Objave: 11
Teme: 6
Ocena:
0
Lep pozdrav
Zunaj sem položil naravni kamen (sicer samo nekaj kvadratov), zanima pa me, s čim in kako naj zafugiram reže. Predvsem me zanima, kako naj zafugiram vertikalne reže (na majhni stopnički) in kaj storiti, da fugirna masa na robu stopničke ne steče. Kakšen nasvet?
Objave: 195
Teme: 7
Ocena:
0
lepo zamešaš mivko in cement. Moraš pazit, da ne narediš preredko. Pol pa z majhno žlico lepo počasi fugiraš, malo počakaš in zagladiš s taozko žlico za fugiranje. kamen pa obrišeš s špužvo, da se ti ne zasuši, ker potem je hudič.
to je to. Simpl ko pasulj.
Objave: 195
Teme: 7
Ocena:
0
Dej ne straši ga.
Seveda ne smeš pustit, da se ti zasuši. Delat moraš člepo počasi, z užitkom, ne pa hitet, kot da si plačam po metru. Jaz sem tako lepo počasi položil in sfugiral prane plošče ( s taostrimi kamenčki), z njimi sem oblekel tudi stopnice. Sproti sm lepo brisal s plošč, kar ni šlo stran sm poščetkal kar z eno staro zobno ščetko, pol pa lepo zagladil. Tiste "cofelčke" pri strani fug sm po nasvetu mojstra pustil, da so se posušili in sem jih drugi dan z žlico potolkel in so kar sami proč padli.
Če bi znal prilepit slike zraven, bi to tudi naredu, ma za take stvari sm bolj trotel. :wink:
Objave: 723
Teme: 11
Ocena:
2
če se ti pa slučajno zasuši, umiješ s solno kislino (15% je povsem dovolj), ki te ostanke super raztopi. na koncu seveda spereš z vodo in impregniraš s premazom za kamne.
Objave: 2
Teme: 0
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Zanima me, če obstaja kakšna fugirna masa za kamen, konkretno za benkovačkega, ki je rumen. Če bi se dalo, bi vzel temnejši barvni odtenek rumene barve. Na forumu berem, da je možnost fugiranja samo s cementom in mivko, zato me zanima, če se dobi kaj v drugi barvi. Je pa pohodna površina.
Objave: 61
Ocena:
0
ja ,prvo je to, da moraš biti zelo potrpržljiv, je pa res hudo da se ti recimo zasuši. Mislim, da je zelo dobro,da imaš pripravljeno kakšno plahto za pokrivanje ker nas nič ne sme presenetiti - mislim na vreme. Je pa res, da če nimaš pištole za fugiranje je zelo uporabna vrečka za fugiranje katero lahko tudi kupiš.
Objave: 80
Teme: 4
Ocena:
0
Pozdravljeni!
Bom še jaz malo pokomentiral. kamen je zelo zahtevno, potrebno je kar nekaj izkušenj. Ne morem vam povedati točne mešanice fugirne mase, le približno.
Uporablja se mivka, cement, drobni pesek (če želite nekoliko bolj grobe fuge, pa tudi dosti lažje se jih očisti, če je prisotno nekaj peska) in sredstvo za elastičnost, ki preprečuje razpoke, ki jih je nekdo omenil.
Fugira pa se najlepše z vrečko, nato pa je potrebno vse skupaj zatisniti in odstraniti površinsko odvečen material. Fuge moramo z gobo zaglancati, da ne pride do razpok, nato pa še temeljito očistiti z ustrezno gobo. Paziti pa je potrebno, da se ne poglobi fug, oz. odstranuje fugirna masa iz fug.
Pri vsem tem je najbolj pomemben pravi tajming, ki se ga pridobi le z dolgoletnimi izkušnjami, zato odsvetujem, da se tega zahtevnega dela lotevate sami. Če pa že, pa se skušajte držati teh navodil in najprej sprobajte svoje zmogljivosti nekje, kjer objekt ne bo na očeh...
Objave: 61
Ocena:
0
zdaj bi bilo najbolje, da bi alesgr1 povedal kako mu je uspelo fugiranje