Objave: 748
Teme: 51
Ocena:
0
Mislim, da gre v tvojem primeru za travno rjo.
Najprej se na steblih in listih pojavijo oranžno - rumenkaste pege, ki se počasi spremenijo v dvignjene podolgovate kupčke z rdečkastimi sporami. Ob močnejšem napadu se trava razbarva in oveni.
Rja najpogosteje napade travo v senci, vzrok napada pa je lahko tudi slaba prehranjenost trave, še posebej pomankanje dušika.
Rja se zatira s fungicidom.
Povprašaj v kakšni specializirani trgovini.
Objave: 62
Teme: 0
Ocena:
0
Tole se ti je pojavla bela snežna plesen pozdraviš pa edino z Qadris 10ml-na 10 l vode po 7 dneh pa ponovit.To se zelo rado pojavlja na zelenicah ne glede na to kako so vzdrževane predvsem zaradi preveč vlage-veliko dežja.Lp andrej.
Objave: 416
Teme: 10
Ocena:
0
RJA NA TRAVI
Včasih, vendar veliko redkeje kot snežna plesen, se pojavi na naši trati tudi rja. Najprej se na steblih in listih pojavijo oranžno — rumenkaste pege, ki se počasi spremenijo v dvignjene podolgovate kupčke z rdečkastimi sporami. Ob močnejšem napadu se travna ruša razbarva in oveni. Rja najpogosteje napade trato v senci. Vzrok napada je lahko tudi slaba prehranjenost trave, zlasti pomankanje dušika. Zato je potrebno trato redno dognojevati s kvalitetnimi specialnimi gnojili za trato. Pazimo, da ne kosimo prenizko, pomembno pa je tudi temeljito a ne prepogosto zalivanje. Bolezen neposredno zatiramo s fungicidom. :wink:
Objave: 248
Teme: 19
Ocena:
0
Na sliki je plesen kot pravi vrtnar in ne rja. Sam uporabljam kombinacijo Tilt+Previcur. Še najbolje pa je, če seveda niste zelo zeleni, da poškropite preventivno. Jesensko škropljenje pomaga bolj kot kasnejša kurativa.
lp
Objave: 1807
Teme: 60
Ocena:
1
Da ne odpiram nove teme - pri meni se je pojavilo rjavenje trave brez kakšnih bunkic. Sem pošprical prejšnji teden s fungicidom SWITCH (zrnca), pa se zadeva kljub temu nadaljuje. res pa je, da je 20 ur po škropljenju začel padati dež. Spodaj je slika, če mi lahko kdo svetuje?
Lp A
Objave: 16
Teme: 1
Ocena:
0
Živjo!
Pravilno, na sliki je res pojav bolezni "Red Thread". Značilni simptomi se kažejo v okroglih rdečih zaplatah velikosti 5 - 50 cm. Pojavlja pa se predvsem na področjih kjer primanjkuje dušika N spomladi in jeseni, za razvoj potrebujejo temp. med 16 in 24 stopinjami.
Za zatiranje pa se uporabljajo fitofarmacevtska sredstva, ki vsebujejo aktivno snov KLOROTALONIL ali MIKROBUTANIL!
POZOR: Pred uporabo FFS se prepričajte če ni druge rešitve kot uporaba le teh, saj se v velikih primerih travo lahko reši s pravilnim gnojenjem in agrotehničnimi ukrepi!
Lp, pa veliko užitkov ob lepi zelenici, saj so letošnje klimatske razmere kot naročene za dosego le tega! :)
Ocena:
0
Očitno je problem kompleksnejši! Bolezni se največkrat pojavljajo zaradi nezadostnih agrotehničnih ukrepih.
Se pravi, da se "Red Thread" ne pojavi, je potrebno zelenico oskrbeti z dovolj N, pH zemlje bi moral biti 6,5 - 7,0, zmerno zalivanje, polna osvetlitev, predvsem pa kontrola polsti (zračenje spomladi)!!
Če bi vsi ti pogoji bili izpolnjeni se po vsej verjetno ne bi smela pojavit.
Glede na to, da Amistar Opti vsebuje pravo aktivno snov bi bil primeren v tem primeru.
Sporoči učinkovitost!
Lp
Ocena:
0
Aha, še nekaj.
Povej razmerje v procentih N : P : K pri gnojilu Entec Perfect, ki si ga upporabil pri zadnjem gnojenju!
Objave: 1807
Teme: 60
Ocena:
1
Pogledam popoldan in javim. Drugače sem pa zelenico pred prvim gnojenjem dobro prezračil, lani pa nanjo zmetal tudi 3 m3 kremenčeve mivke - tako, da načeloma zračna bi morala biti.
Objave: 1152
Teme: 8
Ocena:
0
Tudi meni so se ta teden pojavili 'bakreni' fleki, kot že zgoraj opisano. To se mi pojavlja vsako leto ob tem času. Zanimivo, da se je isto rjavenje pojavljalo tudi na zelenici pri prejšnji hiši ki, je oddaljena cca.30 km vstran.
Gnojenje obeh zelenic je bilo povsem različno. Prvo vzgojeno zelenico sem gnojih po vseh komercialnih navodilih in nasvetih z precej dragimi gnojili, zdajšnjo pa gnojim po moji recepturi (čim bolj poceni). Tudi sestava tal obeh zelenic je povsem različna.
Ker je teh rjavih krpic razmeroma malo naspram celotne travne površine jih enostavno ignoriram. Najkasneje do sredine jeseni se trava sama obnovi in rjave lise izginejo.
Če pa kdo pogrunta kaj efektivnega za takojšnje zatiranje, pa naj kar objavi.