Gradnja in obnova > Napeljave
anoda v bojlerju

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
anoda v bojlerju
#1
A lahko kdo razloži, kaj in kako pravzaprav anoda počne, iz katerega materiala je, kam se jo priklopi... Nekaj se mi sanja o vsem skupaj, vendar premalo, da bi znal koščke povezat (pridem do tega, da upočasnjuje elektrolizo vode, da se izloči manj kamna).

Situacija: daljni kolega mi je naredil bojler po meri iz rostfraja, težava je, da sem v dveh letih zamenjal že sedem grelcev (prvi je držal dobre pol leta, rekord crkovanja pa je 14 dni). Vsi grelci so imeli precej vodnega kamna na sebi in jih je razparalo. Voda je precej trda, nekaj časa sem imel montiran pred bojlerjem mehčalec na kristale (pa mi je čez zimo zmrznil in je plastika počila), vendar ni bilo nobene razlike. Tudi elektrika je ok (zemlja je sicer vezana na nulo), vsi ostali porabniki vključno z računalniki delajo bp. Sumim, da v bojlerju ni anode, ali jo je mogoče našraufati na grelec oz nosilec termostata (imam grelec s termostatom).

Skratka, ima kdo kakšen nasvet, kaj naj naredim, da bom manj pogosto menjaval grelec?
#2
Na koliko stopinj pa greješ vodo? Nad 60oC se prične kamen zelo močno izločati pri približno 50oC pa je še nekako OK. Čeprav moraš zaradi legionele večkrat zagreti (kratko) nad 60oC.
LP
#3
Anoda je narejena iz magnezija in je vgrajena kot zaščita bojlerja pred rjavenjem. Gre za elektrokemijski proces, ki poteka kjer je prisoten kisik in kovine, magnezij pa je material, ki oksidira "rajši" kot železo in zato prevzame vlogo "žrtve" za rjavenje v bojlerju. Rok tajanja te anode naj bi bil nekaj let - ca 3 leta, v tem času naj bi jo več ali manj "požrlo". (od tod tudi izraz "žrtvena anoda" sicer bolj v uporabi pri kovinskih plovilih.)
Ne priključi se nikamor, enostavno se v obliki palice vstavi v bojler. Po moje bi jo najlažje dobil pri kakem serviserju bojlerjev.

Pri vodnem kamnu anoda nima nobenega vpliva, ampak pregorevanje grelca na nekaj tednov je pa le prehuda. Če je napetost v redu (TV in računalnik sta narejena zelo drugače in nikakor nista merilo za kvaliteto napetosti) - sicer grelcu škodi zgolj (precej) previsoka napetost potem je možno še več drugih nepravilnosti:
-termostat je nastavljen na maximum, zaradi zelo vroče vode je veliko izločanje apnenca - pomaga nastavitev na ca. 60°C.
-grelec ni pravilno priključen: namesto na 230 na 400V (med dve fazi namesto med fazo in nulo)
-grelec ni za pravo napetost
- iz nekega vzroka se grelec znajde brez vode - ko ga termostat vklopi se zelo hitro pregreje in pregori - ali je pred vtokom hladne vode vgrajen (in delujoč) nepovratni in varnostni ventil?

L.p.; Janez
#4
Evo, vmes sem zvedel, da sem imel tudi že grelec z anodo, ki je ravno tako počil po nekaj tednih.

Ali bi pomagalo, če dam prenapetostno zaščito tik pred bojler? Trofaznega toka nimam, tako da se ne morem zmotiti Smile Grejem pa na max 42 stopinj. Bojler ima nepovratni varnostni ventil na dovodu in deluje (danes preizkusil), grelec ni delal na suho nikoli.

LPA
#5
Ne, bojlerski grelec je zadnja el. naprava, ki bi crknila zaradi sunkov, ki jih lahko odpravi prenapetostni filter. Ta ima nalogo odpraviti zelo kratke sunke visoke napetosti, ki so posledica strele ali odklopa el. porabnikov velike moči. Ča strajanja takih konic je max. nekaj tisočink sekunde, uničijo sicer (zaradi večkratno previsoke napetosti) elektronske naprave, grelec pa jih še čuti ne.
Ni mi jasno kaj bi škodilo grelcu - če tvoje navedbe držijo edino še - kolikokrat pa se grelec vklopi - če se vklaplja vsakih 5 minut, potem ga tudi to neprestano ogrevanje/hlajenje lahko uniči.

L.p.; Janez
#6
Ne, timer imam naštiman, da se vklopi 2x dnevno (enkrat ponoči v času nizke tarife za daljši čas in enkrat dnevno popoldne za krajši čas). Vmes temperatura dovolj pade, da se ne vklaplaj in izklaplja vsakih 5 minut, tudi histreza regulatorja je nastavljena na 5 stopinj, kar bi moralo zadostovati.
#7
...če se nisi uspel rešiti zadeve, je stvar v nepavilnem/neprimernem grelcu.
Sam sem imel enak primer, grelci so pokali kot za šalo :evil: , no dokler mi ni en tip povedal da za rostfraj bojler mora bit tudi tak grelec, tako da sedaj deluje BP.
#8
Lahko pa nabaviš inox grelec namesto takega z bakreno zunanjostjo pa bi moralo biti ok.

lp
#9
Saj je, pa ni pomagalo... no, zdaj je že ca eno leto en čas mir.
#10
Magnezijeva anoda se vstavlja v grelnike vode, ki so znotraj emajlirani. Grelniki iz nerjaveče pločevine ne rabijo Mg anode.
#11
Kolega Aladin!
Z zanimanjem sem prebral vaš zapis o težavah z el. grelcem v bojlerju iz nerjaveče pločevine.

Lahko bi na dolgo razlagal in utemeljeval fizikalne lasnosti različnih materialov iz vidika elektropotencialov le teh (Redox lestvica...), ampak menim, da je veliko bolj učinkovito, da vam svetujem proizvajalca, ki vam bo izdelal dober grelec. Pomembno je, da je material grelca glede na material bojlerja USTREZEN. Pravilno je zapisal kolega SeverS v zvezi s kombinacijo Rf + Rf.
Upam, da me moderator ne bo kaznoval,če napišem proizvajalca in sedež podjetja.
Vse ostalo bi bila že reklama.
Lahko le povem, da sem zadovoljen uporabnik njihovega produkta in le sledim načelu, če je kaj narobe povej nam, če je v redu povej vsem.

Gre za podjetje Vimosa iz Velenja.

Lp morskazvezda
#12
Ali menite, da bi bilo potrebno zamenjati anodo v našem bojlerju?


Priložene datoteke
.jpg   P1040181_1-1050x1400.JPG (Velikost: 228,12 KB / Prenosi: 6522)
.jpg   Bojler ANODA m.jpg (Velikost: 206,25 KB / Prenosi: 6522)
.jpg   P1040179_1-1400x1050 copy.jpg (Velikost: 225,47 KB / Prenosi: 6522)
#13
to bi tudi mene zanimalo na kaj je potrebno biti pozoren oz. kdaj je potrebna menjava
#14
Vsaki 2 leti, ali pa malce več. Našo sem zamenjal po 14(!). Moram enkrat počistit kamen na dnu pod elektro grelcem, sicer kače za solar in peč nista okamenjani, malo raglasti.

Ko bodo oblačni dnevi in kolektorji ne bodo nabili se lotim čiščenja.
#15
matija Napisal:to bi tudi mene zanimalo na kaj je potrebno biti pozoren oz. kdaj je potrebna menjava

Dimenzioniranje Mg anode: 200g na 100 litrov vode


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »