Gradnja in obnova > Energijski viri
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zelo varčne (in ostale) hiše v pasjih dnevih
#1
Zanimajo me vaše izkušnje s pregrevanjem zelo varčnih hiš. Po logiki stvari, se mora taka hiša začeti pregrevati že pri precej nižjih zunanjih temperaturah, kot jih imamo te dni (zjutraj cca 20, podnevi čez 30°C). Masivno izvedbo lahko hladiš z nočnim prepihom, montažno pa še to ne kaj dosti, saj se čez dan segreje za precej stopinj.

Včeraj sem se s prodajacem v trgovini z ogrevalno-hladilno tehniko skorajda skregal ko je trdil, da klimo potrebuješ le, če imaš slabo izolacijo. On ima 25cm in je imel v teh dneh v pritličju 21°C in ga zebe.

Vsako sonce skozi skozi okno (čisto vsega je težko zapreti), da ne omenjam toplotne izgube potabnikov in bivajočih, dviguje temperaturo proti 30 in izolacija tu pomaga komajda kaj, razen proti razbeljeni strehi in temni osončeni fasadi.

V naši stari hiši (znotraj izolirani s cca 5cm, navadnimi termopan okni, betonskim estrihom s ploščicami, leseni stropi in masivnimi predelnimi stenami iz klasične polne opeke) se temperatura v južni skupni dnevni in kuhinji giblje med 23 (dopoldne po končanju prepišnega zračenja) in 25°C. Ko je zunaj najbolj vroče (kar nekaj ur), se v teh dveh prostorih zadržujata 2 osebi, skuha se kosilo (ob zelo slabi napi), par ur se gleda TV, pomivalni stroj, hladilnik. Ker ni hude vlage, klima ne obratuje.

Ob 12h sem pomeril temperaturo južne skorajda bele fasade, pri 28°C zraka je imela 34°C. Stena na notranji strani v povprečju verjetno okrog 25°C, torej izolacija stene tu nima kake posebne veze.
#2
Po moji logiki stvari moramo pri zelo varčnih hišah ločiti klasično grajene masivne varčne hiše in pa montažne varčne hiše.
Po moji logiki pri pregrevanju izolacija na zunanji strani stene seveda igra vlogo. Če ponoči s prepihom ohladiš notranje konstrukcijske elemente na okoli 20 stopinj, potem mora dovedena energija preko zraka te elemente segrevati na višjo temperaturo. Energija pa prihaja v hišo preko steklenih površin in preko sten, pridobiva pa se tudi preko notranjih virov. Na račun izolacije fasade in recimo spuščenih rolet minimiziraš dotok energije s strani zunanjih virov.
Morda je prodajalca zeblo kakšen teden nazaj, ko so bile temperature zjutraj celo manj kot 10 stopinj.
#3
@Tone

lansko leto na hiši še ni bilo zunanjih žaluzij. Južna fasada je sicer bila senčena s teraso in v pasjih dneh smo popoldne imeli tudi prek 30°C. Zadevo sem malo držal dol s pohlajevanjem skozi talno. Letos imamo zunanje žaluzije in so ob vročih dneh spuščene ali celo zastrte. Temperatura se ob normalni uporabi gospodinjstva dvigne iz 23°C do 26°C. Če je hiša prazna pa je temperatura popoldne 24°C. Moram še preiskusiti kaj bi prineslo celonočno prezračevanje z na stežaj odprtimi okni v zgornjem delu hiše, pa mi je malo zoprno zaradi mrčesa.

LP
#4
Jaz mam atrijsko hišo s strešnim kapom 120cm,smo takrat merli kam pada sonce in smo nardili tako da zonca zajame zgornji rob okna in navzdol...
Izolacije še nimam,fasada je teranova,in še do sedaj nisem mel v hiši nad 26.

Verjamam pa da se etažne hiše segrejejo kljub izolaciji ker poznam par ljudi ki
majo pasje vroče not...

lp
#5
imam pohlajevanje (nekaj da od sebe), zunanje žaluzije, in ni nobenih problemov z pregrevanjem od 24-27 stopinj max .....

hiša je pa montažna

brez zunanjih žaluzij pa bi se prav gotovo skuhal.... na 70


lp
#6
seveda je teževa s pregrevanjem varčnih hiš ampak to se da brez problemov rešit
kot prvo so zunanja senčila, ki ne spuščajo toplote v hišo
potem so že lahko točno na lokacijo oblikovani napušči, da poletno sonce sploh ne sije na fasado med največjo vročino
veliko prispeva tudi prezračevana fasada
in z vsemi temi rešitvami sploh ni potrebno imeti kakšnega hlajenja
#7
Jaz imam večje steklene površine in teraso namenoma obrnjene proti severu in vzhodu in nimam težav s pregrevanjem. Tako lahko poleti sedim na terasi v senci in mi ni treba spuščati rolet in se skrivati v hiši.

Pasivno ogrevanje je super, ker je brezplačno, vendar ga je zelo težko regulirati tako, da je v hiši ravno pravšnja temperatura.
#8
pedenjdeklica Napisal:imam pohlajevanje (nekaj da od sebe), zunanje žaluzije, in ni nobenih problemov z pregrevanjem od 24-27 stopinj max .....

pohlajevanje - ne razumem

27°C je pa ja že precej vroče, če je zelo visoka vlaga pa skoraj nevzdržno. Koliko ti pomaga nočno hlajenje, verjetno malo, saj imaš akumulacijo verjetno samo v estrihu, ostalo je zanemarljivo?
#9
pasivno hlajenje hiše z talnim ogrevanjem preko zemeljskega kolektorja je bolj kot ne neučinkovito. Pohlajevanje zato ker ti ni hlajenje.

