Kar naredi dom > Vrt in okolica
Plesen na travi?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Plesen na travi?
#1
Na travi se pojavlja nekakšna plesen vkepicah, roza barve, čez čas trava porjavi.
V čem je problem?

Ne vidi se barve kepice pa!
[Slika: dsc00666.jpg]
#2
Mislim, da gre v tvojem primeru za travno rjo.
Najprej se na steblih in listih pojavijo oranžno - rumenkaste pege, ki se počasi spremenijo v dvignjene podolgovate kupčke z rdečkastimi sporami. Ob močnejšem napadu se trava razbarva in oveni.
Rja najpogosteje napade travo v senci, vzrok napada pa je lahko tudi slaba prehranjenost trave, še posebej pomankanje dušika.
Rja se zatira s fungicidom.
Povprašaj v kakšni specializirani trgovini.
#3
Tole se ti je pojavla bela snežna plesen pozdraviš pa edino z Qadris 10ml-na 10 l vode po 7 dneh pa ponovit.To se zelo rado pojavlja na zelenicah ne glede na to kako so vzdrževane predvsem zaradi preveč vlage-veliko dežja.Lp andrej.
#4
Mislim,da ti bo na tvoje vprašanje najbolje znal odgovoriti slavko zgonec
http://www.slavko-zgonec.net/portal.html
#5
RJA NA TRAVI
Včasih, vendar veliko redkeje kot snežna plesen, se pojavi na naši trati tudi rja. Najprej se na steblih in listih pojavijo oranžno — rumenkaste pege, ki se počasi spremenijo v dvignjene podolgovate kupčke z rdečkastimi sporami. Ob močnejšem napadu se travna ruša razbarva in oveni. Rja najpogosteje napade trato v senci. Vzrok napada je lahko tudi slaba prehranjenost trave, zlasti pomankanje dušika. Zato je potrebno trato redno dognojevati s kvalitetnimi specialnimi gnojili za trato. Pazimo, da ne kosimo prenizko, pomembno pa je tudi temeljito a ne prepogosto zalivanje. Bolezen neposredno zatiramo s fungicidom. :wink:
#6
Na sliki je plesen kot pravi vrtnar in ne rja. Sam uporabljam kombinacijo Tilt+Previcur. Še najbolje pa je, če seveda niste zelo zeleni, da poškropite preventivno. Jesensko škropljenje pomaga bolj kot kasnejša kurativa.
lp
#7
Da ne odpiram nove teme - pri meni se je pojavilo rjavenje trave brez kakšnih bunkic. Sem pošprical prejšnji teden s fungicidom SWITCH (zrnca), pa se zadeva kljub temu nadaljuje. res pa je, da je 20 ur po škropljenju začel padati dež. Spodaj je slika, če mi lahko kdo svetuje?

Lp A
#8
Že vsi na dopustu ?
#9
Jaz sem imel predlani podobno zadevo na moji zelenici. Šlo je pa za "Red Thread", ne vem kak je strokovni prevod.

Tu je link: http://www.protimelawnseed.com/blogs/ho ... red-thread

Zadeva se pri meni pojavi vedno, ko začnem zalivat v popoldanskem času oz. proti večeru. Torej če nočeš, da dobiš na trato tole zadevo, obvezno zalivaj zgodaj zjutraj.

Fungicidi, ki so mi jih priporočali strokovnjaki za zelenice in ki so na moji trati uspešno pomagali so pa: Falcon, Topas in Amistar Extra.
#10
Živjo!
Pravilno, na sliki je res pojav bolezni "Red Thread". Značilni simptomi se kažejo v okroglih rdečih zaplatah velikosti 5 - 50 cm. Pojavlja pa se predvsem na področjih kjer primanjkuje dušika N spomladi in jeseni, za razvoj potrebujejo temp. med 16 in 24 stopinjami.
Za zatiranje pa se uporabljajo fitofarmacevtska sredstva, ki vsebujejo aktivno snov KLOROTALONIL ali MIKROBUTANIL!
POZOR: Pred uporabo FFS se prepričajte če ni druge rešitve kot uporaba le teh, saj se v velikih primerih travo lahko reši s pravilnim gnojenjem in agrotehničnimi ukrepi!

Lp, pa veliko užitkov ob lepi zelenici, saj so letošnje klimatske razmere kot naročene za dosego le tega! Smile
#11
Hvala za odgovore;

Zelenico sem pognojil en mesec nazaj z gnojilom Entec Perfect, pred kakšnimi desetimi dnevi pa tretiral s fungicidom SWitch - ampak kot že rečeno ni učinka.

Ali bi bil potem ustrezen fungicid Amistar Opti (klorotalonil):

http://www.syngenta.com/country/si/sl/v ... _Opti.aspx
#12
Očitno je problem kompleksnejši! Bolezni se največkrat pojavljajo zaradi nezadostnih agrotehničnih ukrepih.
Se pravi, da se "Red Thread" ne pojavi, je potrebno zelenico oskrbeti z dovolj N, pH zemlje bi moral biti 6,5 - 7,0, zmerno zalivanje, polna osvetlitev, predvsem pa kontrola polsti (zračenje spomladi)!!
Če bi vsi ti pogoji bili izpolnjeni se po vsej verjetno ne bi smela pojavit.
Glede na to, da Amistar Opti vsebuje pravo aktivno snov bi bil primeren v tem primeru.
Sporoči učinkovitost!

Lp
#13
Aha, še nekaj.

Povej razmerje v procentih N : P : K pri gnojilu Entec Perfect, ki si ga upporabil pri zadnjem gnojenju!
#14
Pogledam popoldan in javim. Drugače sem pa zelenico pred prvim gnojenjem dobro prezračil, lani pa nanjo zmetal tudi 3 m3 kremenčeve mivke - tako, da načeloma zračna bi morala biti.
#15
Tudi meni so se ta teden pojavili 'bakreni' fleki, kot že zgoraj opisano. To se mi pojavlja vsako leto ob tem času. Zanimivo, da se je isto rjavenje pojavljalo tudi na zelenici pri prejšnji hiši ki, je oddaljena cca.30 km vstran.
Gnojenje obeh zelenic je bilo povsem različno. Prvo vzgojeno zelenico sem gnojih po vseh komercialnih navodilih in nasvetih z precej dragimi gnojili, zdajšnjo pa gnojim po moji recepturi (čim bolj poceni). Tudi sestava tal obeh zelenic je povsem različna.
Ker je teh rjavih krpic razmeroma malo naspram celotne travne površine jih enostavno ignoriram. Najkasneje do sredine jeseni se trava sama obnovi in rjave lise izginejo.
Če pa kdo pogrunta kaj efektivnega za takojšnje zatiranje, pa naj kar objavi.


Skok na forum:
Zadnje novice

Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
05.07.2024 ob 13:49:24
Sodobni arhitekturni trendi: letne kuhinje
Letne kuhinje so postale nepogrešljiv del sodobne arhitekture in oblikovanja domov, saj urejena in dobro načrtovana zunanjost... Beri dalje »
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
05.07.2024 ob 09:49:30
Sodobni arhitekturni trendi: odprti prostori
Si sploh še lahko predstavljate, da bi bila kuhinja od jedilnice ločena z vrati, ta pa s še enimi od dnevne sobe? Ali pa... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »