Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
Načrt za leseno hiško

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Načrt za leseno hiško
#1
Pozdravljeni!
Ima kdo od Vas kakšen načrt za vrtno hišo ali mogoče za manjšo brunarico ali pa mogoče veste kje se bi tak načrt da dobiti?
Hvala in LP!
#2
http://www.hrovat.net/menu.php

pa

http://www.brunarice.net/leseni-izdelki.php

pa Smreka gornji grad

pa

http://www.brunarice.com/predstavitev.php

pa Brunles...
Pa---zdele se ne spomnim vec..
polzek S HIŠKO
#3
Polžek hvala za odgovor vendar povdaril bi, da nisem mislil na tlorisni načrt temveč na načrt sestavnih delov, kako se grede, špirovci moralčki in ostali les reže, potem kosovnico delov, montažni načrt itn.
LP!
#4
Da malce obudim to temo: ima morda kdo povezavo na internet z načrti za izdelavo vrtne ute ali jih je pripravljen deliti z nami?

Premišljujem, da bi se lotil izdelave v lastni režiji, a ne bi rad odkrival "tople vode" na tem področju.

Velikost bi bila cca 2x3m, dal bi jih na točkovne temelje, dvokapnica, s podaljšano streho pred vhodom (do 1m),...

Hvala.

LP
#5
Ravno načrte pripravljam za izdelavo tele lope. Če ima kdo željo to delat doma, v lastni režiji povem samo to, da zadeva ni tako enostavna kot se mogoče zdi na prvi pogled. Seveda če je želja da so narejeni čepi, lastovičji repi, zaraze takšne in drugačne,... Če je pa samo žebelj, in kotniki iz Bau..mau ali Merkrja,... kot vezni material se pa zadeva ne more primerjati z kvaliteto konstrukcije.


Priložene datoteke
.jpg   vrtna lopa.jpg (Velikost: 63,28 KB / Prenosi: 12359)
#6
Na stebrih ki podpirajo lego so ročice, ki bi jih bilo bolj smiselno obrniti okoli vzdolžne osi in okoli vertikalne osi, da bi zavetrovale ostrešje še v vzdolžni smeri. Tako kot so postavljene sedaj nimajo funkcije.
#7
Tisto niso ročice...

msvete1 se strinjam, tesarstvo ni za vsakega, v lastni režiji se da kvečjemu opaž nabijat, če ni prej nekega predznanja.
#8
Pozdravljeni,

res je, da tesarstvo ni za vsakega. Res pa je tudi, da kjer je volja do učenja oz. obstaja zanimanje, se da marsikaj narediti. Konec koncev vrtna uta tudi ni kvantna fizika in tukaj na tem forumu obstaja ogromno ljudi, ki so pripravljeni pomagati tako, da vrtna uta res ne bi smela biti problem. Jaz sem narisal skeletno konstrukcijo otroške hiške v 3D z vsemi lesenimi zvezami, pri čemer sem največ informacij črpal iz knjige The Timber Framing Book avtorja Stewart Elliott in Rugenie Wallas. In seveda stric Google je v veliko pomoč. Pri temeljih in vpetju celotne hiške pa mi je pomagal uporabnik Žerjavar, za kar se mu ponovno zahvaljujem. Ko sem dal zadevo izdelat na CNC ni bilo večjih pripomb ne na konstrukcijo in ne na lesne zveze. Vso hiško razen strehe smo z dedkoma naredili sami. Letos naredimo še stopnice in tereso pa bo končana. Je pa res, da ponavadi 'domača' varianta stane več, kot recimo temu kit varianata. A se ogromno naučiš pa tudi občutek, ko pogledaš delo svojih rok je bistveno večji.
@kremenček
če imaš konkretna vprašanja vprašaj


Priložene datoteke
.jpg   Hiska_5.JPG (Velikost: 221,76 KB / Prenosi: 12169)
#9
Aljaž K, hvala za informacije.

Predvsem me zanima, kako se lotiti lesenih zvez oz spojev, kakšne debeline nosilcev se uporabljajo, kakšne temelje pripraviti (ploskovni, točkovni) in podobno.

Bom šel v knjižnico poiskati to knjigo. Eno že imam doma, tudi angleško, a ima le dve strani napisani o lesenih zveza, ostalo so splošne lesarske zadeve.

Ko se mi "ustavi" znanje, bom še Žerjavarja kontaktiral.

LP
#10
Pozdravljeni,

kar se knjige tiče je pdf varianta na spletu. Če je ne boste našli pošljite email pa vam jo pošljem.
Če boste dali CNC razrez potem se ponavadi uporablja lepljen les. Za zveze v tem primeru tako poskrbi izvajalec, ki v ustreznem 3D programu nariše osnovno konstrukcijo. V tem programu je tudi vgrajen modul od same CNC mašine tako, da je skica usklajana z zmožnostjo mašine.
Za moj primer sem uporabljal lepljenec dimenzij 80x80 in 100x80 mm. Izvajalec ni imel pripomb na dimenzije oz. je potrdil da zadostuje. Je pa pri lepljencih tako (vsaj tam ko sem jaz kupoval) da je širina 80 mm + večkratnik 20 mm, pri debelini pa 80 mm + večkratnik 40 mm.
Za temelje sem najprej pripravil betonsko 'posteljico' in nato zabetoniral 3 tri opažne zidake. Ti zidaki so v zemlji torej je globina 3*20 cm + posteljica torej cca. 70 cm izkopa. Na te zidake sem nato z lepilom za zunanje ploščice zalepil 3 cepljene zidake (na 3D skici sta samo dva). Tako nastali 'steber' sem nato zalil z betonom. Za armaturo sem dal v vsak 'steber' dve fi12 mm železni palici, hkrati pa še dve navojni palici fi16 mm (najverjetneje predimenzionirani, ampak te mi je zastojn dal sosed). Na te navojne palice sem potem sidral oba venca in sicer ob navpičnih stebrih.


Priložene datoteke
.jpg   Temelji_razpreditev.JPG (Velikost: 126,24 KB / Prenosi: 11838)
.jpg   Sidranje_sredinskega_stebra.JPG (Velikost: 196,17 KB / Prenosi: 11838)
#11
Mene pa zanima sledeče:

Naredil bom vrtno lopo za shranjevanje orodja itd...

Mere 3x3m.

Zanima me kakšnih mer naj bodo kotni vertikalni stebrčki. Ali bo smrekov les 10x10cm dovolj ali je morda preveč ali premalo?
#12
V kolikor je ta tema še živa, zanima me, kaj predlagate/uporabljate za izvedbo sten za zunanje lope?
Zadeva bo delavnica/orodjarna/kolesarnica v enem, z predelnimi stenami.
Nosilna konstrukcija kovinska (100x100x3 stebri), varjena na temeljne plošče , ki so zalite v točkovne temelje (fi 50, 50 globine, na 30 zbitega tampona).
Razmišljam da bi dal v sredico TI (EPS ali tervol), iz notranje strani parno zaporo, iz zunanje strani parno oviro, nato pa iz vsake strani OSB ploščo. Iz zunanje strani bi zadevo zaključil z deskami.
Kako izvesti detajl pri tleh? HI?

Če so potrebne še kake informacije jih bom podal.

Hvala za info


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »