Gradnja in obnova > Klasična gradnja
navodila za izdelavo ometov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
navodila za izdelavo ometov
#1
torej, kje na netu bi se dalo dobiti navodila za "do it yourself" izdelavo ometov. se pravi mešanica, podlaga...
#2
za ročne ali strojne?
#3
Na kakšno podlago?
#4
Strojni ne bodo, sicer verjetno ne bi spraševal. Podlaga tudi ni lesena, sicer ni ometov. Na vse ostalo pa rabiš najprej "špric" - cementni obrizg, kar pomeni redka mešanica maltnega peska in cementa. Ko se osuši in strdi pa narediš faže in nato grobe omete - zanje priporočajo pesek za malto iz Sostra, ker je precej "masten" in se lepo prime. Mešaš z maltitom in to je to. Vprašanje je le ali uporabljaš Maltiti ali katero od podobnih zadev - ene namreč vsebujejo več cementa, druge več apna in zato je univerzalen recept težko napisati.
#5
Ko sem imel jaz svoj debi v ometavanju sem si v malto zmešal toliko apna, da potem malta ni šla s kele Big Grin . Ko se je pa posušilo mi je še pa veselo razpokalo. Big Grin Big Grin Ne pretiravat z apnom.
#6
No, pa povejmo v čem je skrivnost: v faši. Če to zašuštraš si zafrknil vse. Fašo najlažje narediš tako, da od vogala do vogala napneš vrvico na višini pol metra od tal, nastaviš oddaljenost do zidu (2 cm) in v nivoju z vrvico med le-to in zid v kupčke malte (kanc več cementa, da prej prime) vtisneš kratke lesene deščice (10 cm dolžine, 2 cm širine, 1 cm debeline). Vrvica se jih mora nalahno dotikati. Za tem ponoviš zgodbo še meter pod stropom, s tem da z alu lajšto in vaservago popraviš zgornjo vrvico tako, da bo linija med novimi točkami (deščicami) in vrvico v popolni vertikali. Ponovno vzidaš deščice in to ponoviš na vseh stenah. Za tem pripraviš malo močnejšo malto (lahko maltit 1:3) in namečeš vertikalne faše ter porežeš le-te in si pri tem pomagaš z vodilom iz deščic. Če si tu zadevo pozorno naredil boš imel deset cm široko fašo v popolni vertikali.

Naslednji dan zmešaš apnenocementno malto (1:3:8 cement:apno:pesek in ne matit!) z toliko vode, da se dobro prijemlje žlice ampak da je morda po občutku malo preveč tekoča. To bo ravno pravšnja. Veselo omeči zidove od spodaj navzgor in jih poreži z alu lajšto (ne leseno desko!), ko pa malo zagrabi omet ga še malo zaribaj z široko gladilko. Za špalete je potrebno malce več znanja in ročnih spretnosti, osnovna oprema pa so zidarski klini, alu lajšte, lesene letvice, vaservaga in gladilka ravno prave velikosti.

Veselo na delo!
#7
To z dilcami je prezamudno in prekomplicirano. Začneš na enem koncu spodaj, tam najprej zabiješ v fugo dobro staro "klamfo", nato zabiješ še zgornjo in jih daš v vago. Nato greš na drugi konec zidu in ponoviš postopek. Napneš špago in zabiješ še vmesne spodaj in zgoraj. Nato špago odstraniš in namečeš malte za "faše" med klamfami. Počakaš, da okrkne in po klamfah porežeš. Te nato pobereš stran in imaš faše ali faže fertik.
#8
pikec Napisal:No, pa povejmo v čem je skrivnost: v faši. Če to zašuštraš si zafrknil vse. Fašo najlažje narediš tako, da od vogala do vogala napneš vrvico na višini pol metra od tal, nastaviš oddaljenost do zidu (2 cm) in v nivoju z vrvico med le-to in zid v kupčke malte (kanc več cementa, da prej prime) vtisneš kratke lesene deščice (10 cm dolžine, 2 cm širine, 1 cm debeline). Vrvica se jih mora nalahno dotikati. Za tem ponoviš zgodbo še meter pod stropom, s tem da z alu lajšto in vaservago popraviš zgornjo vrvico tako, da bo linija med novimi točkami (deščicami) in vrvico v popolni vertikali. Ponovno vzidaš deščice in to ponoviš na vseh stenah. Za tem pripraviš malo močnejšo malto (lahko maltit 1:3) in namečeš vertikalne faše ter porežeš le-te in si pri tem pomagaš z vodilom iz deščic. Če si tu zadevo pozorno naredil boš imel deset cm široko fašo v popolni vertikali.

