Gradnja in obnova > Energijski viri
Razvoj alg v sistemu talnega gretja!!

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Razvoj alg v sistemu talnega gretja!!
teh zadev je tudi mene strah, pa nima talnega, hehe. če prav vem, so takšne temperature, pri katerih dela talno, ravno prave za žur bakterij, najbrž tudi legionel. zato me je recimo malo strah samo radiator odzračit, pa čeprav vem, da pretiravam, samo če tisto ven zasmrdi (recimo tudi voda, če ima smrdeč vonj), najbrž ni vse tako sterilno..
pa čist tako, najbrž je vsake tolko časa pametno zamenjat komplet vodo vo tokokrogu ogrevanje ali ne? kako bi recimo to storil v stanovanju s klasičnim radiatorskim ogrevanjem na plin?
Dejansko lahko uporabite antifriz, vendar zadeva niti pod razno ni 100%, bolje je uporabiti modro galico, ki pa ni ustrezna, v kolikor imate do razdelilnikov bakreno povezavo, ker le to razžira! Uporabite lahko klor!!!
Seveda lahko uporabite antifriz. Zavedajte pa se, da je močno strupen in če imate v sistemu vezan še bojler... V kolektorskih spiralah je močno odsvetovan, če ne celo prepovedan, ne vem, zakaj bi bilo kaj drugače pri ogrevanju (ponavljam, če vam ista voda greje tudi bojler).
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: logo2.png]Verjeli ali ne,    400 ni dovolj!!!!
no mogoče sem temo napačno naslovil bi moral napisat razvoj mikoorganizmov, delanje biofilma oblog v sistemu talnega gretja, alg, mulja.......(v ceveh za pitno vodo se tudi delajo obloge iz biofilma, sploh če imate "priljubljene" cirkulacijske vode, ki so povečini zaradi (pohlajevanja sanitarne vode) izkopljeni, biofilm (za katerim se "skriva legionela itd) je tudi v mrtvih rokavih pip, ki jih malokrat uporabljate (predlaga se čiščenje z sanosilom 1 x letno, .....

no kakorkoli to so bila uradna navodila za čiščenje
[Slika: disinfectionoftapwatersy.jpg]

ali govorite o antifrizu na pamet, ali se zadeva dejansko izvedena oz. je priporočena z strani proizvajalca cevi...

to bi moral inštalater imeti in uporabljati. ...nekateri uporabljajo... (na koncu strani)

http://www.ekom.si/prodajni-program03.php

lp
tomice Napisal:Alge s fotosintezo pridelajo lastno hrano. Za fotosintezo potrebuješ svetlobo. Če ni svetlobe, ni fotosinteze in ni alg. Za razvoj alg pa je dovolj že minimalna in občasna osvetljenost. Tile prozorni ventili na fotografijah pri tem pomagajo. Žal. Sad

Tole je argumentiran in logičen vzrok za "zelenjavo" v sistemu. 8)

Res sicer prvič slišim za take težave, pa vendarle.
Pa smo spet na začetku vseh štorij.

Vele cenjeni - veleumi - vseh možnih strok in specialnosti, si dnevno izmišljajo 1000000 raznih novih "neumnosti". In rezultat je tu: ALGE V ZAPRTEM SISTEMU! Confusedhock: :evil:

Me prav zanima čemu so namenjeni "krasni in izredno dopadljivi" plastični lončki v razdelilni omarici! Confusedhock:

Na sejmu ali v razstavnem prostoru verjamem, da izgledajo impresivno, in stranke "padejo" na tak performans. :lol: :lol: :lol:

V dejanski dnevni uporabi, pa dvomim, da bo kdor koli od lastnikov "sedel" pred odprto razdelilno omarico in opazoval vodo, kako kroži po sistemu. TOTALNA BEDARIJA. :lol: :lol: :lol:
Za odzračevanje so nameščeni pač ustrezni elementi. Za regulacijo pretoka so ventili. Za cirkulacijo medija po sistemu skrbi obtočna črpalka. Za ogrevanje medija skrbi TČ, ali kar koli drugega.

To je vsa umetnost! 8)
Sistem je zaprt. Vodotesen. Pod stalnim pritiskom. In nikakor in nikjer nima svetloba dostopa.

No, biologi na forumu, da slišimo mnenja.

V mojem in še 100000 ostalih sistemov zadeva funkcionira BREZ TEŽAV.
Pri meni konkretno že več kot 10 let v sedanji hiši, na stari lokaciji pa že 25 let, pa ni še nihče NAVADNE VODE IZ VODOVODA menjal za tehnološko vodo.

Torej lahko "strokovno" zaključimo, da so bistvo težave prozorni lončki v razdelilnih omaricah.

Rešitev se ponuja sama od sebe. Zamenjati te lončke z kovinskimi - neprosojnimi, ali pa jih enostavno odstraniti.

Poceni in enostavno. Kar pa je še važnejše - TRAJNO.

Lahko pa verjamete, da take lončke "nujno in brezpogojno" pšotrebujete in da sistem brez tega ne more delati. Potem pa trošite sredstva za razno razne poiskuse. Vsakič vas bo kdo olupil za par 100 Cekinov. In to v nedogled.
Papež, ti lončki so merilniki pretoka, s katerimi nastaviš ustrezen pretok vode skozi posamezne veje in tako dosežeš željeno moč talnega ogrevanja v posameznem prostoru.

papez46 Napisal:
tomice Napisal:Alge s fotosintezo pridelajo lastno hrano. Za fotosintezo potrebuješ svetlobo. Če ni svetlobe, ni fotosinteze in ni alg. Za razvoj alg pa je dovolj že minimalna in občasna osvetljenost. Tile prozorni ventili na fotografijah pri tem pomagajo. Žal. Sad

Vele cenjeni - veleumi - vseh možnih strok in specialnosti, si dnevno izmišljajo 1000000 raznih novih "neumnosti". In rezultat je tu: ALGE V ZAPRTEM SISTEMU! Confusedhock: :evil:

Me prav zanima čemu so namenjeni "krasni in izredno dopadljivi" plastični lončki v razdelilni omarici! Confusedhock:

Na sejmu ali v razstavnem prostoru verjamem, da izgledajo impresivno, in stranke "padejo" na tak performans. :lol: :lol: :lol:

V dejanski dnevni uporabi, pa dvomim, da bo kdor koli od lastnikov "sedel" pred odprto razdelilno omarico in opazoval vodo, kako kroži po sistemu. TOTALNA BEDARIJA. :lol: :lol: :lol:
Za odzračevanje so nameščeni pač ustrezni elementi. Za regulacijo pretoka so ventili. Za cirkulacijo medija po sistemu skrbi obtočna črpalka. Za ogrevanje medija skrbi TČ, ali kar koli drugega.

To je vsa umetnost! 8)
Sistem je zaprt. Vodotesen. Pod stalnim pritiskom. In nikakor in nikjer nima svetloba dostopa.

Pri meni konkretno že več kot 10 let v sedanji hiši, na stari lokaciji pa že 25 let, pa ni še nihče NAVADNE VODE IZ VODOVODA menjal za tehnološko vodo.

Torej lahko "strokovno" zaključimo, da so bistvo težave prozorni lončki v razdelilnih omaricah.

Rešitev se ponuja sama od sebe. Zamenjati te lončke z kovinskimi - neprosojnimi, ali pa jih enostavno odstraniti.

Lahko pa verjamete, da take lončke "nujno in brezpogojno" pšotrebujete in da sistem brez tega ne more delati. Potem pa trošite sredstva za razno razne poiskuse. Vsakič vas bo kdo olupil za par 100 Cekinov. In to v nedogled.
Pistrix Napisal:Papež, ti lončki so merilniki pretoka, s katerimi nastaviš ustrezen pretok vode skozi posamezne veje in tako dosežeš željeno moč talnega ogrevanja v posameznem prostoru.

papez46 Napisal:

To je vsa umetnost! 8)

Torej trdiš, da brez "teh lončkov" ne gre!

Trdiš torej, da v sistemu, kakršnega imam sam - pa nimam teh lončkov - ne morem uravnavati ustreznega pretoka medija po posameznih vejah?

Mislim, da tole ne pije vode.

Pa brez zamere.
samo razmišljam, če je vzrok v teh prozornih lončkih, katere potrebujemo za kontrolo pretoka, po drugi strani pa vpliv svetlobe omogoča rast te alg, oz. karkoli že so, a ne bi bilo enostavno, če bi te lončke pokrili z nekim tulcem.
Tako bi preprečili svetlobi pot do teh alg.
Po potrebi pa bi ga lahko sneli in nastavili pretok, nato pa le tega spet vtaknili preko teh lončkov.

No, ne vem, če je to strokovna rešitev, je pa enostavna.
Smile
dobro jutro.
1. Vsekakor lončke zavijte v alu folijo, da bodo v temi.
2. Če je zelene barve, ni nujno, da fotosintetizira. Lahko so bakterije ali glive.
3. Tudi 55°C bi moralo fentati večino beštij. Malo varikine bo gotovo pomagalo.
4. Videl sem že glivično okužbo galvanske kopeli (pH=0, T= 50°C), pa bakterije, ki so v kopeli CNC mašine selektivno jedle antikorozivno sredstvo, itd., tako da pri teh mikroorganizmih ni nič neverjetnega. Z nekaj sreče lahko zoprne okužbe srečaš povsod, tehnološka voda gor ali dol.
Nekateri res iščete problem tam kjer ga dejansko ni... v vsej moji karieri nisem videl kaj podobnega... je morda kdo od vas???
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Papež, saj sem napisal zgolj en stavek. A ga je tako težko razumeti al kaj? Smile Smile

Se bom vzdržal vsakršnih sodb o tvojem vprašanju, zato ti bom nanj odgovoril tako, kot bi svojemu nekajletnemu sinu, od katerega bi pričakoval tako vprašanje: Tudi če ne bi imel merilnikov pretoka po posamezni veji, bi lahko nastavil ustrezen pretok, le da bi bilo to zelo težko in dolgotrajno. Moral bi spremeniti pretok z ventilčkom, nato pa čakati nekaj dni in videti, kako se je spremenila temperatura v prostoru. To bi moral nekajkrat ponoviti in prej ali slej bi bil pretok ustrezno naravnan. Lahko bi kupil tudi motorni ventil, ki bi ti spreminjal pretok v odvisnosti od temperature v sobi, ampak pri talnem ogrevanju in dobro izolirani hiši to nima smisla. Dodatna težava pri nastavljanju pretoka brez merilnikov je, da so pretoki po posameznih vejah medsebojno odvisni in to bi ti zelo otežilo delo - ko bi po parih dneh končno nastavil ustrezen pretok skozi prvo vejo in bi se lotil druge veje, bi s spreminjanjem pretoka v drugi veji spremenil tudi pretok skozi prvo vejo in zopet bi bil na začetku.

Če se na steklu merilnika pretoka nabirajo alge, je najbolje odrezati en kos armaflex izolacije in ga dati preko merilnika. Če pa to reši problem, opisan v tem postu, je pa drugo vprašnje.

papez46 Napisal:
Pistrix Napisal:Papež, ti lončki so merilniki pretoka, s katerimi nastaviš ustrezen pretok vode skozi posamezne veje in tako dosežeš željeno moč talnega ogrevanja v posameznem prostoru.

Torej trdiš, da brez "teh lončkov" ne gre!

Trdiš torej, da v sistemu, kakršnega imam sam - pa nimam teh lončkov - ne morem uravnavati ustreznega pretoka medija po posameznih vejah?

Mislim, da tole ne pije vode.

Pa brez zamere.
Ok, dobro, v redu. Da ne bomo zašli od bistva.

Potem bom dodal le še tole. Moje razmišljanje.
Moj primer.

Strokovnjaki so računali in dimenzionirali ter predvideli vse elemente celotnega sistema ogrevanja v moji hiški.
Ti isti "mojstri" so tudi vse skupaj zmontirali, testirali in zagnali.

Pred 10-imi leti.

Od tedaj še nisem odpiral nobene od omaric z razvodom. Čemu le? Premaknil nisem nobenega ventila na nobeni veji - ne talnega in ne radiatorskega ogrevanja.

In niti na misel mi ne pride, da bi sam kakorkoli "šaril" po ventilih in jih reguliral.

Čemu le?

Mislim pa, da se dandanes razni "kvazi" mojstri na lep način izognejo ( morda je razlog neznanje ) sitnemu delu in nalogo nastavitve sistema preložijo na končnega uporabnika.

In potem vsi veselo "šraufamo" po omaricah.

In še enkrat - zakaj že?

Če je sistem ustrezno načrtovan, ustrezno izveden in na začetku zagnan, ja potem dela. In ni razloga, da bi kakorkoli posegal v ustaljeno delovanje. Saj kot praviš - in tu se globoko strinjam s teboj - če spremeniš en parameter, ti podre drugega, ko nastaviš tega se spremenijo ostali trije ali štirje. In tako v nedogled.

In ja, potem mi je jasno, zakaj se nabirajo alge. Saj so potem omarice cele dneve odprte in je medij dejansko izpostavljen svetlobi in potem ni čudno, da se razraščajo alge.

Toliko.
Confusedhock: Pa omarica ima ja pokrov oziroma vratca.
Drugače pa ena flaša koloidnega srebra reši te probleme.
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!
omarica je v tem, ima pokrov,
@telmos

Kje nabaviš to "koloidno srebro"? Je to varno za plastiko cevi talnega gretja, toplotne izmenjevalce TČ itd? Kakšna oksidacija/razjedanje ali kakšna podobna kemična lepota?

Lep pozdrav

Skok na forum:

Zadnje novice

Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
02.10.2023 ob 08:08:40
Na ogled skoraj nič-energijska individualna hiša Lumar
V podjetju Lumar v soboto 7. oktobra, med 10.00 in 15.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat v okviru Lumar Zero Emission... Beri dalje »
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
25.09.2023 ob 08:28:13
Naravna svetloba: Ko eno okno ni dovolj
Jesensko obdobje nas po navadi pozdravi s hladnejšimi in krajšimi dnevi, ki jih običajno preživljamo večinoma v zaprtih... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »