Gradnja in obnova > Energijski viri
Občasen pok v sistemu centralnega ogrevanja (KO)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Občasen pok v sistemu centralnega ogrevanja (KO)
#1
Iščem po iskalnikih a ne najdem odgovora ...... pišejo le o pokanju v radiatorjih

Torej, občasno slišim iz kotlovnice tak srednje močan pok (poookkk). Zgodi se ca 1x na dan. Je lahko to slučajno kaj z ekspanzijsko posodo ? Mislim pa, da gretje z pečjo ali mirovanje nima vpliva (lahko pa se motim). Ekspanzijska posoda je taka .. ca 15L rdeče barve. Drugače ne opažam nepravilnosti pri ogrevanju.

Prosim za napotke.

Dušan
#2
Sicer ne vem, kaj to so ampak mislim, da ne. Peč na KO je italjanska širine 40cm stara ca 20 let in dvomim, da to ima.
#3
dusanh,
imaš kje kakšen čuden stik med železom in nato pokne taradi temperature (raztezkov)??
Nisi napisal , kdaj približno se sliši pok!! Ko zakuriš ali šele čez 3-4 ure kurjenja?? :wink:
Lep pozdrav
#4
som16:
ženska pravi, da večinoma tedaj, ko se peč zažene (v začetnih minutah)
#5
Vikend je tu, jaz pa zjutraj bolj pozoren na pok.
Peč na KO se je zagnala zaradi ogrevanja vode za radiatorje. Pok se pojavi šele po izklopu peči. Skoraj imam občutek, da tedaj, ko obtočna črpalka požene naprej vodo v radiatorje.

Ima kdo idejo, kaj je krivo ?
#6
dusanh,
preglej, kako je s črpalko!!! Da ni "os" v okvari in se zakajla , jo pa sam zagon (pšogon električni) premaga zakajlanost im zato pok v njej!!
povprašaj "telmosa" in še kakšnega "centralhajcarja"!! Big Grin :lol:
Lep pozdrav
#7
Citat:Skoraj imam občutek, da tedaj, ko obtočna črpalka požene naprej vodo v radiatorje.

Če je to res, potem peč doživlja temperaturne šoke, ko v razgreto peč pumpa porine mrzlo vodo. Težko bi se reklo da je tole kakorkoli koristno za peč... Poleg tega bi v rit brcnil monterja, ki je črpalko pri kurjavi na olje vezal tako da ni vklopljena ves čas, dokler je vklopljena peč.


Za samo črpalko pa dvomim, da bi delala zdraho (kot pravi som16), saj bi v primeru počene gredi zadeva obstala ali pa ves čas delovanja spuščala mlinčku za sadje podobne zvoke.
#8
Posklusite zmajnšat temperaturo vklopa termostata, ki vklopi obtočno čpralko, da bo ta začela delovat že takrat ko bo še peč gorela, oziroma bo še na nižji temperaturi.

Morda se pojavi vsaj kakšna sprememba poka, tako veste da ste na pravi poti.
#9
Ok, grem prenastavit malo cevni termostat za črpalko. Črpalka btw pri preklopu brzin med 1,2 in 3, ko je enkrat v pogonu dela bp (sem pač pomislil)...
tnx
#10
dusanh Napisal:Ok, grem prenastavit malo cevni termostat za črpalko. Črpalka btw pri preklopu brzin med 1,2 in 3, ko je enkrat v pogonu dela bp (sem pač pomislil)...
tnx
Se potem jutri zjutraj beremo, po prvem poku. :wink:
#11
riki73 Napisal:
dusanh Napisal:Ok, grem prenastavit malo cevni termostat za črpalko. Črpalka btw pri preklopu brzin med 1,2 in 3, ko je enkrat v pogonu dela bp (sem pač pomislil)...
tnx
Se potem jutri zjutraj beremo, po prvem poku. :wink:
Uf madonca. . . upam, da ni zdaj bajto raztgalo, zaradi napačnega napotka :oops:
#12
Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin Tisti pok so raztezki, ki nastanejo med ogrevanjem medija. Povzroči ga lahko pločevina kotla, cevi ali pa tudi kak radijator. Nekaterim, še posebej tistim, ki imajo aklimatove radijatorje se to med začetkom ogrevanja in ohlajevanjem vedno dogaja. Rešitev pa je v vremensko vodeni avtomatiki in stalnem delovanjem kotla.
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!
#13
Pozdravljen Telmos,
vseeno mi je pa čudno, ker sistem kot tak je vzpostavljen že 5 let brez kakršnih koli posegov v inštalacijo. Edino zračimo in zračimo in zračimo .... radiatorje. Je pa res, da je v sistemu 1 aklimat, 2 večja rebrasta in 1 manjši rebrasti radiator. Ampak ... že 5 let.
Lol... kličem POP-TV? :lol:
#14
Prav te kombinacije različnih materijalov so večinoma krivec za te probleme. so pa rešljivi :wink:
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!
#15
Pri nas smo imeli podobne probleme. S pomočjo tega foruma smo težavo tudi rešili. Pokalo pa je v eni medetažni plošči (plati), kjer so bili dvižni vodi v stiku z armaturo v medtežni nosilni konstrukciji. Ko sem malo odvil vijake na dvižnih vodih je bila težava odpravljena. Poskrbi da so dvižni vodi ohlapni v luknji skozi medtažno ploščo, ter da niso "našponani" na eno stran. Je pa seveda lahko vzrok za pokanje pri tebi povsem druge narave! :?:


Skok na forum:
Zadnje novice

Posedanje temeljev na šibkem nasipu
01.12.2023 ob 09:34:39
Posedanje temeljev na šibkem nasipu
Ustrezna strokovna priprava temeljnih tal je za stabilnost gradbenega objekta ključnega pomena. Za potrebe temeljenja najprej odstranimo... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »