Gradnja in obnova > Energijski viri
Rjava stena ob dimniku!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rjava stena ob dimniku!
#1
Danes smo odstranili tapete tam, kjer poteka dimnik in spodaj je bilo celo presenečenje.
Najprej opis...hiša, stara 30 let, cela v tapetah od prvega dne. Tam kje je dimnik, je bila pod tapetami tudi neka folija na steni.
V ta dimnik je svoje bruhala krušna peč na drva.

Ko smo odstranili tapete, smo točno tam kjer je dimnik doživeli šok v rjavih flekih (stena je suha na otip!), gl. priponko.

Na isti dimniški cevi (na drugi strani te stene) je stena lepa (nič rjava!), iz vratc pa se vidi da je nekaj teklo (druga slika).

Ali je dimnik narobe narejen in skozi sekajo umazani plini? ampak če je tako, zakaj samo na eno stran? Je mogoče težava da je tip zaprl steno s folijo in tapetami (da ni "dihala") preden se je beton do konca posušil?

Kako sanitati to? Ali je to samo vizualno in pač čez kako emulzijo in pleskat, ali je kaj za narediti na dimniku?

Dimnik na strehi je klasični 4-oglati opečnat z ravno "strehico".
#2
Šolski primer kondenzacije v dimniku. Zaradi slabo izoliranega/dimenzioniranega dimnika se je na stenah kondenzirala vodna para iz kuriva (drv) ki je v obliki žveplene kisline in katrana prebila skozi stene. Rešitev: Najprej dimenzioniranje opravega fi dimnika glede na kurilno napravo, zatem saniranje dimnika z inox cevjo. Omet, ki je zamazan s to rjavo žavbo, je potrebno odstraniti in na novo ometati ali pa obložiti z gips ploščami. Če boste barvali ali gletali preko bo udarilo skozi.
Priporočam vam lahko mojstre (ne šalabajzerje!) iz JZ Slovenije za: zaključna dela, vodovod, centralno ogrevanje, elektriko, keramiko. Vprašanja na ZS!
#3
Kar se tiče sanacije dimnika ima pikec verjetno kr prav. Sama stena pa se da sanirati tudi brez odstranjevanja ometa. Premaže se z emulzijo, se pokita, zbrusi, gre eno roko z katerokoli disperzijo. Ko se to posuši bo stena zglajena in seveda bo madež udarjal navzven. Sedaj pa se uporabi izolativno barvo ( antinikotinsko barvo) in se gre še 2 roki. To izolativno barvo je potrebno uporabiti samo na steni, ki je prepojena z izcedkom, ki je iz dimnika. Verjetno pa če dimnik ni v uporabi nebi bilo slabo narediti pokrov, da nebi še naprej spiralo dimniške cevi.
#4
Aha, za sanirati bo dimnik... uporabljali bi ga še naprej za isto (krušno) peč. Velikosti se povečati najbrž ne da, ker je hiša že 30 let končana (edino če se da vanj manjšo cev če je treba manjšat)? Bo torej dovolj "sanacija" z inox cevjo?

Ali to delajo danes "od vrha", ali je treba tako kot včasih, odpreti dimnik po celi poti?

A je iz istega razloga tudi izcedek iz vratc?
#5
danes se to da vse povrtat tko da se v stanovanju (v sobah) nič ne razbija razbije se sam kapa na vrhu in pri peči minimalno
iz kje pa si
phoebus Napisal:Aha, za sanirati bo dimnik... uporabljali bi ga še naprej za isto (krušno) peč. Velikosti se povečati najbrž ne da, ker je hiša že 30 let končana (edino če se da vanj manjšo cev če je treba manjšat)? Bo torej dovolj "sanacija" z inox cevjo?

Ali to delajo danes "od vrha", ali je treba tako kot včasih, odpreti dimnik po celi poti?

A je iz istega razloga tudi izcedek iz vratc?
#6
Iz okolice lukovice... se priporočam za kako ponudbo na privat :-)
#7
(avg. '18)
Podoben opis problema kot v naslovni temi: odstranil tapete, naletel na madeže z značilnim močnim vonjem.

Prvi del sanacije (rostfrei dimnik) je bil opravljen že pred kakimi 10 leti. Kaj pa sanacija stene ? Velja kar je napisal pikec (omet odstraniti), ali kar je napisal cooper (se da sanirati tudi brez odstranjevanja ometa) ?

[Slika: 20180831173026.jpg]

[Slika: 20180831173042.jpg]
#8
zaenkrat kaže takole:
- priprava stene: Jukol Primer;
- barva: Jupol Block.

Problem: cca. 10€/l Confusedhock:
#9
Jupol Block ali Spektra Antinikotinska barva ti bo flek sigurno pokril(v dveh slojih),smrad iz stene pa ti bo verjetno ostal.Meni smrdijo vse stene ob dimniku in verjetno bo treba skozi dimnik dati rostfrei cev in če ne bo drugače res odstraniti ves omet do cegla in na novo ometati in prebeliti...v dveh štukih :roll:
#10
Citat:smrad iz stene pa ti bo verjetno ostal
verjetno ali sigurno ?
#11
Poštemaj omet, ker obstaja zelo velika verjetnost, da bo smrad ostal.
Se ne izplača sklepati kompromisov, ali kasnejšega popravljanja, zaradi enega m2 ometa. L.P.
#12
javr Napisal:
Citat:smrad iz stene pa ti bo verjetno ostal
verjetno ali sigurno ?
Jz bi reku da sigurno.Pri meni je situacija taka da sem adaptiral bajto in po tem se mi je zacela pojavljati kondenzacija dimnika.Imam sicer dve peci(olje in drva) prikljuceno na talno.Sicer sem kuril na olje,nekajkrat pa sem probal tudi na drva in ker se nimam zalogovnika je zadeva sicer delala,vendar je loputo peci hitro zapiralo in se je v peci samo cmarilo in posledicno zato verjetno kondenziralo.Predvidevam da zato stene smrdijo(prej niso) in samo cakam da fleki prebijejo steno.
Sicer pa delam v gradbeni trgovini zato vem da te barve pokrijejo vse zivo vendar ne resijo problema smradu.Tudi sam imam na teh stenah neke pokrivne premaze.
#13
Zelo pogost pojav za klasično zidane dimnike z opeko, na katere je priklopljena oljna peč. Tak dimnik je primeren samo za trda goriva, pa še to ga je preventivno bolje sanirati zaradi požarne varnosti.

Plus tega pa že nekaj let ne smejo biti dve peči različnih goriv priključene na isto vertikalo dimnika.
#14
Jah vem ja da vse to ni najboljse.Sicer je ta tuljava na katero sta prikljopljeni obe peci povrtana in vanjo so vstavljene neke samotne cevi(narejeno ze pred vsaj 20 leti).Poleg je pa se ena ceglasta tuljava na katero sem sedaj priklopil kamin in tudi pri tej mi ob zacetku kurjenja pritece kondenz po litozelezni cevi kamina.Sta bili pa obe tuljavi lani pregledani s kamero s strani dimnikarstva in naj bi bilo vse super....zdej pa tole kondenziranje Sad .Sploh ne vem kaj bom...letos bom kuril samo olje in vcasih probal kamin.Pravkar smo tudi izolirali hiso,za drugo sezono bom nabavil se zalogovnik za pec na drva,pol bomo pa vidl....step by step...bo ze nekak Smile
#15
Citat:te barve pokrijejo vse zivo vendar ne resijo problema smradu
ok, sem poštemal madeže.
Zgleda, da je dimnik zidan z nekakšno namensko opeko, a ne Schiedel. Obzidan pa je z betonskimi zidaki, ki so se napili tega kar je pač pronicalo iz dimnika.

Načrt sanacije tega kar je poštemano (rostfrei je že v dimniku kakšnih 10 let) :

- lepilo za ploščice;
- alu folija, več plasti;
- čez še enkrat lepilo za ploščice;
- omet;
- Jukol Primer, Jub Block.

Kakšen drug predlog ? Večkrat berem da stena mora dihati. Čez alu folijo ne bo. Bo to problem ?
______________________

[Slika: 20180831173026.jpg]

[Slika: 20180831173042.jpg]

[Slika: 20180912165711.jpg]

[Slika: 20180912165722.jpg]

[Slika: 20180912165741.jpg]


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »