Gradnja in obnova > Energijski viri
Lastniki TČ zrak-voda-poraba el.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lastniki TČ zrak-voda-poraba el.
#1
Tisto hlajenje ene sob v kleti pa res ne ohlaja nič bivalnih delov,še sploh če je ta soba nekje na obrobju tlorisa hiše. Danes poraba 11kwh. Sem pa skupaj vrgel porabo za mesec MAREC 2012 in če bo tko naprej ostalo in se ne bo bistveno ohladilo bom imel dnevno porabo v MAREC /24h 25kwh in mesečno 780kwh. Ogrevali smo prvo polovico marca,sedaj pa že kakšnih 6 dni ne ogrevamo nič,razen SV. Res da je zvečer tudi 20.5C v sobah ,vendar sonček blagodejno vpliva,daje umeten občutek toplote. Smile Prezadovoljni smo s porabo in ne morem verjet,da je tako majhna . Prej smo samo poleti ponucali 500litrov olja za toplo vodo,pa nas je bilo pol manj kot sedaj. :oops:
#2
Airborne Napisal:Pri nas že dva dni TČ ne greje več.
Je vključena, vendar je v dnevni sobi stalno topleje od nastavljene temperature na sobnem termostatu. Porabi pa TČ za SV okrog 5kW (300L na 47 stopinj)
Ok, TT STČ porabi 5 kW za ogrevanje sanitarno vode na 47 stopinj.
Koliko pa porabi dodatno Waterstage/24ur, čeprav dejansko ne ogreva?
#3
Koliko ti airborne porabi waterstage za standby ko sedaj ne ogreva ,tudi mene zanima,ker ti moraš povedat dva števca,enega za STČ ta je kot praviš 5kwh in še za Waterstage in ta je??
#4
rentgenx Napisal:Tisto hlajenje v kleti pa res ne ohlaja nič :oops: bivalnih delov..
NIč NI :!:

Za posredno ogrevane prostore smo enkrat predlagali, da se vzame polovica kvadrature.
Lahko bi ravno tako za STČ rekli, da v zimskem obdobju dela ogrevanju rahlo medvedjo uslugo. Če prenese na sanitarno vodo dnevno 12kW ur energije, jih je 8 vzela iz zraka kleti.
Polovico oz. 4kWh dnevno pa bi lahko vzeli za minus efekt ogrevanju. Idea
Ogrevalna TČ za nadomestilo teh 4kWh porabi cca poldrugo kWh oz cca 16 centov dnevno oz. do 5 EUR mesečno.
Če so v prehodnem obdobju relativno visokih zun.temperatur povrhu kipana okna, kjer je STČ, je takrat negativni učinek na T bivalnih prostorov oz. na ogrevanje lahko celo zanemarljiv.
Poleti pa je hlajenje kleti večinoma dobrodošlo. Je treba bivalne prostore manj hladiti, pa še klet je zaželjeno hladna.
Tako, da na letnem nivoju je STČ praviloma nevtralna s svojimi stranskimi učinki na porabo energentov pri ogrevanju in hlajenju, še več, lahko je celo koristna.


Pa še moja izkušnja:
pod hodnikom pritličja, je bila kurilnica z visokotemperaturno pečjo, ki je tudi poleti ogrevala sanitarno vodo.
Hodnik pritličja je bil takrat vedno (pre)vroč, po vgradnji TČ, pa je poleti lepo hladen.
Je pa res, da velikostne posredne učinke peči na olje in STČ ne gre primerjati.
#5
Pri takem vremenu bodo verjetno sporočila na tej temi malce pojenjala razen porabe za sanitarno vodo. Zanima me, če se kdo tudi hladi z omenjeno TČ?

Tudi poraba za SV je v zadnjem času zanemarljiva zaradi visokega COP-a. Mi pokurimo cca 1-2 kWh na dan. To verjetno pomeni nekje med 4 in 10 kWh dejanskih potreb po toploti za segrevanje vode?
#6
Ne bodo, ker nekateri gremo v ekstreme.

Z razliko od drugih, ki pripirajo ogrevanje, sem ga jaz navil. Upshift +3, temperatura v bajti se že dviguje na 26 stopinj.

Da vidim, kdaj bodo domači začeli jamrati.......

:twisted:

Porabo moram še pogledati, bo pa nekje 2/3 večja od ostalih.
#7
rentgenx Napisal:Koliko ti airborne porabi waterstage za standby ko sedaj ne ogreva ,tudi mene zanima,ker ti moraš povedat dva števca,enega za STČ ta je kot praviš 5kwh in še za Waterstage in ta je??

@Migaj in Rentgenx

Imam dva ločena števca; enega za Waterstage (3fazni) in enega za STČ. V zadnjih dneh ko Waterstage ne počne ničesar je njena poraba v mirovanju 350W na dan oz. cca 1,3 EUR na mesec (prej sem imel namen ven vreči varovalko, čez poletje, ampak se ne splača)

Predvidevam, da tudi ostale TČ porabijo tam nekje.
#8
Poraba Waterstage HP 16kw na stand-by je pri meni 18W na uro (merjeno z Landis Gyr 3fazni števec - mislim, da je točen). Za neko hitro vizualizacijo stroškov imam tudi Sovico 3 faze (The Owl), ki pa pri nizkih tokovih ne kaže natančno. Zanimivo, da na daljši rok (par dni) odstopanje med Landis Gyrom in Sovico postane zanemarljivo majhno, manj kot 1%.
Za gretje vode (500L) na 55C (nastavljeno od 13 do 15h) porabi od 3 do 5 kw. Odvisno koliko je ohlajen bojler. Pred nabavo črpalke je šlo po 100 eurotov ali več na mesec za gretje SV z oljem.

Tako, da se mi kar smeje. Čeprav pri gretju (februar, marec) nisem šparal pri temperaturah (včasih je bilo v hiši tudi 25C - 35let, stara okna, gigantski radiatorji, neizolirana, 200 m2, 3 etaže) je bilo razmerje proti olju 1:3.

Da bi vsaj tehnika zdržala kakšnih 15-20 let.

Lep pozdrav
#9
Migaj Napisal:hmm, mislim, da Daikin HT porabi nekajkrat več v mirovanju, ali pa se motim?
Meni zdaj miruje slaba dva dni, pa mi mi je šlo v 34 urah 2,4 kWh energije v nič. Tako od oka torej: 1,7 kWh na dan. In glede na to, da jaz čez poletje ne bom uporabljal Daikina za gretje SV, ali ga lahko popolnoma odklopim kajti v navodilih piše, da naj ga ne bi?
#10
Dobro, pa tudi če vam HT porabi 7EUR na mesec v mirovanju to ni zaskrbljujoče. Itak več kot 5mesecev brez ogrevanja pri nas ne gre. Se pravi boste vrgli stran 35 EUR na leto, so whatSmile Vsaj 40x toliko pa prihranite v primerjavi z prejšnjim sistemom na olje. Ne sekirajte se.
#11
Pri meni ne bo nič počival ,ampak bo celo leto podmazan laufal za gretje SV :?
#12
berghaus Napisal:Ne bodo, ker nekateri gremo v ekstreme.

Z razliko od drugih, ki pripirajo ogrevanje, sem ga jaz navil. Upshift +3, temperatura v bajti se že dviguje na 26 stopinj.

Da vidim, kdaj bodo domači začeli jamrati.......

:twisted:

Porabo moram še pogledati, bo pa nekje 2/3 večja od ostalih.

Za kva hudiča s'pa to naredu?
#13
BIKSI, kaj pa si zdaj naredil? kje so vsi posti o porabi :?: Confusedhock:
#14
csamo001 Napisal:Za kva hudiča s'pa to naredu?

Še zadnji letošnji testi.

Se pa v hiši že dogaja temperaturna reverzibila, v kleti postaja hladneje napram pritličju.
#15
Biksi je zamočil, je je hotel pobrisati vse off-topice zgodilo pa se je ravno nasprotno.
Ima Tadej backup pa upam, da bo potegnil ven...
211 konjev sreče v ovinkih...
[Slika: r53supercharged.jpg]
JOHN COOPER WORKS evolucija


Skok na forum:
Zadnje novice