Nepremičnine > Gradbena dokumentacija
Odškodnina za služnostno pot

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Odškodnina za služnostno pot
#1
Pozdravljeni.

Po pregledu foruma in ostalih strani se obračam na vas.
Stvar je v tem, da nisem nikjer zasledil kolikšna je dejanska velikost odškodnine za služnostno pot, katero smo v 20 letih tudi priposestvovali ( pot se uporablja 100 let) pot se razcepi tudi na druge parcele katerih nismo mi lastniki, ni pa še vpisana v ZK.

Razumem da je to odvisno od različnih dejavnikov, vendar me zanima realno koliko je kdo odštel za odškodnino.
Zanima me pa tudi širina te poti, kar sem zasledil naj bi morala zadoščati za vožnjo težkih vozil ob gradnji hiše torej 3-4m.

Še zadnje vprašanje, potek poti se dogovorita samo stranki ali mora občina dovoliti potek poti, ter verjetno mora biti vse skupaj še zapečateno z zemljemircem.

hvala in lep pozdrav.
#2
-
#3
ok hvala za komentar. Kot razumem je proces ' nujna pot' na sodišču dolgotrajen torej to odpade, ah kaj naj povem saj vsi vemo kaj je slovensk posebnosta, ne, se gre zato da dovoli voziti vendar ne vem če je ravno za to da se vpiše v ZK (vsaj zastojn ne), ker je trenutno te osebe ne morem niti na telefon dobiti. Kar se tiče pa odškodnine me pa zanima vsaj približno koliko bi ta stvar lahko znašala ker vseeno 6000-7000€ mi je pa preveč za tako stvar glede na to da je pot uporabljena tudi za druge parcele in recimo naj bi samo jaz prispeval za to stvar. Pot pa trenutno seka med njihovo hišo in parcelo.
Kar se pa tiče cste pa bi moral biti dostop za vozilo dolžine 24m, ker bi se zidalo montažno hišo

lp
#4
-
#5
ja je ženska tako da bi jo bilo potrebno povabit na kaj drugega, njen mož nima nič pri tej stvari.

Če pa je samo 500€ smo pa zmagali, sem pa nekje zasledil da je vrednost 30% nezazidane zazidljive parcele, kar je ogromna vrednost.

lp
#6
Ne vem, če bo šlo to tako lahko mimo. Tukaj se je potrebno dogovoriti tudi za vzdrževanje te poti, možnost služnosti za vso infrastrukturo (elektriko, vodo, kabelska...) in verjetno, predno bo dovolil vpis v ZK, bo to treba pogodbeno urediti. Verjetno bi bilo najbolje, če bi se dogovorili tako, da bi bili vsi, ki to pot uporabljate, lastniki v nekem deležu in s tem bi se potem tudi zavezali za vzdrževanje, možnost asfaltiranja v bodoče in tako naprej.
#7
se strinjam s tabo Pier01, vendar saj vemo kako je to dokler se te osebno ne tiče zakaj bi si delal probleme tako da z neko pogodbo z drugimi lastniki kateri nimajo s temi parcelami nobenih trenutnih namenov ne pride v poštev ( kar se tiče stroškov itd.), bi bilo pa najbolj prav. Vseeno pa me muči če je potrebno imeti zemljemirca ker nikoli ne veš kaj bo v prihodnosti je obvezno ali ni?

lp
#8
-
#9
pozdravljeni!

glede na to kar sem prebrala zgoraj in imam jaz podoben primer.
me zanima, če so sosedje dobri in se da zmenit z njimi za gajbo pira, a je potrebno služnost narediti kot pravni posel; se pravi preko odvetnika, al lahko sam napišeš nekakšno pogodbo o dovoljenju služnosti te poti, pol pa se sosedje podpišejo, na upravni enoti overiš in se pol to vpiše v zemljiško knjigo.

hvala za odgovor
#10
-
#11
za jasminago:

kar sem jaz zasledil je potrebno ali narediti sam pogodbo v kateri vključuje vse od vozil tovornih, osebnih, peš prehod ter glede komunale, vode, elektrike ali greš k notarju kateri sestavi pogodbo in jo vsi podpišejo dobro je da piše da se napiše tudi da gre pogodba tudi na naslednje lastnike cena pri notarju naj bi bila z pogodbo cca 500€ ( raje se napiše več kot premalo). Na UE se gre lahko ko imaš za overit soglasja.

Nisem pa še dobil odgovora če cesto sam vrišeš ali mora bit zemljemirec.
#12
matt79, v kakšnem smislu misliš, da bi cesto sam vrisal?

ladjar, ravno to sem hotel povedati. V kolikor hoče nekdo dobiti služnost, potem se zato naredi pogodba v kateri se napiše se lepo napiše, katere so služnostne parcelne številke (to potem velja tudi za vse pravne naslednike), napiše se, kakšna služnost je dovoljena, se pravi, vožnja, peš, infrastruktura, ravno tako se notri zapiše, da bo vsak, ki ima to služnost s tem tudi prispeval k vzdrževanju (kakršnemkoli pač...) in tako naprej. Če služnost še ni vpisana, potem je najboljša varianta ta, da se odkupi delež služeče parcele in ravno tako bi moral biti pogoj za vse tiste, ki bodo to služnost koristili. Če jih trenutno to druge ne zanima, potem se z trenutnim lastnikom dogovoriš, da kupiš samo tisti delež, kot ti "pripada". Se pravi, če jih bo kasneje to pot hotelo uporabljati 6, potem ti kupiš 1/6 te poti, z ostalimi pa se bo lastnik kasneje pogovarjal, ko bo to aktualno.
#13
-
#14
nekje sem na enem forumu zasledil da se enostavno zariše ( dogovor med lastnikom in uporabnikom) recimo v katastrski načrt kje naj bi potekala pot ter širino in nato se to overi ter vpiše v ZK
#15
ladjar Napisal:In zakaj hočeš obema zakomplicirati življenje.Lepo te sprašujeta za nasvet, ti pa bi jih rad popeljal v čudoviti svet solastništva.
Ta svet je namreč daleč od obljubljene dežele.

Ne vem, kakšen je tvoj svet, vendar to kar sem napisal je edina stvar, da je tudi pravna podlaga s katero lahko tistega, ki služnost tudi ima prisliliš oz. iztožiš, da ti da delež za vzdrževanje ceste, a ne. Ravno prej si napisal, kaj bi soseda rada, prispevala pa nič, po drugi strani pa ne bi rad solastništva. Če zadeve niso urejene tako kot bi morale biti, potem nimaš kaj jamrat, da nobeden noče prispevati.

ladjar Napisal:Če imaš služnost ni treba, da imaš vpisano še, da moraš še vzdrževati cesto.To bosta še vesela, ko bosta po tvojem nasvetu dobila še vsako leto položnico od lastnika.
Lastnik ponavadi tudi ni navdušen, da bi prodajal delež parcele, če še za služnost povprečen lastnik ni navdušen.Pa da lastnik dobi le 1/6 od tebe, zato, da lahko sklepa pogodbe še z ostalimi.

Na kakšen način pa bi ti rad soseda prepričal, da ti dovoli služnost v ZK, pri tem pa mu niti omenil ne boš, da bi kaj prispeval za vzrdževanje. Lepo te prosim, jaz še slišati ne bi hotel za tvoje želje! Lastnik parcele, ki daje služnost, na tej parceli nima kaj početi, ne moreš zidati, ne moreš imeti ograje, ne moreš nič, se pravi, da je za lastnika ta parcela skoraj da neuporabna! Povej mi, zakaj potemtakem ne bi prodal služeče parcele po deležih vsem, ki bi hoteli imeli služnost? Zakaj ne bi najprej iztržil recimo 1/6 in kasneje mogoče še od kakšnega kaj, ki bi hotel imeti vpisano služnost v ZK? Se ti zdi, da boš parcelo lahko prodal, če nimaš nikjer vpisane služnosti? Jaz enostavno druge rešitve ne vidim, močno pa dvomim, da bo lastnik dal služnost in to dovolil, da se vpiše v ZK brez problemov. Edino srečo boš imel, če bo lastnik tako naiven, da ti bo dal služnost za gajbo piva, jaz vem, da ne bi bil. To zdaj ne govorim zate, ampak na splošno.

matt79, kolikor je meni znano, to ni možno in bo moral biti prisoten geodet, ki bo to pot odmeril in potem to v ZK tudi uredil.


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »