Gradnja in obnova > Montažni sistemi in les
suhi estrih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
suhi estrih
#1
Imamo montažno hišo, lesen masiven strop, gor 1 plast OSB plošč in sedaj že instalacije. Imeli bomo suhe estrihe. Predvidena višina za estrihe je 10 cm + 1 cm za talno oblogo (večinoma volna - tapison). V projektu je narisan sistem: 4 cm +3 cm (izolacije) + 2*1,5 cm mavčno-vlakneni plošči.

1. Ali sploh obstajajo 1,5 cm debele mavčno-vlaknene plošče? Če damo mavčno vlaknene plošče debeline 1,25 cm - je to dovolj trdno? (ja, bomo pazili na pravo skupno višino tlaka)

2. Katero izolacijo. Je varianta 4 cm stiropora med instalacije, čez 3 cm kamene volne (primerne trdote) za boljšo zvočno izolacijo (in robni trak tervolov)?

Vem za izolacije v razsutem stanju (perliti...). Gor naj bi prišla še ena podložna plošča in vse skup je pa že precej dražje. Sad
#2
Če boš dal plošče za ta namen potem so dovolj trdne.

Obstajajo pa tudi posebni Knauf suhi tlaki iz več plošč zlepljenih skupaj Povezava na knauf suhe tlake
Seveda niso poceni, kaj pa je :roll: , na voljo so tudi take plošče ki že imajo 2, 3 ali 5 cm izolacije gor.
Lp, furbo
#3
cajcek Napisal:Imamo montažno hišo, lesen masiven strop, gor 1 plast OSB plošč in sedaj že instalacije. Imeli bomo suhe estrihe. Predvidena višina za estrihe je 10 cm + 1 cm za talno oblogo (večinoma volna - tapison). V projektu je narisan sistem: 4 cm +3 cm (izolacije) + 2*1,5 cm mavčno-vlakneni plošči.

1. Ali sploh obstajajo 1,5 cm debele mavčno-vlaknene plošče? Če damo mavčno vlaknene plošče debeline 1,25 cm - je to dovolj trdno? (ja, bomo pazili na pravo skupno višino tlaka)

2. Katero izolacijo. Je varianta 4 cm stiropora med instalacije, čez 3 cm kamene volne (primerne trdote) za boljšo zvočno izolacijo (in robni trak tervolov)?

Vem za izolacije v razsutem stanju (perliti...). Gor naj bi prišla še ena podložna plošča in vse skup je pa že precej dražje. Sad


No, ena izmed rešitev je tudi:

Da poloziš letve širine 5 cm in ustrezne višine. Vmes daš stekleno/kameno volno ustrezne debeline in potem po vrhu poloziš ponovno OSB/iverne plošče. Razdalja med letvami naj bo največ 50 cm.
Osb plošče v letve vijačiš. Pod letve pa lahko dodaš tanke trakove stiroporja za dušenje hrupa.
#4
Tole z letvami menda ni najboljša rešitev, ker se prek letev prenaša udarni zvok. Trakovi izolacije spodaj - malo bolje. Nikakor stiropor ampak kvečjemu volna.

Me pa zanima, kako se obnese OSB plošča namesto mavčno - vlaknene oz. tiste plošče, ki grejo na perlite?
#5
cajcek Napisal:Me pa zanima, kako se obnese OSB plošča namesto mavčno - vlaknene oz. tiste plošče, ki grejo na perlite?


OSB plošča je uporabna samo v primeru , da imaš spodaj letve in potem vse ksupaj vijačiš v letve.

Druga možnost pa je , da daš dve plasti OSB plošč in potem jih zvijačiš skupaj.

Namesto OSB plošč pa lahko uporabiš iverne plošče primerne debeline.

lp
Greg
#6
Zdravo!

Ker imas spodaj ze OSB ploščo in predvidevam, da je to že zelo ravna podlaga, bi lahko dal izolacijo tervol TP-ST ter nato na vrhu dvojne OSB plošče. Lahko je to že tudi končna obloga. Big Grin
#7
Pa se nekaj sem pozabil! Potem ko sem šel vse to še enkrat skozi ( prebral ), sem ugotovil, da se poudarja, da je treba OSB ploščo vijačiti na nosilne letve. To je bilo nekdaj - vsaj pri meni. Sedaj je že napredek pri tehnologiji in to ne drži!! Res pa je, da pa se s tem izogneš še enemu sloju OSB plošč.

Jaz sem naredil že kar nekaj suhih estrihov z OSB ploščami katere so popolnama samostojne ( plavajoče ) na podlagi kot je volna ali pa kot suho nasutje ( bituperl ali pa glinopor ). Kot sem že prej napisal bi bilo v tem primeru najbolje ( iz mojih izkušenj ) volna Tervol - poltrda ali trda in pa potem zgoraj dvojne OSB plošče debeline 15 mm.

LP A.
#8
Lesene letve se verjetno privijejo v AB ploščo ali ne? Kako je pa kaj cenovno primerljivo z mokrimi estrihi?
#9
...tudi mene zanima ta cenovna primerjava, poleg tega pa se, ali je ta tip estriha primeren tudi za kletni del (polovico v zemlji), ki pa je bivalen? Predvsem me skrbi kakrsna koli prisotnost vlage (instalacije, potencialno zamakanje...) in reakcija takega estriha ce so na njem potem polozene ploscice.
#10
Evo še moje izkušnje: obnavljal sem stanovanje v starejšem bloku z lesenimi stropovi. Tla so visela do 4 cm na razdalji 5m.

V tramove sem z nadrezkarjem izrezal ležišča ustrezne globine za lege (suhe smrekove, pooblane, presek 10*5 cm), da sem vse skupaj zravnal. Lege, med seboj oddaljene max 0,5 m sem kar pribil z žeblji v ležišča. Na te lege sem naprej nalepil vodovodarski filc za zvočno izolacijo, okrog in okrog sobe pa 1 cm stiroporni trak (MMG, če ga kdo rabi, ga imam še skoraj celo rolo, ene 40m ga mora biti). Vmesni prostor med legami sem zapolnil z granulatom Tervola (poceni).

Potem sem položil najprej eno plast OSB plošč debeline 15 mm, stike sem lepil z Mekolom, odpornim na vodo. Na to sem prilepil (prav tako z vodoodpornim Mekolom) še eno plast OSB plošč, polagal pa sem jih pravokotno na prejšnjo plast. To je bila podlaga za parket (gotovi, debelina 15mm masive), ki je prilepljen z lepilom za parket.

To je zdaj to, po pol leta nič ne škriplje ali odmeva.
#11
Zdaj je že 5let mimo.Že kaj škriplje?
#12
Škriplje nič, parket je bil sicer položen kriminalno (po milimeter debele reže med lamelami), vendar se ni s časom nič zmajalo, kar pomeni, da je podlaga trdna.

Zgleda da je to kar dober recept :wink:
#13
Pa še nadaljevanje in nekaj detajlov iz druge sobe...
#14
Kako pa bi se obneslo, če bi namesto letev po celotni površini prostora položil trdi stiropor oz. stirodur? Nato pa povrhu OSB plošče. Končno pa bi bil položen parket.

lp, prom
#15
Po moje ne prav dobro, ker podlaga ne bi bila ravna. Pod obremenitvijo bi se šoder premikal, stirodur bi se lomil ipd. Več naj pa mojstri povejo.


Skok na forum:
Zadnje novice

Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
04.05.2020 ob 12:34:06
Prva slovenska hiša s certifikatom Active House
Lep, varčen in pameten dom Podjetje Lumar je v Dragomlju, ki leži le nekaj kilometrov oddaljen od Ljubljane, postavilo hišo Lumar... Beri dalje »
Redno vzdrževanje doma je nujno
20.01.2020 ob 12:59:50
Redno vzdrževanje doma je nujno
S tem boste poskrbeli za svojo varnost in manj zapletov pri zavarovanju. Izognite se slabi volji, ko vam denimo poči cev in voda... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »