Gradnja in obnova > Energijski viri
zalogovnik

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
zalogovnik
#1
pozdravljeni

sem nov na forumu in se oproščam če je bila kakšna tema na isto vsebino že odprta.
se mi pa zelo mudi z odgovori. kupili smo novo peč na drva za v hišo, ker je bila stara že zelo slaba. sedaj pa mi pridejo zmontirati in se moram odločit kakšen zalogovnik bi imel zraven.
problem pa je ker mi celotna stvar ni najbolj jasna in bi rabil preveč časa da naštudiram.
rad bi imel zraven peči zalogovnik, da ne bi bilo treba neprestano kuriti v peč in bi bila bolje izkoriščena. zdaj pa ne vem če se dobi tudi zalogovnike ki vsebujejo tudi bojler in priklop za sončne kolektorje. peč je 30 KW in sem razmišljal v smeri okrog 1000l zalogovnika. zanima pa me koliko se pozna ko enkrat z pečjo ogreješ vodo in ta potem kroži po sistemu v hiši (radijatorji).
mogoče sem malo čudno napisal me pa v glavnem zanima okrog zalogovnika, kakšnega kupiti da bi v njem grel vodo in bi se potem porabljala toplota skozi celoten sistem ogrevanja oz. v kakšni meri se to pozna glede na peč da je potrebno manj kurjenja in bi privarčeval na kurjavi.
pod drugo pa kakšne so možne kombinacije in kakšne so najboljše rešitve. sam bi rad zraven imel še boljler in pa sončne panele za ogrevanje vode poleti. a je ta kombinacija možna v t.i. enem kosu ali moram kupit vsako posebej.

hvala

lep pozdrav
#2
za 30kW kotel bo pa 1000 l bistveno premalo. za udobje (spet precej odvisno od toplotnih izgub hiše) bi rekel raje okrog 3000 l. minimum za tak kotel je 1500 l, ampak če maš tule še 200 l bojler za TSV vgrajen, lahko da niti čez noč ne bo držal toplote v hiši. ponavadi se za ne preveč dobro izoliran objekt namesti za 20kW kotel ene 3000 l zalogovnika, da res ne rabš stalno sedet zravn peči.
glede dimenzij naj še kdo kaj doda.
pri nas obstajajo zalogovniki z vsem kar si naštel, poglej lenthermovo spletno stran. koliko boš privarčeval je težko rečt, garantirano pa lahko rečemo da se dvigne udobje tako kurjenja kot bivanja ko namestiš zalogovnik/e. na kakšen način boš vse skupaj nabavil je pa seveda odvisno od dobavitelja/monterja sistema. dobi si več ponudb izvajalcev, nekaj jih je tud tukaj na forumu.
#3
Za določitev velikosti zalogovnika so važni podatki:
- potrebna moč ogrevanja
- temperatura vode za ogrevanje (pri potrebni moči)
- željeni čas normalnega ogrevanja brez nadzora in dolaganja peči (pavza kurjenja).

Optimalno se to določa za tiste zunanje temperature, ki so za nas merodajne. Za izjemno nizke temperature, ki so le nekaj dni v sezoni se bomo potrudili, da bo pavza kurjenja krajša, temperatura prostorov nižja, ...
#4
hvala za odgovore.

zani ma še če je smoterno kupovati samo zalogovnik primer 1500l, katerga bi grel z pečjo, potem kasneje pa bi dokupil še en solarni sistem, ki bi vsebova spet zalogovnik, bojler in sončne panele.
ker za enkrat bo dovolj velik finančni zalogaj sama peč in montaža pa še zalogovnik zraven.
kolikor sem gledal bi samo zalogovnik prišel cca 1500€, potem pa še 300l zalogovnik z bojlerjem in sončniki paneli cca 300l tam 1500€, kar skupaj znese cca. 3000€.
kolikor pa sem gledal komplet zadevo pa ne pridem pod 5000€.

zanima me pa še če se je kdo ukvarjal oz. ali obstaja opcija da v zalogovnik vgradiš vosek. saj bi s tem iz fizike zaradi adiabatnega prehoda zelo povečal kapaciteto zalogovnika.

lp
#5
Kakšen pa bi potem bil za 150m2 hiša z talnim in 10cm stiroporja na zidu,stropu in pod talnim?
A kombinaciji solani in olje 30kW Buderus Logano?
300l bojler.

A je 1500 l dovolj?
#6
Živjo , na hitrooo

Za olje se ne daje zalogovnika.
Zalogovnik se računa 30-50l/kw
Pri radiatorskim se boš težko grel z zalogovnikom čez noč. Bol je namenjen udobju kurjenja in povečanju izkoristka ter v peči ne bo katrana... Za gretje čez noč pri tako veliki peči odpade....

Koliko pa greješ če ni skrivnost ? 30kw je ogromna zadeva...

Boljer lahko vzameš potopljen v zalogovnik ali pa pretočni izmenjevalec, da se znebiš še ene posode, ene črpalke, pa tudi poleti boš enkrat zakuril za cel teden brez nevarnosti legionele in podobnih neumnosti Smile

Za solarni sitem pa potrebuješ še en izmenjevalec v spodnjem delu zalogovnika, to je vse...

l.p. Jože
#7
Citat:Pri radiatorskim se boš težko grel z zalogovnikom čez noč.
To velja za tvoj na palec povedan zalogovnik do 50 l/kW. Ali je ta kW velikost peči, potreba pri najhujšem mrazu ali potreba pri povprečnem hladu? Zgoraj sem povedal potrebne podatke za določitev velikosti zalogovnika. Za vsake razmere se da določiti potrebna velikost, res pa je včasih ta velikost nesprejemljiva. Je pa enostavno dati nek zalogovnik (trenutno v zalogi) in se pozneje praktično pokaže, zakaj je uporaben. Plača ga investitor, vprašanje je, ali je dobil to, kar si je želel.
#8
Za olje se ne daje zalogovnika.

Zakaj pa za olje ne bi potreboval zalogovnika ?
Če imaš talno gretje in potrebuješ za talno gretje max. temp.40 C za vodo pa malo nad 60 C, se mi zdi da je v redu če imaš vodo za dnevno potrebo "spravljeno" v zalogovniku in jo občasno dogrevaš. Ali se mogoče motim ?
#9
150m2 grejem z talnim + radiatorji.
#10
Imam 1400l zalogovnik in LAHKO se grejem z radiatorji čez noč pa še talno deluje vzporedno, popoldne ko sem doma zakurim in segrejem zalogovnik na 75stC ponoči se pač črpa kolikor hiša potrebuje.
Zakaj se zalogovnika ne potrebuje pri olju pa je tako, da zakaj bi segreval nekaj z dragim energentom in posledično imel izgube(izolacija zalogovnika, velike cevi...) ko se ti lahko gorilec vklopi kadar pač voda pade pod nastavljeno.
Meni sicer zalognik zdrži neverjetno dolgo v primerjavi z nekaterimi sem pa dal 17 cm debelo izolacijo vse skupaj ovil z folijo, pa še obzidal z siporeksom.
Bojlerja nimam v zalogovniku ker ne vidim smisla ogrevati 1400l vode poleti + bojler. Imam ločen bojler, ko bom montiral sončno bom ob presežkih energije spravljal v zalogovnik koristil jo bom pa takrat ko ne bo sonca.
Hec je bil ko je kolega bil zdoma pa ni zakuril ko je prišel domov je imel mrzlo hišo ko pa se je hotel stuširati je pa tudi imel mrzlo vodo, tako da je to malo nerodno. Pa če montiraš potem še peč na olje moraš segreti cel zalogovnik da ogreješ bojler mislim da je to potrata energije.

lp
#11
Fantje zalogovnik se montira zraven kotla na drva. ZAKAJ ? Ker se ognja pri tem ogrevanju ne da kontolirati, oziroma ugašat in pa prižigat, s tem se doseže optimalno izgorevanje in največji izkoristek. Kar se pa tiče velikosti zalogovnika, minimum je predpisan 50 litrov na kilovat moči kotla. Ampak priporočeno oziroma v praksi se uporablja 100 litrov na kilovat, se pravi 20 kw kotel, 2000 litrov zalogovnik in povem vam obnese se fantastično. Manj ne priporočam sploh če imate radiatorsko ogrevanje.

LP ANNI
#12
Citat:minimum je predpisan 50 litrov na kilovat moči kotla
Ali lahko poveš, s katerim predpisom je to določeno?
#13
Žerjavar Napisal:
Citat:minimum je predpisan 50 litrov na kilovat moči kotla
Ali lahko poveš, s katerim predpisom je to določeno?
Sigurno se je narobe izrazil, ker predpisa ni. Verjetno je mislil priporočen minimum :wink:
#14
Če hočeš pridobit subvencijo za rabo obnovljivih virov oz. lesne biomase lepo piše da je 50 litrov na kilovat moči minimum da zaprosiš za subvencijo. To je ena stvar, druga pa je v vodniku strokovne literature Republike Slovenije iz leta 2000, Kotli na lesno biomaso za centralno ogrevanje, avtorja Drako Hrovatin, Lojze Šubic.

Zaradi mene pa lahko montiraš samo 10 litrov velik zalogovnik na kilovt moči.

LP ANNI
#15
ANNI Napisal:Če hočeš pridobit subvencijo za rabo obnovljivih virov oz. lesne biomase lepo piše da je 50 litrov na kilovat moči minimum da zaprosiš za subvencijo.
Jah v naslovni temi nisem zasledil, da bi bilo govora o subvencijah in eno je govoriti o predpisanih minimumih ali pa priporočenih minimumih.

Tistim ki se požvižgamo na subvencije, tvoje pisanje zavaja in kdor ti nasede, bo šel v neke stroške, ker je pač prebral na "strokovnem" forumu. Skratka predpisa o minimumu NI, ker lahko si tudi brez dodatnega zalogolnika. No seveda si potem sužen svoje kurilnice, ampak to je druga zgodba.


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »