Dedalus Napisal:Pa razne meritve kotlov, češ, da imajo izkoristek 107%. To je "larifari", saj so merski inštrumenti stari, ki ne merijo pravilno. Proizvajalcem pa seveda ni v interesu meriti z novimi merilci, ki bi pokazali manjši izkoristek.
temu se reče varka za budale (pa brez zamere)...take pordajalce bi jaz osebno oglobil z 10 x zneskom vrednosti produkta, ki ti ga ponuja, ker prodajejo prah in namerno zavajajo kupce....in potem res na koga naletiš ki ti želi na vsak način dopovedat da ima njegova peč 100 in več odstotkov... (takemu jaz predlagam naj da roko na mesto izpusta plinov in jo drži tam vsaj 10 minut....potem pa najp ride poročat o izkoristku...zaradi mene tudi o tem kaj se ej dogajalo z njegovo roko).
v praksi peč nikoli ne deluje pod optimalnimi pogoji in pod polno obremenitvijo - zaradi predimenzioniranosti, ker je ne moremo kuriti ure in ure....saj bi tako nakurili nenormalne stroške za ogrevanje...
realnost je taka: 2 - 3 vklopi na uro po 10 do 15 minut...temp. vode prilagojena potrebam po njej (v predhodnem obdobju 50 stopinj in manj) v najhujši zimi od 60 do 70 stopinj temp. vode (govorim za radiaotrje)...a na peči računajo izkoristek pri temp. vode 80 stopinj, delovanje ob razgreti peči, idealni vlek dimnika, čista peč....tega pa v praksi (razen nekaj dni po montaži, če si ravno dal očistit dimnik) ni.
Pa še to...peči na trda/tekoča goriva so moči od 20 kW naprej - običajno med 25 in 30 kW...dejansko pa so potrebe običajno izolirane hiše nekje 10-15 kW ob največjem mrazu - v povprečju pa pod 10 kW....
kar pomeni totalno predimenzioniranje in delovanej peči s čisto drugimi izkoristki....le da ti tega prodajalec peči ne bo povedal pa čeprav dobro ve da se bo dogajalo ravno to....važni so podatki o 90 % izkoristkih in več ki se lepo berejo.
če pa omeniš peč na olje/drva z močjo 15 kW se ti pa samo smejijo...hkrati pa so pametni, da stara peč ni več ustrezna, ker je predimenzionirana in ima slab izkoristek....potem ti pa ravno predimenzionirano proda nazaj.
Mi imamo doma 35 let staro CTC peč na olje/drva - litoželezna s svojim hranilnikom vode....dela v vseh možnih in nemožnih pogojih (poleti 1 x dnevno zakurimo drva za toplo vodo - drva, ki pridejo pod roko - od vej do....) pozimi kurimo na olje - temp. vode kot sem jo že zgoraj opisal...čez noč ne dela, čez dan jo izklaplja elektronika ker dogrevamo s klimo....torej dobesedno jo je.bemo v glavo....ampak peč kar dela in dela....in je dobesedno taka kot pred 35 leti...in verjetno kako nova kombinirana peč ne bo imela nič boljšega izkoristka zdržala pa če bo polovico toliko bo uspeh).
ajde! :D