Gradnja in obnova > Energijski viri
Talno ogrevanje in termostati - dilema

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Talno ogrevanje in termostati - dilema
#1
Pozdravljeni,
do sedaj sem imel na ogledu štiri centraliste, potencialne kandidate, ki bi mi naredili talno ogrevanje v hiši. Vsak ima neke svoje teorije glede izvedbe in same regulacije.
Postavljen sem pred dejstvo, ali dati pri talnem ogrevanju v vsak prostor tudi termostat za regulacijo ali ne. Eni pravijo, da dati termostate, drugi pa da nima nobenega smisla (prevelika zakasnitev). Če so prostori veliki in so vrata (sob) večkrat odprta kot zaprta naj ne bi bilo smiselno .....
Zanima me, kakšne so vaše izkušnje s tem oz. kako ste to rešili.
Pa še to: pozimi se bo večinoma ogrevalo iz lončene peči z izmenjevalcem tople vode (v zalogovnik) + peč na pelete.

Vsaka informacija več kot dobrodošla.

Lp, Uroš
#2
Tu in še kje so napisana različna razmišljanja:

http://www.podsvojostreho.net/forum/view...=6&t=19798

http://www.podsvojostreho.net/forum/view...=7&t=19675

....
#3
Tudi jaz nisem vedela kaj narediti glede termostatov. Na koncu sva se odločila, da zaradi otok ne bo termostatov v otroških sobah in hodnikih. To sta nama predlagala prijatla, tako da sva termostate pustila v bivalnih prostorih in v najini spalnici. Talno se da regulirati tudi v omarici z ventili. Kako se bo obneslo bom vedela pa šele to zimo- upam.
#4
Predvsem ne naredi največje napake - krmiljenje ogrevanja z enim prostorskim termostatom. Ni teoretičnih možnosti za dobro krmiljenje, še posebej ker ti bo vsaj en prostor "motila" lončena peč.

Sam bi se na tvojem mestu odločil za krmiljenje temperature dovoda oz. povratka v odvisnosti od zunanje temperature, t.i. vremensko krmiljenje. Malo "težav" ti bo delala lončena peč. Ko bo ugasnjena, bo moralo vse potrebe po toploti pokriti talno v tem prostoru, ko pa bo delovala, bo talno pokrivalo samo razliko (če bo sploh potrebno). Za uravnavanje tega prostora potrebuješ consko krmiljenje - na roke ali samodejno.

Tukaj si lahko pogledaš koliko te samodejno consko krmiljenje z brezžičnimi tipali v prostoru stane.

Za začetek lahko poskusiš tudi brez conskega krmiljenja, z nekaj igranja in poskusi lahko sistem dobro uravnotežiš, consko krmiljenje si pa lahko omisliš tudi kasneje pod pogojem, da v omarico pripelješ 230 V. Itak se bo s časom pokazalo v katerih prostorih bi bilo samodejno consko krmiljenje smiselno (v tistih, ki se občasno pregrevajo) in v katerih ne.
Verjetno imaš sedaj še vedno možnost iz elektro-razdelilne omarice potegniti eno cev do razdelilne omarice talnega gretja. Če boš elektriko v omarici talnega potreboval, bo super, sicer pa ne bo hude škode :wink:

Mimogrede: tudi sam bom imel talno po celi hiši, ki bo vremensko krmiljeno. Morebitno samodejno consko krmiljenje bom po potrebi dodal kasneje.
#5
Preberi še to:
http://www.podsvojostreho.net/forum/view...=4&t=19643
#6
Ne glede na to kaj so ti napisali takšni in drugačni "strokovnjaki" je moje mnenje (zadovoljni uporabnik talnega gretja) da pri talnem ogrevanju ne potrebuješ nobenih termostatov saj nastaviš temperaturo dvižnega voda enkrat letno in ti zagotavlja optimalno udobje. V kolikor želiš v kakšnem prostoru drugačno temperaturo (odmiki stopinjo ali dve navzgor ali dol) potem to kot je že bilo omenjeno reguliraš s pretokom v delilniku.

Edini in osnovni razlog da ne potrebuješ regulacije oz. termostatov je da je vztrajnost talnega gretja tolikšna da prepočasi reagira na spremembe.

Bolje da denar ki bi ga namenil za regulacijo porabiš za kakšne bolj koristne reči :wink:
#7
Kot "strokovnjak" ti svetujem, da napelješ vsaj UTP kable za regulacijo od kurilnice do omaric in v prostore, kjer misliš, da bi ti mogoče le-ta prišla prav. Doze za termostate pa pusti pod ometi (prej jih fotografiraj, da boš vedel kje so). To je minimalen strošek (bistveno manjši, kot če bi, za vsak slučaj, naredil poleg talnega ogrevanja še razvod za radiatorje ali pa poleg TČ montiral še peč na olje).
#8
ips Napisal:Ne glede na to kaj so ti napisali takšni in drugačni "strokovnjaki" je moje mnenje (zadovoljni uporabnik talnega gretja) da pri talnem ogrevanju ne potrebuješ nobenih termostatov saj nastaviš temperaturo dvižnega voda enkrat letno in ti zagotavlja optimalno udobje. V kolikor želiš v kakšnem prostoru drugačno temperaturo (odmiki stopinjo ali dve navzgor ali dol) potem to kot je že bilo omenjeno reguliraš s pretokom v delilniku.

Edini in osnovni razlog da ne potrebuješ regulacije oz. termostatov je da je vztrajnost talnega gretja tolikšna da prepočasi reagira na spremembe.

Bolje da denar ki bi ga namenil za regulacijo porabiš za kakšne bolj koristne reči :wink:

Točno tako! Vse drugo so................... :oops:
http://www.telmos.si - enostavne rešitve so vedno najboljše!


Skok na forum:
Zadnje novice

Ujemite priložnost za dober kredit
09.06.2022 ob 13:14:06
Ujemite priložnost za dober kredit
Izjemna priložnost za stranke vseh bank Ujemite ugodne obrestne mere in pridobite najboljšo ponudbo NLB Stanovanjskega... Beri dalje »
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA - podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
03.06.2022 ob 08:23:40
Etex z zaključkom prevzema podjetja URSA -  podjetja za proizvodnjo izolacijskih materialov, nadaljuje s preusmeritvijo svojega portfelja v smeri lahkih in trajnostnih gradbenih rešitev
1. junij 2022 predstavlja pomemben mejnik za skupino Etex, saj mu pri strategiji rasti poslovanja zagotavlja peto vrsto tehnologije. S... Beri dalje »