Gradnja in obnova > Energijski viri
SVETUJTE -KAKŠNO OGREVANJE

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
SVETUJTE -KAKŠNO OGREVANJE
#1
Vem, da je že nešteto tekšnih tem a se ne znajdem v takih rečeh. In ker se z partnerjem razlikujeva v mnenjih skušam pridobiti čim več uporabnih informacij, katere bom razumela Smile

Situacija: Imamo mansardno stanovanje 120 m2 - položeno vse talno gretje.
Trenutno se grejemo na centralni šporhat - ki pa ga moramo vrčt ven, ker imamo težave z dimnikom in dimljenjem v prostor. Niammo zalogovnika - prevroča voda dviguje parket...
Vse gretje je možno tudi na plin, ki je bil uporabljan prej.
Z plinom grejemo tudi sanitarno vodo - porabimo pa 80 eur mesečno samo za vodo - tako, da si gretja na plin ne moremo privoščit, čeprav je zmontirano. Mesečno gre 35 (kubikov) plina samo za vodo.

Mansarda je prenovljena položena 20cm izolacija + vse leseni strop 2cm. Okna troslojna, severna stran brez oken (razen dve splanici).
Prtličje ni greto, klet je hlejena ker je vinska klet. Vse položeno talno gretje.
Izolacija 12 cm - celega objekta.
Problem imamo ko piha sever se dve spalnici nenormalno ohladita - zato nameravamo narediti še škatlo okoli strehe.

Električni tok - dvofazni a dražji zaradi lokala ki je pod nami (nevem če pomemben podatek in če sem dobro napisala ) :oops:

Včeraj in danes, ko sonce greje dnevne prostore ne kurimo ker se dnevna soba segreje na 20 stopinj - v splanicah imamo po 18 ali manj a nam paše in ne mislimo imet več stopinj.
Koplanico dogrevamo z petroljsko pečko.
Kuhinja je v prtličju posebej električno tačno gretje, ker je prizidek obrnjena k sončku in je lepo topla.

PROBLEM:
Sama želim kupit električne radiatorje investicija cirka 2000 eurov.
Partner vstraja na toplotni črpalki zrak voda. Inesticija dražja.
Objekt stoji na vrhu brega, cela okolica asfaltirana, mesto za TČ bi bilo za postavit na severno stran (kjer zelo piha in je vsa okolica odprta - brez dreves, sosednjih hiš...) -smo iz Lendavskih goric.

VSI TISTI KI SE RAZUMETE NA TO IN BI BILI V PODOBNI SITUACIJI, kako bi rešili ogrevanje hiše. Za karkoli se bomo odločili moramo najeti kredit. Plače (neto) so pod 800 Eur.

Iskrena hvala za vsak namig rešitve in lep pozdrav.
#2
Partner ima, po moje, prav. Ogrevanje in sanitarna voda na TČ.
Je pa glede na zunanjo izolacijo in okna zelo 'švoh' izolacija v stropu ... :roll:
#3
Izolacija stropa je 20 cm + 2 cm lesena obloga - to je preslabo?
Sem se mogoče malo čudno prej izrazila.
#4
Če že razmišljaš o električnem ogrevanju si poglej Therma Ray plošče (kanadski sistem, zastopnik je na Ptuju), ki se namontira na strop.
http://www.elektricno-ogrevanje.com/

Jaz se za toplotno črpalko nisem odločil zato, ker ... ker se mi enostavno ne da gledati gajbe pred hišo in ker hočem minimizirati razno avtomatiko-elektroniko itd. :oops:
Thermo Ray plošče smo namontirali v vseh sobah (vsaka ima svoj termostat), vendar pa bo v glavnem laufalo samo v kopalnicah. V bivalnem prostoru bo moj primarni vir ogrevanja lončena peč in štedilnik na drva, ker imam dovolj lastnih drv.
#5
Jaz sem zagovornik električnih konvektorjev, ker imajo termostate in možnost elektronske ure za optimizacijo porabe. So lahki, estetski in jih priključiš v vtičnico.
Sam sem za 7 konvektorjev Dimplex EPX za 100 m2 stanovanje vrgel 900 EUR skupaj z elektronskimi urami. Poraba na letnem nivoju, skupaj za ogrevanjem vode (120l) in vsemi ostalimi električnimi napravami v stanovanju 750 EUR/leto.
#6
Moje razmišljanje je takšno:

Za električne radiatorje - konvektorje z termostati, dam cca 2.000 ali manj. Ker bi greli res le dnevni prostor na malo več stopinj ostali dve spalnici pa na manj.

(lansko leto sva s partnerjem imela v spalnici 12 stopinj malo po lastni volji malo zaradi nustreznega gretja - štedilnik peč na drva ogreje prve tri sobe tako, da se malo ne skuhamo - parket je žareč in se že dviguje - zadnjo sobo skoraj nič).

Kopalnico dogrejem z petrolejsko pečko ko se kopamo - vsak drugi dan. V kuhinji pa tako ali tako že imamo električno talno gretje.

Domov pridemo ob 15:30 in spat gremo ob 8h.

Denar ki bi ga vložila v toplotno črpalko porabim z plačilo elektrike za radiatorje. Mislim pa da če vzamem za TČ kredit in ga odplačujem 15 let jo takrat sigurni moram že posodobit ali zamenjat. Mogoče se motim - ne vem.

Tako da res nevidim nobenega razloga za vlaganje v TČ. Ker če bo res 'svinjsko mrzlo' za kak mesec vklopim plin ki ga že imam inštaliranega.
#7
Gledam prvi post in pišeš, da sedaj greješ samo vodo na plin in ta te pride cca 80 EUR :oops: !?? Nadalje še pišeš, da porabiš 35 kubikov plina na mesec za vodo. Če to malo preračunamo ob predpostavki, da je izkoristek peči na plin za ogrevanje vode recimo 90%, potem to pomeni pri porabi 35 kubikov cca 2.900 kw/h elektrike samo za vodo.

Če to izračunamo ob trenutni ceni elektrike 0,11 eurov/Kwh (enotarifno merjenje) bi te ogrevanje vode z električnim bojlerjem prišlo cca 32,00 EUROV na mesec - no pišeš, da imaš dražjo elektriko, vendar pa to ne more biti enkrat dražja, pa še potem si v plusu. Glede na te podatke in ceno bojlerjev, ki se začne za 80 litrskega električnega tam nekje okrog 80,00 EUROV, bi že v dveh mesecih imela povrnjeno investicijo v boljler in vso porabo Tongue

Tako da je glede ogrevanja vode s plinom ob tvojem napisanem res vprašanje racionalnosti le tega napram ogrevanja vode z elektriko (35 EUR proti 80 EUR Sad ).


Glede ogrevanja pa, če je res že položeno talno gretje povsod (vodno) - predvidevam, da ste ga do sedaj uporabljali v kombinaciji s plinsko pečjo, potem bi bilo najboljše da nabavič električno centralno peč in ne posamične radiatorje v vsako sobo, saj je cena električnih peči že tam okrog 1000,00 EUR, imajo pa vgrajeno že vso potrebno regulacijo (črpalka, raztezna posoda, ....).
Primer ene peči:
http://www.bolha.com/oglas3440136/elekt ... -elektriko

S tem pa bi bil rešen tudi problem ogrevanja sanitarne vode.

Koliko pa je to sprejemljivo z ekološkega stališča pa je drugo vprašanje.

LP
#8
Ko nam je prišel objekt (star je 12 let - tudi plinska peč za vodo) pogledat majster in je zagledal bojler za vodo - je le dejal da je to najbolj potratna stvar za gretje vode.
Naj dodam da se je prej objekt uporabljal za lokal in se je uporabljal samo za vikend.

Sedaj pa smo si mi mansardo preuredili za bivanje in so vse instalacije ostale enake - prizidek kuhnja z odprtim stropom pa je električno talno gretje.
Najcenejše ogrevanje nam je bilo štedilnik oziroma centralni štedilnik na drva - vendar smo imeli 'zelo slabega' majstra nam je peč direkt zmontiral na talne cevi.
Tore bi to rešili z zalogovnikom vode - a imamo problem z dimljenjem ko kurimo in ko ogenj vgasne tako da moramo najti drugo rešitev.
Naj omenim da tudi vsi v okolici, ki kurijo na drva imajo enake težave. :!: :roll:

Kurilnega nemoremo nabavit - ker nimamo kam dat rezervarja.
Plin, ko gledamo porabo in ceno (kubik - 2 eur z ddv) pa je predrag.

Dal si mi zanimiv predlog.