Če bi se še enkrat odločil se ne bi odločil za pasivno hlajenje (če ni aktivno ni nič), in bi raje dal podporo ogrevanju.

vlaga pa se giblje okoli 50%.

Pohlajevanje je od začekta delalo dobro, potem pa se je zemlja že toliko ogrela, da ne vem kakšnega učinka ni....

ja hladno akumulacijo imam v estrihu (cca 21 stopinj)........

res pa je, da imam popoldne, ko sem doma na stežaj odprto panoramsko...in da to tudi zelo "nabije" stopinje....
#10
Kako more biti vlaga 50%, ko je pa zunaj pri 25°C bistveno več - edino z razvlaževanjem.
Kako velik zemeljski kolektor imaš in ali si ga čez zimo hladil s TČ - se je sploh zaledenil? Če imaš velike grelne potrebe, potem nastane ogromno ledu in ta čas še ne bi smel biti problem - seveda če ne pusiš soncu, da nabija na pohlajevana tla in nimaš celo popoldne odprto panoramsko steno :-).

Sicer pa, če malo pokomentiram zgornje odgovore bi rekel, da ni kake logike. Najzanimivejši je TADO, brez izolacije 26°C, kar sploh ni čudno - če ima količkaj akumulacije, ki jo je pri atrijski hiši načeloma več kot pri klasični.
#11
isorast Napisal:Moram še preiskusiti kaj bi prineslo celonočno prezračevanje z na stežaj odprtimi okni v zgornjem delu hiše, pa mi je malo zoprno zaradi mrčesa.

LP

Tudi jaz hladim hišo z nočnim prezračevanjem. Pravzaprav je hlajenje masivnih zidov in notranje opreme brez električne energije učinkovito le s prepihom. Prepih pa za komarje in ostalo mrčes ni ugoden. Opazil, sem, da pri prepihu nimam težav s komarji - ča pa je samo odprto okno (brez spuščenega komarnika) pa komarji prej pridejo.
Sicer pa mi v teh vročih dneh (maksimalna dnevna temperatura od 33 do 34°C) uspeva držati temperaturo med 24,5°C zjutraj in 26°C zvečer (porotherm 30cm+termoomet+alu rolete). Je pa res, da tak način hlajenja hiš na splošmo ni ravno priljubljen. Nekaterim je recimo neprijetno spati pri odprtem oknu in raje vklopijo klimo.
#12
8) V tem poletju v hiši, brez fasade in z izolirano streho ni bilo več kot 24 C in to brez kakršnekoli tehnologije. Gre za klasično gradnjo z visokimi stropovi (dnevna soba je visoka 5 m). Pomagala sva si z roletami - zjutraj pred službo sva jih tam, kjer je sonce čez dan najmočnejše pripekalo, spustila in odprla okna na "oberliht". Zvečer se je hiša dobro prezračila.... Res pa je, da je na galeriji vročina.
Ljudje naju sprašujejo kje imava klimo, ker je (še) ne najdejo Big Grin

No, druga zgodba pa bo verjetno pozimi :? , zato je potrebno pohiteti z fasado
#13
Kako vam deluje sistem pohlajevanja?
Je vključen v regulaciji T.Č. ali se spelje ročno?
Ali kakšni senzorji preprečujejo nastajanje kondenza na (pre)hladnih tleh?

LP!
#14
Če šele razmišljaš o tej varianti naj te opozorim, da je ključno razvlaževanje, vročina je kritična le v redkih primerih, predvsem mansarde in montažna gradnja. Kaj če ti 22°C, če pa bo vlaga 90%.
Zato bi jaz raje dal konvektorje.
#15
Še moje izkušnje:
Lesena skeletna gradnja(P+M) z lesenimi vlakenimi ploščami, končano fasado in neizolirano streho ima v pritličju do 24stopinj, ponoči se ohladi na 20 (pri zaprtih oknih). V mansardi pa je vroče.


Skok na forum:
Zadnje novice

Enostavni nasveti za selitev
01.07.2019 ob 16:40:47
Enostavni nasveti za selitev
To bo mačji kašelj v primerjavi z iskanjem in nakupom stanovanja, sem si mislila o selitvi. Že tako nimamo veliko stvari, pa še... Beri dalje »
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
21.05.2019 ob 10:54:40
Premierno na ogled nova vzorčna hiša podjetja Lumar
V podjetju Lumar v soboto, 25. maja 2019, med 10.00 in 16.00, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo v Dragomlju premierno predstavili svojo... Beri dalje »
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
05.04.2019 ob 08:55:11
Lumar Terra-R 131 - na ogled Lumarjeva hiša za vrhunsko bivanje na enem nivoju
V podjetju Lumar, v soboto, 13. aprila 2019, med 10. in 16. uro, pripravljajo dan odprtih vrat na vrhunsko zasnovani pritlični hiši Terra-R 131.... Beri dalje »
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
14.03.2019 ob 12:15:28
Se je na stenah ali v kotih vašega stanovanja pojavila plesen?
Plesen je največkrat posledica nepravilno izdelanega gradbenega detajla, kjer na mestih s pomanjkljivo toplotno zaščito prihaja do kondenzacijske... Beri dalje »