Naslednji dan zmešaš apnenocementno malto (1:3:8 cement:apno:pesek in ne matit!) z toliko vode, da se dobro prijemlje žlice ampak da je morda po občutku malo preveč tekoča. To bo ravno pravšnja. Veselo omeči zidove od spodaj navzgor in jih poreži z alu lajšto (ne leseno desko!), ko pa malo zagrabi omet ga še malo zaribaj z široko gladilko. Za špalete je potrebno malce več znanja in ročnih spretnosti, osnovna oprema pa so zidarski klini, alu lajšte, lesene letvice, vaservaga in gladilka ravno prave velikosti.

Veselo na delo!

Kot sem rekel, receptov je toliko kot zidarjev, maltit pa je mešanica apna in cementa, tako da se komot dela z maltitom, sem pa napisal da je odvisno od proizvajalca - ali je apno treba dodajati ali ne. Pa pesek tudi naredi svoje, lahko se z njim lepo dela lahko pa ravno pesek dela problema. In ometi ali karkoli drugega pokajo predvsem zaradi preveč cementa in ne toliko zaradi preveč apna, ampak seveda vse do svoje mere. Če je pol apna med peskom bo tudi pokalo, to je jasno.
#9
Maltit je zelo močna mešanica iz velike količine cementa in malo apna, kar je primerno kvečjemu za omete po kleti ali pač zidanje, za kar je osnovni namen. Pri ometih v stanovanjskem delu se da večja količina apna in manjša cementa ( le za trdnost ) - pa poglejte po forumu, kjer se 'tuli' o uravnavanju vlage apnenih ometov ter apnenih beležev in izogibanju le cementnih ometov ( razen prostori z povečano vsebnostjo vlage )
#10
Fery Napisal:To z dilcami je prezamudno in prekomplicirano. Začneš na enem koncu spodaj, tam najprej zabiješ v fugo dobro staro "klamfo", nato zabiješ še zgornjo in jih daš v vago. Nato greš na drugi konec zidu in ponoviš postopek. Napneš špago in zabiješ še vmesne spodaj in zgoraj. Nato špago odstraniš in namečeš malte za "faše" med klamfami. Počakaš, da okrkne in po klamfah porežeš. Te nato pobereš stran in imaš faše ali faže fertik.

Kako zgledajo te "klamfe"?

BTW: Faža/faša izvira iz italijanske besede "fascia" (pas). Sej ste že slišali za fašiste, a ne? No oni so bili mojstri za omete Big Grin
#11
FranciZ Napisal:Maltit je zelo močna mešanica iz velike količine cementa in malo apna, kar je primerno kvečjemu za omete po kleti ali pač zidanje, za kar je osnovni namen. Pri ometih v stanovanjskem delu se da večja količina apna in manjša cementa ( le za trdnost ) - pa poglejte po forumu, kjer se 'tuli' o uravnavanju vlage apnenih ometov ter apnenih beležev in izogibanju le cementnih ometov ( razen prostori z povečano vsebnostjo vlage )

Točno tako. Maltit je primeren za zidanje, za omete pa samo v kleteh. Tam kjer želimo omet z vsaj kančkom razkužilne moči in sposobnosti uravnave vlage je potrebno uporabiti apno.
#12
http://k.abecednik.com/klamfa.html
#13
tule so luknje od klamfe pri izdelavi faž:
[Slika: faze01.jpg]

tole na tleh pa je (malo skrivljena) klamfa:
[Slika: klamfa.jpg]


lp
#14
Kaj pa fini omet da nadaljujemo in dokončamo začeto?

LP
#15
Aha! Te klamfe! Wink Za kamnito steno neuporabno, žal.

Kar se tiče finih ometov: Osnova je gašeno apno in mivka, kljub temu priporočam fino malto od SIA. Potrebujemo še gladilko in gobo za zaribavanje - bolj groba kot je, bolj groba bo struktura oz. ostanki mivke na steni. Fino malto dobro premešamo in jo z gladilko nanesemo na podlago ter jo z gobo zaribamo. Brez skrbi če ne bo super ravno, nepravilnosti bo popravila druga roka. Seveda pa pravi mojstri zadevo naredijo v nulo že s prvo roko, ampak je kar preklemano težko. Ko se ta podlaga malce nasuši nanesemo drugo roko, počakamo, da začne prijeti in z reflektorjem ob strani ter s hkratnim močenjem z "penzlom" zaribamo v popolno ravnino.

Vaja dela mojstra!


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »