Gradnja in obnova > Energijski viri
Plin vs. zračna TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plin vs. zračna TČ
#76
No, pa še en updejt...

Sedaj sem se odločil za talno gretje v novem delu hiše in zamenjavo starega oljnega kotla s toplotno črpalko Z/V... za celo hišo, skupno, z razdelitvijo stroškov. Edini problem so radiatorji v starem delu hiše... sicer mislim, da so večinoma precej predimenzionirani in naj večjih problemov ne bi bilo, če pa, pa upam, da bomo lahko samo dodali še kakšnega dodatnega, kjer bo potreba.

To seveda pomeni še enkrat delat in plačat projekt strojnih inštalacij, česar nisem prav nič vesel.

Še vedno pa imam dvome, ali je odločitev za TČ za celo hišo prava... ali pa bi bilo bolje vzeti TČ samo za novi zgornji del? Ali pa 2 ločene TČ, po eno za vsako stanovanjsko enoto. Cenovno sem ugibal da naj bi bilo bolj racionalno dati eno močnejšo TČ za celo hišo kot pa 2 ločeni (za zgornji in spodnji del), rad bi pa slišal še vaše mnenje...
#77
Ali mogoče veš koliko znesejo toplotne izgube za oba dela hiše?
#78
Žal ne... novi del tudi še ni zgrajen. Trenutno je samo stara hiša s cca 7cm izolacije, ki pa ji nameravamo tudi dodati nekaj cm...
#79
Ceneje je sigurno če imaš eno TČ za oba dela hiše.
#80
Ne bo držalo. Kvečjemu v startu, potem pa same p........
Izgleda pa tako, kot da bi v hrib za vsak slučaj potegnil ročno zavoro. Kar je pa itak lahko vsakemu, ki količkaj razmišlja kristalno jasno.
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!
#81
Ja, po malo premlevanja sem prišel do zaključka RAJE NE en sistem za obe stanovanji. TČ bom dal za novi zgornji del s talnim ogrevanjem, spodaj pa ostane tako kot je in se bomo/bodo odločali, ko jim bo šel oljni kotel rakom žvižgat. Za zdaj pa tam pač ostane kot je... bo najbrž najbolj smiselno raje še 10cm izolacije na starem delu dat najprej preden se dela karkoli drugega.


Skok na forum:
Zadnje novice