Gradnja in obnova > Energijski viri
GEN Energija in cenejša elektrika?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
GEN Energija in cenejša elektrika?
#1
Malce prej sem na radiju slišal, da Gen Energija vstopa na trg oskrbe gospodinjstev in da lahko pri njih pričakujemo cca. 10 % nižjo ceno elektrike. Pregledal sem par novičarskih portalov in nič ne najdem.

Ima kdo več informacij?
fidora.si
#2
http://www.finance.si/241067/Ponudili_b ... _elektriko

Lp
brzi
#3
dominik79 Napisal:Malce prej sem na radiju slišal, da Gen Energija vstopa na trg oskrbe gospodinjstev in da lahko pri njih pričakujemo cca. 10 % nižjo ceno elektrike. Pregledal sem par novičarskih portalov in nič ne najdem.

Ima kdo več informacij?
Gen-Energija ima v rokah 50% lastništva nad Gen-I. Drugi del pa ima v rokah IGES.
Toliko za uvod.

Gen-I prodaja elektriko za gospodinjstva in za velika podjetja. Poceni elektriko dobiva od Gen - Energije (recimo NEK).
Kolikor je meni znano bo cenejša po tržnem principu - več porabiš ceneje je, se pravi ravno obratno kot počnejo Elektro Gorenjska, Ljubljana ...
Imaš pa zastonj številko na njihovi strani in pokliči http://www.gen-i.si/
še cenik - http://www.pocenielektrika.si/
#4
Sem na brzino naredil izračun:
Pri porabi 12kW na dan pri Gen-I prihraniš 4€ letno. Če porabiš manj je razlika manjša in obratno.
#5
Potem pa pregori glavna varovalka v nedeljo popoldan.
Kam ali koga poklicati?
B&O fan
#6
alenvprekršku Napisal:Potem pa pregori glavna varovalka v nedeljo popoldan.
Kam ali koga poklicati?

Verjetno še vedno Elektro Ljubljana (če si iz LJ), saj se omrežnino plačuje njim (oz. jim jo zate plačuje Gen-I), ker je omrežje njihovo.
#7
seamus Napisal:Sem na brzino naredil izračun:
Pri porabi 12kW na dan pri Gen-I prihraniš 4€ letno. Če porabiš manj je razlika manjša in obratno.

Ne vem kdo ti dobavlja. Meni primerjva med Elektro primorska (0,0779) in Gen-I (0,06599) kaže več kot 50 EUR ozirom 18% razlike (priklop 10kW) pri tvoji porabi. Pri porabi, ki jo imamo pri nas doma 40 kW ur bo po vsej verjetnosti sledila menjva. 300 EUR ni malo (en mesec baje zastojn). Seveda je potrebno prebrati drobni tisk (cena očitavanj števcev,...). In ko se pri Elektru Primorska spametujejo verjetno ponovno nazaj Wink - bo še pestro.
#8
Meni kot lastniku TČ zrak/voda je interesantna tudi fiksirana cena do konca 2010. Se mi zdi malo verjetno, da bi ostali distributerji v tem času drastično zniževali cene (poleg tega lahko v tem primeru grem nazaj). Bolj verjetno se mi zdi, da bo tudi Elektro Maribor prej ali slej uvedel lestvico glede na dnevno porabo in potem bo za takšne kot sem jaz GEN-I še bolj ugoden.

d.
#9
Meni bi kot lastniku TČ zamenjava sedanjega dobavitelja Elekto Gorenjske prinesla nekaj malega prihranka. Hitri prepačun pokaže, da bi bil po navedeni ceni Gen-a kWh v VT nižja 0.00193 in pri NT 0.00268 €/kWh. Pri celoletni porabi bi bil znesek porabljene energije nižji cca 17-18 € letno, mesečno torej 1,5€. Ker pa mi EG računa še storitev vodenja računa v znesku 0,984€ in cca 5€ dodatka za visoko porabo to znese še dodatnih 70€ letno.
Sama cena elekrične energije predstavlja le 38% celotne cene, ostalo je omrežnina, dodatek k omrežnini, trošarina, ddv, prispevek za zagotavljanje zanesljive oskrbe in prispevek za zagotavljanje podpor prozvidnji...
Na spletni strani GEN-I ne najdem podatkov o morebitnem namenu obračunavanja progresivne porabe, stroškov vodenja itd, zato je o razliki končne cene dobavljene energije težko govoriti (ali pač?)

lp, Janez
#10
Jst sm zračunu prihranek nekje 45€ na leto pri porabi okol 24kW dnevno.V povprečju majo pol centa (na kW uro) cenejšo elektriko od elektra Celje. Poleg tega dajo še en mesec zastonj elektrike... tko da pridemo na 100€ letno ... neki je.
#11
Ne pozabimo, da
1) govorimo SAMO in ZGOLJ o ceni električne energije
2) da je Gen-I v osnovi dražji

Kratka simulacija za celo leto.
[Slika: gen-i.jpg]

Če spremenim VT:NT na 1:2 se recimo pri povprečni dnevni porabi 20kWh znesek spremeni na 403€ vs. 371€. Jim je pa vsekakor treba priznati, da so izbrali idealen timing, ker so sedaj in zadnje tri položnice za elektriko (če se z njo grejemo) daleč najvišje.
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija
#12
Moj preračun za Elektro Maribor, cene z DDV za III.stopnjo gospodinjskega odjema, dvotarifno merjenje:

Elektro MB
VT 0,12428 EUR/kWh
MT 0,07533 EUR/kWh

GEN-I
VT 0,11904 EUR/kWh
MT 0,07216 EUR/kWh

Prihranek pri GEN-I
VT 4,22% (0,00524 EUR/kWh)
MT 4,21% (0,00317 EUR/kWh)

Nekaj je, ni pa neka revolucija. Razen, če Elektro MB preide na progresiven način obračuna, GEN-I pa ostane pri klasičnem, potem pa bi znala biti razlika za nas, malo večje porabnike, malo večja. Bomo videli.

d.
#13
kje ste pa to preračunavali, in ali ste upoštevali le ceno elekrtike, ne pa še trošarina, ki je povsod enaka?
#14
OK, kva pa morm nardit da dobim to elektriko??
#15
Ajsa Napisal:kje ste pa to preračunavali, in ali ste upoštevali le ceno elekrtike, ne pa še trošarina, ki je povsod enaka?
Jaz sem pogledal cenik Elektra MB in od tam vzel ceno za uporabo omrežja in trošarino ter prištel ceno elektrike pri GEN-I.

d.


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »