Gradnja in obnova > Energijski viri
Kaminska peč

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaminska peč
#1
Za dogrevanje NEH pozimi oz. v najhladnejših zimskih dnevih(toplotne izolacije 16 -20 cm na fasadi, pod streho 30 cm, troslojna okna), ki se drugače ogreva s toplotno črpalko zrak-voda, bi radi kupili kaminsko peč.

Nekaj takega: http://www.ewex.sk/?lg=3&s=1&c=3&p=39 ali http://www.plamen.hr/proizvod.asp?product=29 ali
http://www.color.hr/emajl/index.php?opt ... 38&lang=hr
(denarja ravno ni veliko na voljo)

O zadevi ne vem ničesar. V dnevni sobi imamo samo priključek na dimnik, ter nobenega dovoda svežega zraka (razen zračnika za kuhinjsko napo, ki je v istem prostoru) Zanima me, kakšno moč peči kupiti (v mislih imam 7 ali 8 kW) - spodaj imamo cca 200m3 (hiša ima višje stropove, kot je običajno). Pa s tem dovodom svežega zraka nimam pojma (namreč pri prvi zgoraj navedeni peči je pod karakteristikami napisano: peč ima zadaj nastavek za dovod zraka iz okolice neposredno v kurišče, s čimer je prilagojena tudi za NEH hiše s popolnim tesnenjem oken). Kaj to pomeni ? Ali bi, če bi hoteli imeti takšno peč, morali imeti še skozi fasado narejen dotok svežega zraka od zunaj? Če to nimamo, kakšno peč sploh lahko imamo oziroma kakšno moramo iskati? Lepo prosim kakšnega strokovnjaka za pojasnila in nasvet.
Lep dan,
Mankica
#2
tole bo pa tud mene zanimal Big Grin :?: :?: mojstri svetujte! :wink:
#3
Kupi čim manjši kamin, da ne boste odpirali oken na kip.
#4
Pri zatesnjenih hišah moraš imeti dovod svežega zraka do peči, da lahko le-ta dela. Velik problem nastane, ko prižgeš napo, ki ti v prostoru naredi podtlak in ko zraka "zmanjka", ga potegne iz dimnika, ki je edina povezava prostora in svežega zraka. Tako v prostor dobiš vse pline, ki jih odvajaš z dimnikom. Dovod zraka naj bi bil čim bolj direkten - čim manj ovinkov in čim bližje zunanji steni. Premer cevi določiš po odprtini priključka peči za zunanji dovod zraka.
Jaz sem uporabil aluminijasto rebrasto cev za nape premera 120 mm. Sploščil sem jo na približno 6 cm širine, da sem jo lahko skril pod knauf. Višina cevi me ni ovirala. Cev lahko spelješ tudi po stropu kleti, če jo imaš in narediš preboj skozi ploščo.

Zakaj ne kupiš kaminske peči s toplovodnim ogrevanjem in jo priklopiš na toplotno črpalko - tako imaš lahko vse prostore tople. V sistem pa moraš dati tudi zalogovnik. Če te zanima ta sistem, malo prebrskaj moja sporočila na forumu.

lp, jure
#5
kot so fantje povedali...
zunanji dovod zraka, toplovodni register...
in pa.. zrakotesen kamin; ker večina tistih, ki imajo dovod zunanjega zraka niso zrakotesni..
kar bo sicer spet pomenilo, da bo zrak iz kurišča pri vklopu nape šel v prostor...

tako da na kake kamine pod 2500 eur lahko pozabiš..
razen če ti všeč volj po sajah v dnevnih prostorih
#6
mankica Napisal:Za dogrevanje NEH pozimi oz. v najhladnejših zimskih dnevih(toplotne izolacije 16 -20 cm na fasadi, pod streho 30 cm, troslojna okna), ki se drugače ogreva s toplotno črpalko zrak-voda, bi radi kupili kaminsko peč.

BTW, saj kamin kupujete zaradi 'gušta'?

Ker glede na izolacijo bo tč porabila zelo malo elektrike, za tistih nekaj mrzlih dni pa ima tč vgrajene električne grelce. Elektrike pa v par dnevih ne boste pokurili prav veliko.
#7
zrakotesen kamin s dotokom zunanjega zraka je Edilkamin. Lahko je s toplovodnim registrom ali pa ogrevanje zraka (toplovodni register se da na kamin).
http://www.edilkamin.com/en/it/termocam ... atico.aspx
#8
Klemenv - kamin kupujem zaradi gušta in tudi zaradi tega, ker bo ta zima prva zima v hiši in še sploh ne vemo, koliko elektrike bomo porabili, da bomo imeli v prostorih takšno temperaturo, kot smo navajeni (cca 23 stopinj Celzija). Pa tudi zaradi nekega dodatnega vira ogrevanja za izredne slučaje (npr. okvara toplotne črpalke - saj, ko se to zgodi poleti, ni kaj hudega, ko pa so najhladnejši dnevi, pa ni ravno prijetno).

Pozabila sem omeniti, da imamo toplozračno ogrevanje ter prezračevanje in imamo 1 meter od predvidenega prostora za kaminsko peč ogrevalni oz. prezračevalni kanal v tleh, torej imamo konstantni dovod svežega zraka. Potem so še 4 prezračevalni kanali v razdalji 4 metrov. Mislite, da bi kljub temu potrebovali dovod zraka samo za kamin?

Glede na vse navedeno se mi zdi nesmiselno kupovati drago kaminsko peč, kot ste omenili nad 2.500 €.Ta investicija se res ne bi nikoli povrnila. Sodelavka ima kaminsko peč Franklin (proizvajalec Slavonska požega) brez dodatnega dotoka zraka, že več let, in je zelo zadovoljna. Res pa je, da ima zelo veliko hišo (samo dnevna soba ima cca 80 m2, pa tudi okna niso zelo zatesnjena). Pri meni pridejo v poštev samo kaminske peči, ki sem jih naštela. Torej - ali si lahko nabavimo eno od teh peči, če, razen prezračevalnih kanalov, ne bi imeli dotoka zraka samo za kamin?
Lep dan,
Mankica
#9
mankica, če ima kamin nastavek za dovod svežega zraka to pomeni, da se lahko gor pripelje cev, katera jemlje zrak od zunaj. Če imate narejeno zračenje, kot si opisala in bi kamin uporabljali le občasno, mislim da lahko jemlje zrak iz prostora.

pa dobro izbiro

lp
#10
Pozdravljeni,
glede na opisano, je vsekakor potreben zunanji dovod zraka, saj prezračevalni sistem v prostoru ustvarja podtlak in s tem gorenju odvzema prepotrebni kisik.Enako je pri zrakotesnih objektih, kjer ogenj iz prostora odvzame kisik, ki ga potrebuje za gorenje, posledično lahko pride do slabega počutja ljudi v prostoru, da ne omenim slabega delovanja kamina.
Les za gorenje potrebuje 7-10m3 zraka / 1 kg lesa, za pravilno delovanje kamina ali kamina ali peči pa je potrebno zagotoviti za eno kurišče v prostoru med 60-80m3 zraka /h gorenja odvisno od moči kamina.
Naslednje, kar je potrebno vzeti v obzir pri izbiri kamina, je, da so za NEH kamini nad 5 kwh premočni(razen, če gre za večji volumen prostora), saj prihaja do hitrega pregrevanja prostora, ko pa plamen ugasne, pa se hitro ohladi tako kamin kot prostor, saj pri nas večina NEH nima dobre akumulacije toplote, postopek se nato ponovi, kar privede do nihanja v temperaturi, kar pa ni zdravo ne za ljudi, ne za objekt.
l.p.
David Pelikan
#11
Pele, kako pa je z Nuanni kamini in zrakotesnimi hišami? Kako zadeva funkcionira?
#12
Ob upoštevanju vseh fizikalnih zakonov in lastnosti objekta, zadeva deluje brezhibno.
l.p.
David
#13
kako se pa kaj obnesejo kaminske peči na palete? Baje za izhod rabiš samo eno tako cevko skozi steno? Ima kdo kaj izkušenj s tem?

npr. [Slika: 79d5057f15ece33e559b284bce12caeb.jpg]

*edit* te peći so drage ko žafran.. bo treba mal še počakat da cene padejo hh
#14
olimp Napisal:zrakotesen kamin s dotokom zunanjega zraka je Edilkamin. Lahko je s toplovodnim registrom ali pa ogrevanje zraka (toplovodni register se da na kamin).
http://www.edilkamin.com/en/it/termocam ... atico.aspx
Olimp pozdravljen.

pogledal sem na link, ki si ga priložil, vendar nikjer ne najdem zapisano, da je kamin zrakotesen.
Me lahko prosim napotiš kje to piše.

Mogoče veš, če je model Titan tudi zrakotesen.
Poznaš mogoče še kakšen drug model ?


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
19.05.2022 ob 13:41:01
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat
Vabljeni na Marlesov dan odprtih vrat  - Popolnost bivanja v hiši, kjer diši po domu Kje: okolica Bleda Kdaj: v... Beri dalje »
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
21.04.2022 ob 07:06:17
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit
Ne zamudite nizkih obrestnih mer | NLB Stanovanjski kredit Dobrodošle stranke vseh bankUjemite nizke obrestne mere in... Beri dalje »