Gradnja in obnova > Energijski viri
obzidava kamina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
obzidava kamina
#1
pozdravljeni!
nameravam nekaj storiti a ne vem še točno kako pa bi mi vsak dober nasvet dobro prišel.
rad bi namreč obzidal železno kaminsko peč ki se nahaja v kotu dnevnega prostora.
peč je stara že več kot 15 let in optično ni več v dobri formi,pa tudi šamotne obloge v notranjosti bo treba zamenjati.
peč zakurimo le občasno ko je zares hladno ali samo zaradi ugodja.
rad bi obzidal peč zaradi optike in nenazadnje tudi zato da bi akomulirala malo toplote.
najrajši bi jo obzidal z masivnim kamnom ,ampak,bral sem že da kamen ni dober akomulator toplote in da se zaradi tega ne priporoča za take namene.
zanima me če je to res?
najboljša za ta namen naj bi bila polna opeka,ki pa ni ravno po mojem okusu,pa tudi veliko dražja je od kamna ki ga imam v izobilju.
mislil sem obložiti oba vogalna zida v celotni višini in v širino pribl.150 cm za pečjo ter nato še samo peč.ob straneh peči bi pa naredil še kamnite(opečne)klopce za sedet z lesenimi sedali.
najgrše pri celi peči je pravzaprav dimniška cev (150 cm cca.)ki jo je treba obvezno skrit!
vem da se topel zrak dviguje zato sem imel pomisleke,da se bo, če zaprem cev,celoten vroč zrak kopičil le pod stropom okoli cevi.razmišljal sem celo o tem da bi vgradil ventilator ki bi vlekel topel zrak proti tlom.
kaj mislite o tem?
ali je sploh smiselno oblagati zida za pečjo ki nista vidna?
se za tak namen uporablja navaden cement in voda ali mora biti steklena voda?
nekdo mi je predlagal da celotno zadevo ispeljem z plinobetonskimi zidaki ampak potem vse skupaj nima nikakeršnega smisla več -kakor samo estetskega.
vesel bom vsakega nasveta-hvala!
#2
Kakšna slika bi bila dobrodošla, drugače pa malo moj spletnik poglej. Delno sem stene pozidal z polno opeko, ki pa je v končni fazi zakrita - zaglajena in se ne vidi kje je siporeks in kje opeka. Glede dimnika in zraka pa - dovod oziroma odprtina mora biti spodaj in pa zgoraj za izpust, pa zrak sam od sebe neovirano kroži.
LP,
Samojed
#3
hvala za namig!
vem da odprtina mora biti spodaj in zgoraj ampak po moji logiki se vroč zrak ki izstopa na vrhu tudi zadržuje pod stropom-seveda raspršen po celem prostoru!
bolj logično bi bilo če bi topel zrak nekako speljal proti tlom!
slikce prilepim ob priliki.
#4
Res da se topel zrak zadržuje zgoraj, vendar tega ne moreš preprečiti. V nasprotno stran ga boš težko gnal, itak se bo pa spet pod strop dvignil. Sam sem rešetke obrnil navzdol, tako da gre zrak čim dlje v prostor oziroma stran od kamina in kar bo pač bo.
LP,
Samojed
#5
to so rešetke od Hidrie? alu ali jeklene?
sam jih tudi kupujem, pa nevem katere vzet...

LP
#6
To so rešetke od hidrie, aluminijaste, barvane v sivo-srebrno, model se mi zdi da je AR1, dimenzije 425x225 in 325x225. Za model nisem prepričan, skratka ima samo vodoravne posamično nastavljive lamele. Vse kar je narobe je to, da se ali zgoraj ali spodaj vidi dokaj velika špranja, odvisno kam obrneš lamele. Za štart bom notranjost "stolpa" pobarval na črno, če bo pa še vedno moteče bom pa nabavil dodatno lamelo in jo prilepil kot fiksno masko.

Evo od bližje:
LP,
Samojed
#7
Hvala za slikce..

delujejo precej industrijsko..
Sam sem gledal aluminjaste z hirizontalnimi in vertikalnimi lamelami brez vijakov. mogoče te nimajo tako velikega razmaka spodaj...

kako pa je z obračanjem lamel? z izvijačem?
#8
Lamele se obračajo vsaka posebej z roko. Sem tudi sam gledal ostale variante 8mislim da se vsaka dobi tudi brez lukenj za vijake) a sem se za tole odločil ker sem želel čim večjo prosto površino. Če gledaš v katalog hitro ugotoviš, da recimo ob priporočilu da naj bo "luknje" za 1000 kvadratnih centimetrih ob preračunu efektivne površine zadeva pade na cca 50%. Torej bi rabil precej večje rešetke. Bom videl kako bo izpadlo ko obdelam notranjost v črno barvo in se naj ne bi videlo podrobnosti za rešetko.

Ko sem zadeve testiral še brez rešetk mi je bilo hitro jasno da z tistimi malimi zamreženimi 20x20 in kaj delat, ker bo kamin preveč zaprt. Ob prostih luknjah in dobro naloženem kaminu sem nameril 70 stopinj na izstopu, zato sem pač izbral te rešetke.
LP,
Samojed
#9
Samojed ali pošljejo po pošti? Si naročil preko spleta ali kje pordajajo fizično?

Hvala

Lp Andrej
#10
mi lahko nekdo pove kaj naj uporabim kot vezivo:beton ali maltit?
bojim se da bo zadeva popokala zaradi visoke temperature.
hvala!
#11
Justme - sam se bil v Godoviču, a mi je bilo rečeno da bp pošljejo tudi po pošti, plačilo po povzetju.

Fredrykus - kot vezivo sem uporabil eksrtraelatično lepilo za ploščice s talnim gretjem - s tem lepilom sem lepil in siporex in opeko. Zaenkrat ni nič razpok. Sam uporabljam izdelke podjetja IMO.
LP,
Samojed


Skok na forum:
Zadnje novice