Gradnja in obnova > Energijski viri
hlajenje s TČ ali klima

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
hlajenje s TČ ali klima
#1
Imam novogradnjo na Gorenjskem. P+N skupaj cca.160 m2. Za ogrevanje sem si zamislil kotel na biomaso (piroliza) + hranilnik toplote, na talno gretje. Ker je hiša locirana na južni strani jo cel dan obseva sonce. Dilema: solarni kolektorji se mi zdijo predraga investicija samo za ogrevanje tople vode v mesecih, ko centralna počiva, zato bi bila (po mojem mnenju) bolj smotrna TČ v primeru, da bi še hladila zraven polovico spodnje etaže (pritljičja: dnevni prostor). Ali je to možno oz. ali ima TČ tak izkoristek hlajenja ali je bolje nabaviti klimo?
Prosim ne takoj :roll: , ker na forumu ne najdem dotičnega odgovora.
#2
Če si za osnovno ogrevanje omisliš TČ, potem je jasno, da se boš tudi hladil z njo, samo za hlajenje je pa klima sigurno dosti cenejša izbira.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#3
degrusko Napisal:Imam novogradnjo na Gorenjskem. P+N skupaj cca.160 m2. Za ogrevanje sem si zamislil kotel na biomaso (piroliza) + hranilnik toplote, na talno gretje. Ker je hiša locirana na južni strani jo cel dan obseva sonce. Dilema: solarni kolektorji se mi zdijo predraga investicija samo za ogrevanje tople vode v mesecih, ko centralna počiva, zato bi bila (po mojem mnenju) bolj smotrna TČ v primeru, da bi še hladila zraven polovico spodnje etaže (pritljičja: dnevni prostor). Ali je to možno oz. ali ima TČ tak izkoristek hlajenja ali je bolje nabaviti klimo?
Prosim ne takoj :roll: , ker na forumu ne najdem dotičnega odgovora.

1.TČ za ogrevanje sanitarne vode ne bo hladila cele etaže, kvečjemu shrambo. 2.Če je npr. cena 300l hranilnika sanitarne vode cca. 800 eur se ti izplača stisnit še tistih 400 eur za TČ in imaš rešeno poleti in pozimi. 3. Nove TČ za sanitarno vodo imajo že pametno avtomatiko, tako da vejo kdaj in če pomaga kotel in kdaj morajo same v pogon.....
#4
BAje so TČ za sanitarno nekoliko glasnejše od klim.
Zato malo premisli in raziskuj v tej smer.
So rešitve ki to rešijo, nekateri manj uspešne in poceni, druge bolj uspešne in drage.
Mogoče bom nekoč tudi sam kaj takega delal.(hladil etažo, shramba v kleti ima itak že 15 stopinj in je ni treba še dodatno hladit, pa še COP bo najbrž večji če bo toploto jemala 25C toplemu stanovanju kot pa 15 shrambi.
Sonce naj sveti vsak dan!


Skok na forum:
Zadnje novice

Zdaj je pravi čas za najem kredita
25.11.2021 ob 14:17:40
Zdaj je pravi čas za najem kredita
Vašim sanjam o novem domu dajemo priložnost Izkoristite izjemno ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo... Beri dalje »
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
Si tudi vi želite na svoje?
22.10.2021 ob 12:31:47
Si tudi vi želite na svoje?
Banka s posluhom za mlade in mlade družine je lahko vaš najboljši zaveznik pri reševanju stanovanjskega problema.... Beri dalje »
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »