• Domov
  • Forum
  • Spletniki
  • Novice
  • Montažne hiše
  • Novogradnje
Napredno iskanje >>

Gradnja in obnova Stavbno pohištvo Dvoslojna ali troslojna okna?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Neaktiven
tanja12 Pomočnik ***
Objave: 79
Teme: 23
Ocena: 0
30.6.2009 ob 21:03
Z možem se morava na hitro odločiti, kakšna okna bova dala v pritličje. Gre za sanacijo. V mansardi in na severni strani so že troslojna, stara slaba 3 leta. Z njimi sva zadovoljna. Proizvajalec je Stavbno pohištvo Polskava.
Prosim za kakšen koristen nasvet. Vem, da je veliko odvisno od izolacije. Trenutno je fasadna izolacija debela samo 5 cm, vendar jo misliva v prihodnjih letih povečati. Se s troslojnimi okni res toliko prihrani? Ogrevanje je sicer radiatorsko na biomaso (vidok izkoristek peči - nad 90 %), senčila so rolete in na večjem oknu zunanja žaluzija.

Hvala.

Tanja
Neaktiven
sparky.xxl Mojster ****
Objave: 422
Teme: 9
30.6.2009 ob 22:03
Mi imamo 3-slojna. Poleti se kar dosti pozna, če je zunaj vroče, sončno vreme, saj je prehod vročine v notranjost res minimalen, tako da spuščanje rolet (za blokado pregretja stekel zaradi sonca) niti ni potrebno. So pa 3-slojna okna težja in ne vem kako se obnesejo čez čas (npr. po 5 letih), če jih pogosto odpiraš na stežaj zaradi zračenja. To bomo šele videli čez 4 leta :). Res je tudi, da 3-s prepuščajo manj svetlobe in dajejo videz malce zatemnjenih stekel. Kar se pa prihrankov tiče, je pa zopet matematika :D . Isto kot pri izolaciji fasade ali strehe. Vsekakor v tem primeru velja pravilo več je bolje a le do neke razumne meje.
Sam pravim, da se splačajo 3-s + Argon. Ne vem pa, če je smiselno 3-s + Kripton ali še kaj boljšega.
Lp, Sparky

P.S.
Ko bom velik bom strokovnjak - zato obupno potrebujem dobre nasvete ;)
Neaktiven
pikec Moderator *****
Objave: 1433
Teme: 28
30.6.2009 ob 22:50
Dajte zadevo gledat z vidika celovite energetske bilance objekta. Smo že pred kratkim debatirali o tej temi da je s troslojnimi manj sončnih dobitkov in je tako potrebno več energije dovajati preko ogrevanja. So torej plusi in minusi, kot pri vsaki stvari.
Neaktiven
bozickus Mojster ****
Objave: 282
Teme: 10
5.7.2009 ob 08:38
Vsekakor je vprašanje časa za troslojna stekla.
Če je fiksen element vsekakor, če ga pa kostantno odpirate...33,3 % so težja od navadnega termopana.
Spletna stran
Neaktiven
jkirn Vajenec **
Objave: 45
Teme: 21
5.7.2009 ob 08:59
Tudi sam sem se preed kratkim odločil za troslojna okna - ker so vsi kvalitetnejši ponudniki cenovno zelo blizu sem se na koncu odločil za tistega, ki mi je ponudil daljšo garancijo na okovje. Seveda pa ne pozabi da je tudi izbira profila precej pomembna - da ne bo na koncu imelo steklo boljši koeficient prevodnosti kot sam okvir :)
Neaktiven
paulicsi Pomočnik ***
Objave: 90
Teme: 1
5.7.2009 ob 09:47
odvisno je tudi od same velikosti okna. Je bolj pokončen ali v ležečem stanju
Spletna stran
Neaktiven
bozickus Mojster ****
Objave: 282
Teme: 10
5.7.2009 ob 12:22
Če je hiša nizko energetska, naj bi potem tudi okna bila.

A ljudje delajo napako. Staro bajto hočejo spromenit v nizko-energetsko, a tega se, načeloma, ne sme.
Zakaj?
Ker stara bajta MORA dihat, nova okna pa hermetično zaprejo bajto. Tako se potem stropovi in vogali črnijo, ljudje jezijo. ;)

Dvoslojno je čisto zadosti, če je le pravilno vgrajeno.
Spletna stran
Neaktiven
dreknapalc Vajenec **
Objave: 42
Teme: 4
5.7.2009 ob 14:20
tanja12 Napisal:Vem, da je veliko odvisno od izolacije.
Če menjaš le okna, ni toplotni prihranek PRAV POPOLNOMA NIČ odvisen od izolacije. Če imaš 30 m2 oken, je razlika v izgubi toplote med okni s koeficientom 1,1 in tistimi z 0,7 točno 12*deltaT. Ne glede na vse ostalo. Od izolacije je odvisno le v toliko, da če je slaba, se bolj splača več vložit v izolacijo in manj v okna.

Bozickus, to z dihanjem verjamem; ampak a je med dvo- in tro-slojnimi okni kaka pomembna razlika v dihanju? Ni to bolj odvisno od profilov in tesnil, pa predvsem od starosti oken?
Neaktiven
sparky.xxl Mojster ****
5.7.2009 ob 16:05
Bomo še malce polemizirali o 2 ali 3-s steklih :D

Jaz sem za 3-s + Argon in jih predvsem priporočam v mansardah, kadar se ne odločimo za rolete, saj so mansarde ponavadi že tako problematične glede temperaturnega udara v vročih poletnih dneh (v strehi premalo izolacije zaradi višine prostorov). Troslojno steklo definitivno bolje zadržuje prehod sončne toplote od dvoslojnih (preverjeno!!), res pa je to potem slabost v zimskih mesecih :evil: . In če ti vročina tolče čez streho in skozi okna, potem je to probljem :?
Torej zopet dilema; ali klimo ali malce več za ogrevanje?
Se pa strinjam z vsem napisanim v prejšnjih postih. In če upoštevamo vse to je odločitev še težja, a na koncu jo le moramo sprejeti.

Jaz bi poleti rajši tri kepice sljadoljeda :D kot dve. Res pa je, da pozimi bolje prija skodelica čaja in kakšen sončni žarek več. Ker pa sem ljubitelj sladoleda sem nabavil 3-s, pozimi pa si bom moral čaj kuhati sam :D :D Razen če....
.... razen če do zime najdem kakšno simpatično kuharico.... :lol: :lol:
Lp, Sparky

P.S.
Neaktiven
tanja12 Pomočnik ***
Objave: 79
Teme: 23
5.7.2009 ob 17:39
Odločitev je padla - tudi v spodnji etaži bodo troslojna okna. Zgoraj po skoraj treh letih zaenkrat še ni nobenih težav z okovjem. Glede plesni pa - zračimo vsak dan, tako da ni panike. Fasada pa bo čez kaki dve leti tudi debelejša. Ne delamo s krediti, zato obnova poteka po delih.

Hvala za vsak namig.

Tanja
Neaktiven
sparky.xxl Mojster ****
5.7.2009 ob 19:46
tanja12 Napisal:Odločitev je padla - tudi v spodnji etaži bodo troslojna okna. Zgoraj po skoraj treh letih zaenkrat še ni nobenih težav z okovjem. Glede plesni pa - zračimo vsak dan, tako da ni panike. Fasada pa bo čez kaki dve leti tudi debelejša. Ne delamo s krediti, zato obnova poteka po delih.

Hvala za vsak namig.

Tanja

Ja, na to se pa pije :D
Kelnerca, daj 3x Laško :lol: :lol:

Glede plesni - Gorgonzola jo ima in je presneto draga :twisted: Škoda, da še s stanovanji ni tako :D
Lp, Sparky

P.S.
  • Prikaži različico za tiskanje
  • Obveščaj me o dogajanju v tej temi
Iskanje po temi

Novejša tema
Starejša tema

Zadnje novice

Marles na MOS 2025 s strokovnim predavanjem: »Gradimo prihodnost bivanja s trajnostno gradnjo«

Maribor, 4. september – Marles, pionir montažne gradnje in vodilni slovenski proizvajalec lesenih montažnih objektov, bo…

• © 2004 - 2025

Email: info@podsvojostreho.net

Vse pravice pridržane

• Kazalo

• Prva stran
    • Forumi
    • Spletniki
    • Zid
    • Pogoji uporabe
  • Oglaševanje

• O portalu
    • Statistike
    • Kontakt
    • Podpora uporabnikom
    • Piškotki
  • Povezave

• Nepremicnine.net
    • Izracun-kredita.si
    • Novogradnje.si
    • Montažne hiše
    • Izdelava spletnih strani
    • Nepremicninar.com
    • SLONEP.net
© 2025, PodSvojoStreho.net, Vse pravice pridržane

Prijava uporabnika

Pozabljeno geslo?
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Registracija novega uporabnika

Vaša registracija je bila uspešna.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.

Porabljeno geslo

Prijava
Nov uporabnik? Registrirajte se tukaj.

Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.

Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.