Gradnja in obnova > Energijski viri
Višinska razlika enot pri split klimi

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Višinska razlika enot pri split klimi
#1
Sodelavec bi v dobro podkleteni montažni hiši dal v prvo nadstropje 2 klimi z zunanjima enotama v kleti. Kdo kaj ve do kake višine to gre in če lahko kaj pade izkoristek. Dolžina cevi ne bi bila tak problem, razen da monterji vsak meter svinjsko zaračunajo.
#2
edin pravilo ki ga moraš upoštevati je to da je notranja enota (ozč. enote) višja od zunanje.

zgolj zato da ima kondenz padec proti zunanji enoti - in to je lahko v praksi (Če gre na tesno) za nekaj cm in je stvar v redu!


Če tega ni se da zadeve reševati s pumpicami, kar pa podraži zadevo, pa še pumpica ni najbolj tiha stvar...tako da se jo je bolje izognit če gre.
#3
Ni res, da je samo kondenz problem. Teoretično lahko narediš pač dva izpusta kondenza (prevrtaš steno pa je). Tudi dolžina cevi, po katerih se ''pretaka'' plin je problematična. Vem, da gre brez težav preko 6m, koliko točno pa je največja razdalja pa bi vedeli na vsakem servisu oziroma v prodajalni klim.
#4
Dolžina cevi je anvedena v prospektih in je podkrepljena še s podatkom, da je potrebno pri nekaterih modelih dodati plin, če je dolžina nda neko mejo. Nikjer pa nisem zasledil, kakšen vpliv ima to na izkoristek. Če gre samo za izgubo preko izolacije ni to tak problem, ker gre le za kak odstotek, bolj me skrbi padec tlakov in diferenca tlakov zaradi višinske razlike. Je pa verjetno tlak v ceveh tolikšen, da višina ne bi smela imeti zaznavnega vpliva, dolžina pa gotovo, ker drugače ne bi bilo omejitve. Ali pa je omejitev dolžine povezana s čem drugim. :?: Se komu kaj sanja o teh zadevah :?:
#5
dolžina cevi ni problematična - ker ponavadi prej zmanjka dolžinskih metrov hiše kot da bi bila razdalja vprašljiva. Le pri večjih razdaljah je portrebno prlin dofilati, ker ga ni dovolj v klimi.

(sem bil zraven pri inštalacij notranjih enot, kjer je dolžina krepko presegala 10 metrov...po občutku bi rekel da je šlo za 15 metrov).
#6
Pravi monterji klima naprav so tako dragi po metru lajtenge, ker te stvari o katerih razglabljate obvladajo z levo roko.
Pa če ne veste, vedno je bolje če je zunanja enota nižje od notranje kot pa obratno.
PS: Zmontirajte tisti dve klimi čimprej, če se še hočte hladit.
švasamo da je vesele
#7
Bi se kar na to temo navezal .... s klimo zelimo predvsem dogrevati. Je smotrno postaviti zunanjo enoto v klet 4X4 m, katera je vkopana v zemlji, da bi tako dobili boljsi COP pri zimskih temeraturah ? Kaj pomeni za hlajenje poleti?Bo klet pretopla?
#8
Pri več kot dvojni velikosti klimatiziranih prostorov glede na klet, poleti klet ne preseže 24, pozimi pa ne apde pod 5°C. Take so moje izkušnje, gre pa za skromno klet, saj je giša podkletena le v enem vogalu, stara je anmreč čez 50 let.
#9
če je klet sorazmerno majhna in je noter klima, ter jo pozimi goniš za ogrevanje (12 ur in več dnevno) vsekakor ni dovolj volumna da učinkovito delovanje klime. Ke klima 'pretoči' kar nekaj kubikov zraka, ki se pri majhni rpostornini ne more segreti, toerj ej izkoristek precej slabši - mogoče stene se resne ohladijo, vednra med delovanjem klime sam zrak precej hladnejši od sten.

tako da...za hlajenje še mogoče...za ogrevanje prostorov (resno ogrevanje) pa močno dvomim da klet zadostuje.
#10
Kolikor jaz poznam situacije s klimo, je dejansko klet premajhna za zimsko uporabo, poleg tega pa bi jo poleti segreval kar za nekaj stopinj, ki sicer nebi vplivale na hlajenje, na temperaturo v kleti pa precej. Edino smiselno je postaviti kompresor na podstrešje, kjer pozimi pridobiš kakšno stopinjo, poleti pa jo hladiš, res pa je v tem primeru potrebno izdelat poseben odtok iz notranje enote. Sesanje izvedeš iz podstrehe, odvod pa ven, je pa treba pazit, da podstreha ni zaprta in ima dovolj dotoka zraka.
Pa še to bi dodal, da je prijatelj letošnjo zimo ogreval etažo v hiši (70m2), samo občasno je dogreval z kaminom in to za 30 tisočakov, pa je klima montirana čisto normalno v okolici Ljubljane. Predlagam ti, da zmontiraš klimo, pa poskusiš.
#11
Podstreha se meni zdi čista neumnost, saj razen toplote sonca iz strehe nima kaj koristiti - prenos skozi stropno izolacijo je zanemarljiv. Poleti je pa sploh katastrofa.
Glede kleti pa imam super izkušnje je ap res,m da služi le za dogrevanje sončnemu in ELKO sistemu, zato pri hladnih dnevih le redko obratuje cel dan. Sem pa enkrat pri povprečnem mrazu 2 dni ogreval samo na klimo in dan prej je bilo v kleti 6, ko je prvi dan obratovala je bilo 5°(2m od enotev smeru pihanja), tretji dan pa je bilo spet 5°C. (tole je bolj po spominu) Klet ima betonske stene, ki so več kot 10 x slabši izolator in veliko akumulacijo, je pa tudi mene presenetilo, da je bila temperatura omenjenih 5°C. Več dni zapored nisem ogreval, ker so domači zlo občutljivi na hladna tla. Se bom pa letos bolj potrudil in naredil boljši experiment.
#12
no ja..verjetno za občasno delovanje klte zadostuje.

bi bilo pa zanimivo pomerit temeparturo zraka v času deolvanja- npr. po parih urah.

ker za uspešno delovanje klime se pretok zraka meri v precej kubikih.

za posdstrešje pa je bilo verjetno mišljeno na neizoliranem podstrešju...kjer je zgoraj kritina, spodaj pa 'rumpel kamra'...vsaj pri nas je tako.
#13
Ja, ja, seveda velja to za slabše izolirane podstrehe, pri meni je tako, imam samo 2cm stiroporja, kaj češ, kdo je pa pred 30 leti razmišljal v tej smeri Sad
#14
Potem je morda boljsa varijanta montaza na balkon- juzno stran...poleti morda kaksna zascita pred direktnim soncem...pozimi pa koriscenje ob dnevnih temperaturah....proti veceru pa kamin....pa morda zdrzimo brez olja Smile
samo se za sanitarno vodo nekaj pogruntamo...
#15
Samo stopinjski padec temperature zraka je bil izmerjen po nekajurnem delovanju klime, kar se pa tiče prehoda toplote skozi betonski zid in tla v kleti in skozi strop pa ne vem če se da primerjati. S klimo na podstrehi bodo izgube proti stropu veliko večje, klet je pa itak hladna in če jo ohladiš še za par stopinj, ne bo velike razlike, poleg tega pa bo tudi v klet prišla odpadna toplota skozi tla (ogrevane sobe nad kletjo).


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »