Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Škatla iz knaufa

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Škatla iz knaufa
#1
Pozdravljeni!
Na stropu bi naredil spuščeno škatlo iz knaufa 0,7 x 4,6 m. V znižani strop bi dal vgradne lučke. Spuščeno bi bilo za približno 13 cm. Zanima me, kako je najbolje narediti kovinsko podkostrukcijo. Predvidevam, da bi bilo najbolje uporabiti direktna obešala. Ali U profile postavim po dolžini ali prečno? Ali lahko stanske ploskve privijačim kar na obešala ali je bolje dati tudi tam profil?
Hvala za nasvete.
#2
Na sredino stropa to?

U profil na strop pritrdiš, po celi dolžini 4,6m, in še enega na drugi strani ki teče vzporedno. Razmak 0,7m. Na profil privijačiš plate širine 12cm z obeh zunanjih strani profila. Na spodnji rob pritrdiš U profil, ki gleda proti drugi plati, vmes vtakneš C profile, pritrdiš plate od spodaj in to je to. Al pa neke variacije tega Wink

Vmes se lahko še igraš z tem, da so 12 cm plate v vaservagi, če imaš slučajno ne raven strop, je bolje da pritrdiš 20 cm trake, pa jih potem odrežeš na 12 višine... Poglej pa tudi da bo 12 cm globine dovolj za lučke!
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#3
se pridružujem, upam, da ne smetim - kako pa izvesti škatlo, ki bi imela na zgornjem delu, pri stropu, "utor", kjer bi bila vgrajena veriga iz ledic, ne bi se pa smelo potem te verige videti? Torej, zgornji delškatle npr. 100x100x7 cm, spodnji pa 110x110x10 cm? Verjetno bi bilo treba verigo skriti v spodnji del, ne predstavljam pa si, kaka bi bila potem svetilnost verige, če bi morala svetloba prehajati navgor? :oops: :roll:
Alea iacta est
#4
indirektna svetloba. I like Smile

Vse narediš isto, samo da spodnjo ploščo namesto 100 narediš 110. Torej jo zapelješ mimo profila in spuščenega traka knaufa. V višino ti drži knauf sam sebe (do ene meje) in na konec pritrdiš U profil, ter privijačiš 10 cm trak. Potem pa še pokitaš z alu vogalnikom ki je na eni strani odrezan (širina plošče) ali pa z vogalnikom ki se natakne na ploščo (U oblika).

Priporočam pa kombinacijo obojega. Lučke v škatlo in potem indirektno svetlobo na eno stran (ali obe Smile )

Glej da v tistih 7 cm lahko greš z roko Smile Aha, pa naj bo malo več kot 5 cm na vsako stran kanala. Naj se svetloba lepše razprši Wink pa še priklopit je lažje (torej 120x120).

Sveti pa super Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#5
Hvala za koristne informacije. Se kmalu lotim dela.
#6
firefly Napisal:Vmes se lahko še igraš z tem, da so 12 cm plate v vaservagi, če imaš slučajno ne raven strop, je bolje da pritrdiš 20 cm trake, pa jih potem odrežeš na 12 višine...
Po mojem je pa še posebej pri neravnem stropu boljš naredit vzporedno s stropom. Če te prej ni motil neraven strop, te najbrž tudi neravno dno škatle ne bo. Če pa narediš v vaservago, se bo pa verjetno videlo, da dno ni vzporedno s stropom in bo grdo.

Disclaimer: zgolj teoretiziram, nisem še nikoli kaj takega delal.
#7
vse res, ampak potem je problem kitat vogal, še večji pa je lovit neravnino da je ista neravnina na škatli Smile Eni se sekirajo če kaj ni v vaservagi, eni se pa ne Wink In ko pride knaufar k hiši (zidani) taprvi ne morejo spat 3 dni ko vidijo kako krive stene in stropove imajo Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#8
kam pa se položi led veriga? In še eno vprašanje - je možno narediti konstrukcijo iz lesa?
Alea iacta est
#9
verigo se položi v kanal med navpičnima knauf trakoma. Torej med trakom ki je višji (notranji) in nižjim ki ima na vrhu 7cm luknje al kolk smo že rekli Smile

Tudi z lesom lahko, ampak je z alu profili lažje (meni) Smile

Bom prilimal kako slikco Wink
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#10
bi prosila,ja! Smile
Alea iacta est
#11
fire, čakamo slikice................... :roll:
Alea iacta est
#12
:oops: Bemtiža, čist pozabil Smile Mam na telefonu (upam da bo OK videt), ampak na net je problem spravit Smile lahko pa mi pošlješ GSM na ZS, pa ti pošljem MMS? Če je nuja Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
#13
nuja je ravno tolko, kolikor je velika moja radovednost....počasi se začenjamo spravljati k tem finesam, in firbec raste iz dneva v dan!
Alea iacta est
#14
Tako jaz delam:
[Slika: sdc11373.jpg] [Slika: sdc11374.jpg]
[Slika: sdc11375.jpg] [Slika: sdc11376.jpg]
#15
[Slika: dsc00493.jpg] [Slika: dsc00492.jpg] [Slika: dsc00490.jpg]

[Slika: dsc00489.jpg] [Slika: dsc00488.jpg] [Slika: dsc00395.jpg]

[Slika: dsc00394.jpg]

Evo, nekaj slikc, upam da bo pomagalo...

slikce indirektne svetlobe ko je ugasnjena in prižgana, notri so neonke, pa sred dneva se ne razprši lepo svetloba. Zvečer je enakomerno svetlo po stropu Wink

Slikce škatle na stropu in steni (po steni ni v vaservago ampak po steni, ker visi Wink )

Ter slikce škatle in indirektne.
A bo šlo? Smile
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »