Objave: 1198
Teme: 12
Ocena:
0
Tone, Ne strinjam se s tabo glede podstrehe. V primeru nizke zunanje temperature se nebi bistveno znižala temperatura v podstrehi, vsekakor pa bi bila zaradi izgub (slaba izolacija) višja kot v okolici. Torej je bolje, da izkoristim to izgubo, kot pa da ta gre ven. Pri višji temperaturi pa spet to ni noben problem. Govorim pa o 100m2 veliki podstrehi z cca 180m3 zraka. poleg tega tudi streha ni izolirana in bi že sončni žarki v tistih parih urah dogrevali podstreho kar bi spet povečalo izkoristek.
Klet bo bistveno bolj vplivala na temperaturo v prostoru, saj bo hladila tla, ki so že itak premrzla......
Objave: 4496
Teme: 208
Ocena:
3
Klet ima na drugi strani zidov neskončno zemlje, ki poleti hladi, pozimi pa greje. Na neizdelanem podstrešju ali bolje rečeno prvem nadstropju pa poleti sonce greje, pozimi se pa podstreha hladi, saj je zunaj tudi -20. Torej ravno obratno kot potrebuješ.
Seveda nekaj toplote dobivaš skozi strop, samo to je po moji oceni neprimerno manj kot dobiš v kleti iz zemlje, pa še skozi strop kleti dobiš nekaj.
Seveda vse to pride v poštev, če kleti ne potrebuješ za sušenje perila, delovni kotiček ... in jo lahko ohladiš na 0°C ali še manj.
Objave: 3
Teme: 1
Ocena:
0
26.12.2022 ob 17:44
(*Zadnja sprememba objave: 26.12.2022 ob 17:47 uporabnik askorja5.)
zdravo
zanima me če tudi minimalna razdalja cevi od zunanje do notranje enote vpliva na izkoristek klime in kolkibo bi sploh bila predpisana minimalna dolžina cevi. Hvala
zdravo
zanima me če tudi minimalna razdalja cevi od zunanje do notranje enote vpliva na izkoristek klime in kolko bi sploh bila predpisana minimalna dolžina cevi. Hvala
zdravo
zanima me če tudi minimalna razdalja cevi od zunanje do notranje enote vpliva na izkoristek klime in koliko bi sploh bila predpisana minimalna dolžina cevi. Hvala
Zanima me če je tudi predpisana minimalna razdalja med zunanjo in notranjo enoto in če vpliva na izkoristek klime
Objave: 12761
Ocena:
-503
V primeru, da imaš zunanjo enoto neposredno za notranjo, se zadaj zunanje enote cevi skrivijo v krog. S tem instalacijo podaljšaš cca 1,5m
Objave: 5750
Teme: 1
Ocena:
32
Je kakšna ovira, če bi klasično notranjo enoto klime montiral pri tleh, tako da bi pihala v tla in ustvarila efekt talnega gretja. Dejstvo je, da so talne klime bistveno dražje, ne vem pa kakšna bi bila ovira, če bi bila zunanja enota montirana višje.
Objave: 12761
Ocena:
-503
Ni ovire. Do nekje max 4m, je lahko tudi zunanja enota više od notranje. V primeru večjih višinskih razlik je potrebno poseči po sifonih in v nekaterih primerih dodati olje v sistem.