papez46 Napisal:Za to, kar pa navajaš - da si je treba reference ogledati, je pa tudi bolj tako-tako.
Ne predstavljam si, da bi lahko laik, oziroma nestrokovnjak na nekem področju lahko kompetentno ocenil delo mojstra na nekem področju.
In ker se laiki to grejo - vidijo pa le fasado in šminko na referencah - ne vidijo pa vsebine in bistvenih elementov, ki so pogoj za kvaliteto, je še vedno tako kot je.
In žal te bom razočaral. Žal je veliko v ceni. Res ne vse, je pa veliko. In cena pravega mojstra je odraz njegovih izkušenj, je odraz kvalitetnega orodja ki ga uporablja za obdelavo kvalitetnega materiala.
In dejstvo je, da izvajalec, ki dela po gornjih principih nikakor ne more biti poceni.
Drugo vprašanje pa je, ali si, in kdo si kvaliteto lahko privošči. Ampak to je že druga tema.
Pa saj veš kako pravijo tisti z majhnimi? Ni vse v velikosti - tehnika je važna. Tisti z primerno velikimi pa so ponavadi tiho in si mislijo svoje. :oops:
Japjade!
Oprosti, sem nov na forumu, vendar zaradi odnosa tvojih/vaših stanovskih kolegov, se pojavlja največ vprašanj, reklamacij, objav šalabajzerjev, nakupov materialov v lastni režiji, nadziranja del s strani PLAČNIKOV, "črnih list" izvajalcev, ...
Vsi ki so do sedaj delali na moje naročilo, za moj denar, do se deklarirali za "astrofizke", delali so pa tako, kot da nimajo strokovne izobrazbe ali priučenih znanj:
- zidarji so pozabli pljabe in pravokotnike, ob miljavžent kubikih lesa in desk, ki so se valjali na gradbišču, se jim ni ljubilo zašolat preklade, kakor je bila zarisana v PZI-ju, ker gotove te dolžine ni bilo za dobit in so mi naredili za 20 cm manjšo odprtino za okno,
- tesarji so me hoteli nategniti vlažnim in gnilim lesom za rušt in deskanje,
- krovec mi je štukal bakrene odkapnike pri oknih v kukrlijih, zraven pa odnesel 3 cele plate bakra (je butl mislil, da ne znam računat),
- mizar je vzel 80%-ni avans in mi omaro delal 15 mesecev,
- za montažo navadne pipe na umivalnik računati 50 EUR je "too much",
- keramičar mi je nabil nivedurja za izravnavo tako, da ga je bilo na eni strani stene 3 cm, na drugi pa 3,5 cm (pa ni bilo nebene grbe, pukla ali podobnega v steni - preverjeno z MOJO novo Alu letvijo,
- parketar je sredi dela odšel na delo v Nemčijo, mene pa pustil s svojim vajencem, ki ga je zaposlil teden dni, predem je prevzel naričilo,
- strojnih estrihov po preizkusu s kroglico mi niso poskusili niti zaračunati,
... cel dan bi lahko pisal. Za cele romane je tega.
1.
denar je naročnikov in bo menjal lastnika samo pod pogojem, da je delo narejeno tako, kot sva se dogovorila. Če nima lastnega kapitala naj gre delat v fabriko ali k zasebniku, stari obrtniki so si pa že ustvarili kapital za "trajna obratna sredstva", samo lažje je "mrknit" z gradbišča, če je plus na njegovi strani.
2. uporabljal bo materiale, za katere sem prepričan, da so sodobni, ustrezajo novim standardom, ... . Pričakujem, da se na tem področju izobražuje (za to ima OZS ali GZS).
3.
OZS je pred leti uvedla "mojstrske izpite". Bilo bi fino, če bi jih pričela tudi odvzemati. Danes se že vsak deklarira za d.o.o., ki naredi vse i svašta. Nabere nekaj delavcev, ki jih odpustijo "taveliki" in mislijo, da so dobili šolan kader (V., VI. ali VII. stopnja). Pa v lov na "ovce ki nosijo novce". Potem pa klik in jih ni več nikjer, ti se ja _ebi dalje.
4.
Gradbeni posli so do leta 2008 cveteli in "ovce ki nosijo novce" so bile vse pripravljene kupiti, samo da ima 4 stene in se lahko biva, pa čeprav po 4.500 EUR/m2 (zvečer sta si pa s sosedom na balkonih (vsak svojem) cigareto z enim vžigalnikom prižigala. Tako blizu sta si bila oba objekta).
In ste se razvadili, denarja kot dreka, saj so tukaj "ovce ki nosijo novce".
Ni več, slo, adijo (ali kot pravi moj prijatelj Mirko Bosanac: "Prošla baba sa kolačima".
Samo vi lahko naredite red v svojih vrstah. Zatevajte strokovno izobraženost, izpite, izobraževanje, postavite pogoje za opravljanje obrti oz. dejavnosti d.o.o.-jev, ... .
In postavite transparentne CENE!
Tudi jaz iščem izvajalce. Projekt je velik, denar pa moj. Veliko pa ga bom moral vrniti tudi banki, ki ima hipoteko na moji hiši. Naj dobim "šalabajzerje", da jo uničijo, razvrednotijo?!
Ne!
Pokaži, kaj si naredil (pa ne samo enega objekta, najmanj 10), povej kakšni so tvoji delavci, pokaži mi svojo delavnico in predvsem: POKAŽI MI SVOJE ORODJE!
Šele nato se začneva pogovarjati o finančnih pogojih.
Uf, sem čist zadihan! Brez zamere, za to, kar vam delamo naročniki, ste si izvajalci krivi sami.
LP, Ivo