Gradnja in obnova > Energijski viri
Izkoristek 1000 W električnega grelca

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Izkoristek 1000 W električnega grelca
#16
Ah dejte no ta larifari. Če mi je pa prodajelec rekel, da ima zelo dober izkoristek. splopa ni 2000 W, je samo 1000 W, zato požre tudi dosti manj elektrike, in posledično je bolj varčen, ker greje bolj kontinuirano in se ne vklaplja tolikokrat.
#17
Poglej res ne razumeš najbolje kajne?

razlika med 2000W in 1000W grelcem je v trenutni porabi. To je res. Vendar elektriko plačujemo v kilovatnih urah. Če tvoj 1000W grelec dela kontinuirano 1h porabi 1kWh elektrike in odda 3600 kJoulov toplote. Če moj 2kW grelec dela v presledkih (5 minut dela in 5 minut ne) eno uro, to pomeni da je vsega skupaj delal pol ure in pol ure ne - porabi 1kWh energije. Električni grelci z pogostimi vklopi ne porabijo čisto nič več kot če delajo kontinuirano.

Varčnih električnih grelcev NI! Oz. so vsi enako varčni. Razlike med njimi pa vseeno so. Nekateri toploto oddajajo takoj in jo ne akumulirajo (konvektorji, kaloriferji, feni, ...), nekateri jo nekaj malega akumulirajo (oljni radiatorji) in nekateri jo akumulirajo in oddajajo zakasnjeno (termoakumulacijske peči)

Edit: Tudi meni je prodajalec kruha rekel, da lahko dobim poceni kilsko štruco, pa je bila , ko sem jo stehtal, samo 750g. Smile
#18
Zakaj pa potem elektro zahteva posebne števce, če uporabljšaš gretje-varjenje na induktivni tok z veliko močjo? Mogoče zaradi trenutne porabe in jalovega toka? Ali zakaj.
Moj grelec ima zelo dober izkoristek.
#19
andrejnovi Napisal:Zakaj pa potem elektro zahteva posebne števce, če uporabljšaš gretje-varjenje na induktivni tok z veliko močjo? Mogoče zaradi trenutne porabe in jalovega toka? Ali zakaj.
Moj grelec ima zelo dober izkoristek.

Confusedhock: :lol: :lol:
#20
5522 Napisal:Confusedhock: :lol: :lol:

Ja. Grelec je omsko breme. In omsko breme v omrežju popravlja kosinus fi in pri njem jalove energije ni.

Vsi ultra dobri stikalni napajalniki pa povzročajo motnje ja. Med njimi so tudi sodobni stikalni varilni aparati.


Kakor koli. Če koga zanima kakžen je grelec z dobrim izkoristkom za 500€ naj kontaktira andrejove, če pa koga zanima kje dobi grelec z (skoraj) 100% izkoristkom za 30€ pa naj kontaktira mene.

p.s. Izkoristek 1 (100%) je nemogoč, saj bi kršil drugi zakon termodinamike, ki pravi, da se delo ne more v celoti prenesti iz enega telesa na drugega, ne da bi se pri tem spremenilo karkoli drugega v okolici.
#21
No mucek, prosim, da bolj preciziraš. Koliko je skoraj 100%.

Ena zgodba; so bli trije; astronom, fizik in matematik.

Opazovali so nebo; Astronom je izjavil; na nekem planetu obstaja ovca, ki je črna.
Fizik; Na enem planetu je ovca, ki je črna
Matematik pa; Na enem planetu je vsaj ena ovca, ki je z ene strani črna. Druge strani namreč niso videli.

Fiziki udarijo eno absolutno vrednost čez kompleten izračun, da slučajno ne bi dobili negativne mase ali kaj podobnega, pač kar že računajo.
#22
Ali je tistih tvojih (skoraj) 100% premalo, da bi povedal "resnico", ker imajo pač preslab izkoristek?
#23
Sploh pa se profesionalno ne ukvarjam z prodajo grelcev ali podobnega, temveč s streljanjem kozlov. To mi je profesija.
#24
Ja Andrejnovi... ti zelo rad spamaš po forumih. Žalostno.
#25
ja kakšna pa je razlika, če nekateri pa res takšne kozlarije mislijo. Hotel sem samo nekaj nakazati.
#26
mucek4 Napisal:Ok. Izkoristek. "Izkorístek je v fiziki in tehniki razmerje med oddano in vloženo energijo."

Torej električni grelec, ki porabi 2000W elektrike in odda 2000W toplote ima 100% izkoristek. Zanemraljivo mali del gre druge stvari (magnetizem, svetloba, ...).

Če vam star (prastar) električni grelec, ki je definiran z 2000W greje samo z 1800W potem porabi samo 1800W elektrike, ker se s starostjo upornost lahko spremeni. Grelec je sicer postal slabši, vendar tudi varčnejši.

Torej kaj od električnih grelcev nima 100% izkoristka. Pravzaprav je takih stvari zelo malo. Ena izmed njih je 100W žarnica. Le ta ima (če jo smatramo kot grelno telo) 97.4% izkoristek (ostalih 2.6% gre v svetlobo).

Več kot 100% "izkoristek" (v narekovajih) pa dobimo pri toplotnih črpalkalh. Zakaj v narekovajih. Toplotna črpalka čepa toploto iz enega konca na drugega. Današnje sodobne to delajo v razmerju 1:5. Za svoje delo porabijo 1 enoto (kakršna koli že je) električne energije. Na hladni strani vzamejo še 5 enot toplote in na topli strani oddajo 6 enot toplote (1 enoto električne, 5 enot prečrpane toplote). S tem pa pride naš "izkoristek" med plačano vloženo energijo in dobljeno energijo.

Drugače se pa pri izkoristku zamislite nad:"Izkoristek 1 (100%) je nemogoč, saj bi kršil drugi zakon termodinamike, ki pravi, da se delo ne more v celoti prenesti iz enega telesa na drugega, ne da bi se pri tem spremenilo karkoli drugega v okolici."

Se strinjam
tako so tudi nas na faksu učili, pa mislim da kmečka pamet ne pravi nič kaj drugače.
#27
andrejnovi Napisal:ja kakšna pa je razlika, če nekateri pa res takšne kozlarije mislijo. Hotel sem samo nekaj nakazati.

Ne vemo kaj si hotel nakazati, vemo pa da si izpadel idiot. :roll: V bodoče se prosim zadrži in raje uporabi forum za pridobivanje koristnih informacij ali pa postavi "normalno" vprašanje. :wink:
LP, e.
#28
Hvala za komplimente.
ervin Napisal:
andrejnovi Napisal:ja kakšna pa je razlika, če nekateri pa res takšne kozlarije mislijo. Hotel sem samo nekaj nakazati.

Ne vemo kaj si hotel nakazati, vemo pa da si izpadel idiot. :roll: V bodoče se prosim zadrži in raje uporabi forum za pridobivanje koristnih informacij ali pa postavi "normalno" vprašanje. :wink:
#29
Če dobro razmilsim, od tebe tudi nihče ni zvedel nič pozitivnega, razen sarkazma, ki se ga da interpretirati na več načinov kot Andersenove pravljice. Še več, meni zveniš kot nadebuden komercialist, ki želi z elektriko in meglo rešiti človeštvo ter predvsem sebe Big Grin .
LP,
Samojed
#30
Meni je bilo odrešenje že dano. Izkoristek električnega grelca je pa zelo dober ja. Skoraj 100%. Od primarne energije pa do toplote v hiši pa je izkoristek cca 30%, od tega je tudi dosti "svinjske" energije, ki jo pridobimo v šoštanju, Krškem,...

No ja nekateri zagovarjajo, da so to okolju prijazni energenti. Sicer se ogrevamo na drva, imamo povsod varčne žarnice, toplotno črpalko za sanitarno vodo, večinoma pa tudi čez poletje ogrevamo sanitarno vodo z drvmi....

Če bi napisal, da je CO2 škodljiv zemlji, bi me pa spet napadli....


viewtopic.php?f=7&t=26966

Samojed Napisal:Če dobro razmilsim, od tebe tudi nihče ni zvedel nič pozitivnega, razen sarkazma, ki se ga da interpretirati na več načinov kot Andersenove pravljice. Še več, meni zveniš kot nadebuden komercialist, ki želi z elektriko in meglo rešiti človeštvo ter predvsem sebe Big Grin .


Skok na forum:
Zadnje novice