Še enkrat hvala vsem
#9
Moj predlog za pripravo tople vode je - toplotna črpalka zrak / voda. Merjena poraba za 300 litrski boiler je 120€na letnem nivoju. Investicija 1000-1300 €. Poraba vode precej velika 17m3 na mesec.
#10
To da spuščate prevročo vodo v talno ni uredu! Če te temp. ne kontrolirate vam lahko poškuduje cevi talnega gretja in sanacija je zelo draga.

Zakaj ne poveš koliko sta približno pripravljena investirat v ogrevanje iz tega se da izračunati kdaj se vama investicija povrne. TČ niso več tako drage. Malo povprašaj monterje tukaj na forumu Telmos, ssapoo....

Če pa imaš plin, ki ne more biti pri vas dražji kot drugot pa zamenjaj peč katera ima tudi preočni grelec za sanitarno vodo in poveži s talnim gretjem. Investicija nekaj srednjega. Aja za kopalnico pa si raje omisli infra pečko. Hitro in učinkovito.

Lp Andrej
#11
Vložiti smo pripravljeni - prisiljeni toliko, da bomo imeli nek najbolj idealen način gretja vode in objekta 8)


Plin imamo v zunanji sicterni -cena za kubik - iz zadnje računa prevrjeno danes je 1,9291 + 20% ddv je 2,3149 - plus števnina 1,2394 eur in TDS 0,09 eur.
Sedaj ko sem pregledala račun sem ugovotvila da se je spet podražil :twisted:

TČ v primerjavi z električnimi radiatorji = sama ne vidim razlike, ker ko je mrzlo kot sem prebrala na tem forumu troši ogromno elektrike (150-200Eur na mesec) je pa dražja investiciaj - dosti dražja kot radiatorji.
Ker še trenutno bi rabili greti samo en prostor (dnevno sobo) v vseh osalih dveh splanicah je temperatura okoli 18čist dovolj za spanje.

sončnih kolektrojih tudi razmišljamo - investicija tudi dražja od elek. radi. - nisem si pa še kaj dosti prebrala o trošenju dodatne energije v zimskih časih.
#12
Potem pa el. radjatorji pa el. bojler + delo bo res dovolj 2k€ in razliko do 5-6k€ (za boljše sisteme) plačuješ pač z višjo položnico električne energije vsaki mesec.

Petrolejsko peč pa le zamenjaj z IR Pečko v kopalnici.

Lp Andrej
#13
Citat:TČ v primerjavi z električnimi radiatorji = sama ne vidim razlike, ker ko je mrzlo kot sem prebrala na tem forumu troši ogromno elektrike (150-200Eur na mesec) je pa dražja investiciaj - dosti dražja kot radiatorji.
za ta denar ti TČ greje tudi kar konkretne prostore in ne le eno dnevno... Imam izkušnje s TČ Zrak -zrak- se pravi klimo, pa mi čez 60 € na mesec še ni skurla (52 kvadratov decembra) pri TČ bi moralo biti le bolje...

Citat:Ker še trenutno bi rabili greti samo en prostor (dnevno sobo) v vseh osalih dveh splanicah je temperatura okoli 18čist dovolj za spanje.
Pol si pa zmontiraj eno konkretno klimo pa bo dosti toplo in še račun za štrom nizek pa tudi začetna investicija ni katastrofalna...
Lp
Yoldi
Kolikšen COP ima lopata pri -3
#14
kaj pa če se oglasiš v kakšni energetskosvetovalni pisarni??
#15
Kaj pa dimnika se ne da sanirat? (kamini so zakon)

Če bi jaz imel tak primer in bi bil finančno prekratek za toplotno črpalko bi kupil:

peč na plin, ter za dogrevanje:
- ali klimo
- ali kamin na pelete (ne potrebuje dimnika, samo 8cm veliko odprtino skozi zunanjo steno)

električni radiatorji sploh ne....

Sicer je pa tudi odločilno pri odločanju kako s shranjevanje drv oz. njihova dobava....

lp,d


Skok na forum:
Zadnje novice

S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
24.11.2021 ob 07:30:41
S hranilnikom do nižjih stroškov v podjetjih
V Oslu, svetovni prestolnici e-mobilnosti, je že vsak tretji avtomobil električni in e-avtobusi izrivajo tiste, ki imajo motorje z... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »