delam nek privat simulator stroškov ogrevanja, in me zanima koliko bi naračunal moj program...


Skok na forum:
Zadnje novice