Gradnja in obnova > Energijski viri
Dimnik in saje zunaj

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Dimnik in saje zunaj
#1
Pozdravljeni,

imamo eno težavco, na katero odgovor ne morem najti. Dimnik imamo iz INOXa fi 200mm za sobni prostostoječi kamin.
Že pred časom sem opazil, da na podstrešju naletim na črne male "fleke", kateri po mečkanju med prsti predstavljajo neizgoren del drv. Spremljal sem sporoti, vendar nikdar nisem videl, kje bi to lahko prihajalo na plano.

Sedaj pa opažamo, da so nekaj večji fleki teh ostankov tudi na strehi in bližnji okolici.

1. je to normalno?
2. kolikokrat in kdaj je potrebno čistiti inox dimnik

Hvala vam že vnaprej.

Samo
#2
Kuriš lesne brikete?
#3
Da, večinoma lesni briketi iz Bauhausa.

Včeraj sem odprl vratca dimnika, vendar so stene sicer bile črne, vendar ko sem s prstom "očistil", sem takoj videl inox.

Zato sem svoji razložil, da je to verjetno saje od papirja ali briketov, vendar je ne morem potolažiti. Mi lahko odgovorite, zakaj ste vprašali za brikete? (verjetno oni pri izgorevanju povzročajo te male cunjice?)

Hvala vam že vnaprej
#4
Ko briket razpade ne dogori popolnoma in ostanki tvorijo te stvore, ki se nabirajo v dimovodu. Ne vem če je z kakšnimi drugimi briketi (drugačne kvalitete) enak problem. Pri tašči sem zaradi tega brikete črtal iz seznama dovoljenih kuriv.
#5
poznamo že primer, ko je nov dimnik po dveh mesecih zagorel,...

po veljavnem zakonu naj bi pri kurjenju tridih goriv čistil 4x na kurilno sezono,...
#6
še malo, pa si bodo ti koncesijski dimnikari zmislili tedenske čistilne akcije, pa pregled pepela.
:evil: poznam primer, ko dimnik po 10 letih ni zagorel, ker ga lastnik sam očisti, potem ko dimnikar kvazi očisti dimnik pa masten račun izstavi.
dobro jutro.
#7
joža

ne se razburjat, kot prvo si niso koncesionarji tega izmislili,...

kot drugo sem samo navedel primer, da je nov dimnik zagorel po dveh mesecih, če bi ga lastnik tudi sam očistil potem sigurno ne bi,...

kot tretje ima vsak pravico sam očistit dimnik in plačat samo preglede in 1x letno meritev
#8
Tidra,
žal meni koncesionarji :twisted: dvignejo pritisk. Tukaj bi se moral sistem spremeniti v licenčnega. Vsak dimnikar, kateri izpolnjuje strokovne kriterije (oprema, znanje, izboraževanje ...) bi moral zaprositi za licenco. Če mu je dodeljena lahko opravlja to delo. Vendar ne bi smelo biti omejeno na neko področje, tako kot je sedaj.
S strani uporabnika pa bi bilo treba uvesti obvezo o pregledu dimnikov in kurilnih naprav. In pa seveda prosta izbira licenčnega dimnikarja.

Pa še nekaj. Imaš v kurilnici peč, vredno 10k€ in več, pol pa mi bo neki vajenec prišel mrdat nekaj, pa nima pojma o pojmu in po možnosti še kaj zjebal, kaj pa pol.

Saj, morda pa si ti tak dimnikar, ki za izstavljen račun tudi vzorno opravi storitev. Big Grin

PS.
EU si prizadeva odpravljati kartelske dogovore, le v SLO ja zakonsko dovoljen kartel, dimnikarski! :roll:
dobro jutro.
#9
jože,...

žal je pri nas v veliki večini tako, kot vsi tukaj gor pišete,...

še bolj pa je žal to, da naša prelepa država ne naredi prav nič, da bi se sistem izboljšal še več, z vsako novo pogruntavščino ga še bolj poslabšajo,...

osebno misli, da bi se morali zgledovati po naših sosedih (Avstriji), kjer je ta zadeva rešena in zelo na nivoju, me zanima kdo si tam upa zavrnit dimnikarja,... hehehehe (če sem malce zloben)

spet bom rekel žal, ni vredno debatirat o našem sistemu, za kar recimo našega vrlega ministra v odhodu noben ni omenil, da je popolnoma zatajil na tem področju,...

meni osebno je najbolj pomembno, da se vsak posameznik, ki uporablja takšno ali drugačno kurilno napravo, dobro zaveda svojih dejanj in predvsem tega kako poskrbi za kurilno napravo in dimnik, če ne dovoli to delo opravit dimnikarju,...

sam ne si metat peska v oči in si govorit, sej men se to ne more zgodit in pri tem nič storit, da se ti kaj neljubega ne zgodi...

vsi vemo, da so taki, ki samo jamrajo, se pritožujejo, sami pa prav nič ne naredijo in pol se čudijo,... (rima je zgolj naklučje,... hehehe)

tisit, ki pa potem tudi sami poskrbite in počistite, se pa saj zavedate, da je potrebno zadevo nadzorovat in čistit za vaše dobro
#10
Tidra Napisal:poznamo že primer, ko je nov dimnik po dveh mesecih zagorel,...

po veljavnem zakonu naj bi pri kurjenju tridih goriv čistil 4x na kurilno sezono,...
Imam rosfraj dimnik in kvaliteten kotel na trda goriva z lambda sondo, konkretneje na polena torej bi me moral dimnikar po zakonu obiskati 4x na leto. Peč nikoli ne preseže temp. dimnih plinov 240 stopinj, ponavadi pa se vrti krepko pod 200 stopinj. Temperatura vžiga lesa pa je od 250 stopinj naprej, saje pa se vžgejo pri mnogo večjih temperaturah. Ko je bil na obisku dimnikar na cca polovici kurilne sezone je sam izjavil, da praktično nima kaj čistit, kar se dimika tiče, k peči ga itak ne bi spustil... Celo v navodilih za tako peč piše, da je generalno čiščenje 1 letno.
Kje je torej logika, da bi moral dopustiti, da mi nekdo 4x letno pride zaračunavat samo da bi bilo zadoščeno zakonu, v moderne obilke kurilnih naprav pa se nihče od njih ne spozna...
#11
Zakaj se vsi tako pritožujejo nad tem sistemom dimnikarskih uslug? Dimnikarska zakonodaja je bila zasnovana,tako kot večina poosamosvojitvene zakonodaje,po germanskem vzor©u) Ta nemška ureditev,sprejeta že pod Hitlerjem in od takrat naprej zelo malo spremenjena, je unikum v Evropi in predmet številnih debat že desetletja. Predvideva ZAPORNO kazen za neupoštevanje odredb dimnikarja in podobne cvetke. Če kakšna državna regulativa pooseblja nemško ueber-pedantnost in podobne značilnosti germanske miselnosti,potem je to nedvomno dimnikarska. Za današnje stanje tehnike na področju peči,dimnikov,stavb je prav arhaična. Ampak za vse stvari se izteče njihov čas in odidejo na smetišče zgodovine. Večina novogradenj se že danes ogreva na TČ,
par let nazaj je npr. avstrijska Koroška kot zadnja zvezna dežela odpravila obveznost izgradnje dimnika za pasivne hiše. Letni pregledi dimnikarja v Nemčiji te stanejo več,kot pasivna hiša pokuri v celem letu in kot plačaš plinarni samo priključnine,pa če kaj kuhaš/greješ na plin, ali pa ne. So long, Schornsteinmeister, it was (definitely) notshort and it was bittersweet.


Skok na forum:
Zadnje novice