Gradnja in obnova > Energijski viri
hlajenje s TČ ali klima

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
hlajenje s TČ ali klima
#1
Imam novogradnjo na Gorenjskem. P+N skupaj cca.160 m2. Za ogrevanje sem si zamislil kotel na biomaso (piroliza) + hranilnik toplote, na talno gretje. Ker je hiša locirana na južni strani jo cel dan obseva sonce. Dilema: solarni kolektorji se mi zdijo predraga investicija samo za ogrevanje tople vode v mesecih, ko centralna počiva, zato bi bila (po mojem mnenju) bolj smotrna TČ v primeru, da bi še hladila zraven polovico spodnje etaže (pritljičja: dnevni prostor). Ali je to možno oz. ali ima TČ tak izkoristek hlajenja ali je bolje nabaviti klimo?
Prosim ne takoj :roll: , ker na forumu ne najdem dotičnega odgovora.
#2
Če si za osnovno ogrevanje omisliš TČ, potem je jasno, da se boš tudi hladil z njo, samo za hlajenje je pa klima sigurno dosti cenejša izbira.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
#3
degrusko Napisal:Imam novogradnjo na Gorenjskem. P+N skupaj cca.160 m2. Za ogrevanje sem si zamislil kotel na biomaso (piroliza) + hranilnik toplote, na talno gretje. Ker je hiša locirana na južni strani jo cel dan obseva sonce. Dilema: solarni kolektorji se mi zdijo predraga investicija samo za ogrevanje tople vode v mesecih, ko centralna počiva, zato bi bila (po mojem mnenju) bolj smotrna TČ v primeru, da bi še hladila zraven polovico spodnje etaže (pritljičja: dnevni prostor). Ali je to možno oz. ali ima TČ tak izkoristek hlajenja ali je bolje nabaviti klimo?
Prosim ne takoj :roll: , ker na forumu ne najdem dotičnega odgovora.

1.TČ za ogrevanje sanitarne vode ne bo hladila cele etaže, kvečjemu shrambo. 2.Če je npr. cena 300l hranilnika sanitarne vode cca. 800 eur se ti izplača stisnit še tistih 400 eur za TČ in imaš rešeno poleti in pozimi. 3. Nove TČ za sanitarno vodo imajo že pametno avtomatiko, tako da vejo kdaj in če pomaga kotel in kdaj morajo same v pogon.....
#4
BAje so TČ za sanitarno nekoliko glasnejše od klim.
Zato malo premisli in raziskuj v tej smer.
So rešitve ki to rešijo, nekateri manj uspešne in poceni, druge bolj uspešne in drage.
Mogoče bom nekoč tudi sam kaj takega delal.(hladil etažo, shramba v kleti ima itak že 15 stopinj in je ni treba še dodatno hladit, pa še COP bo najbrž večji če bo toploto jemala 25C toplemu stanovanju kot pa 15 shrambi.
Sonce naj sveti vsak dan!


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »