Gradnja in obnova > Energijski viri
Vaillant eloBlock

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vaillant eloBlock
JaBK Napisal:Moram reči, da bi meni ta varianta bila bližja, že če je cena ista je poraba manjša, če nabaviš TČ. To je pa edini garant za prihodnost. Netmetering zna iti po vodi, cene za sonlkarje so že zdaj različne, ko bo pool dovolkj velik, jih lahko spreminjajo kakor hočejo, pa ne moreš nič...
+1

Btw, JaBK, koliko bi rekla da so letni vzdrževalni stroški TČ?
Marisikdo to šteje kot v minus TČ, da rabijo vzdrževanjem, med tem ko ga eloblok in ostala direktna ogrevala ne, pa ne vem kaj naj si mislim.
Nič. Pa ne zaradi tega da ne bi klicala čez eno leto... Mi je rekel da nima kaj početi. Če vidim, da slabše dela, naj ga pokličem. Se preveri plin ali pa kaj. Ali pa če neha delati. Da dokler vse stima, da dejansko nima kaj početi. Zdaj pa ne kličem več. Sem spraševala se kje, kaj naj bi bil redni letni servis in ali je bolje vztrajati na njem, pa sami enaki odgovori. Zdaj pa pač čakam, da se začne ali čudno obnašati ali da povsem neha delati
Vsakdo, ki nima dveh levih rok zvezanih zadaj, lahko sam preventivno 1 x na leto :
- izklopi tč (varovalke)
- spere izmenjevalnik z vodo kar z vrtno cevjo
- odmontira sprednjo rešetko ventilatirja (spodnjega, če sta dva)
- očisti-odstrani umazanijo, ki se nabere na pladnju. Jaz sem imel zamašene 2 od skupno treh lukenj, ki so namenjene odtoku kondenza. Večinoma se nabira listje, dokler je pa bil doma kosmatinec, ki se je poleti najraje zavlekel za hladno TČ, pa tudi ogromno dlak, ki ujamejo na sebe še kup ostale umazanije.

To je to.

Ni vse belo, kar je črno.
Sam imam Vaillant eloblock elektricno pec 9kW ze tretjo zimo in sem zelo zadovoljen. Pec z montazo je bila okrog 600€. S pecjo nimam nobenega dela. Temperatura se regulira s pomocjo zunanjega tipala, jst samo nastavim parametre po zelji- krivulje so opisane v navodilih za uporabo. 2 leti sem imel nastavljeno krivuljo E4 in P-, letos pa sem spremenil v E3, P4. Ogrevam priblizno 100m2 prostora na razlicne temperature. Radiatorsko ogrevanje s termostatskimi ventili na radiatorjih. Lokacija Vrhpolje pri Kamniku, kjer po zimi nimam sonca cca. 2 meseca. Hisa je starejsa z dobrimi lesenimi okni in brez fasade, imam pa stene debele 45cm, na podstresju 15cm steklene volne. Najvisji racun za elektriko je bil 240€ za celotno gospodinjstvo (sanitarno vodo greje el. bojler) v najbolj mrzlem mesecu.  Imam pa tud kamin v dnevnem prostoru, kjer kurim brikete ko smo doma, kar za nekaj € zmanjsa poloznico.
(6.10.2019 ob 19:05)almedinhadzic Napisal: Sam imam Vaillant eloblock elektricno pec 9kW ze tretjo zimo in sem zelo zadovoljen. Pec z montazo je bila okrog 600€. S pecjo nimam nobenega dela. Temperatura se regulira s pomocjo zunanjega tipala, jst samo nastavim parametre po zelji- krivulje so opisane v navodilih za uporabo. 2 leti sem imel nastavljeno krivuljo E4 in P-, letos pa sem spremenil v E3, P4. Ogrevam priblizno 100m2 prostora na razlicne temperature. Radiatorsko ogrevanje s termostatskimi ventili na radiatorjih. Lokacija Vrhpolje pri Kamniku, kjer po zimi nimam sonca cca. 2 meseca. Hisa je starejsa z dobrimi lesenimi okni in brez fasade, imam pa stene debele 45cm, na podstresju 15cm steklene volne. Najvisji racun za elektriko je bil 240€ za celotno gospodinjstvo (sanitarno vodo greje el. bojler) v najbolj mrzlem mesecu.  Imam pa tud kamin v dnevnem prostoru, kjer kurim brikete ko smo doma, kar za nekaj € zmanjsa poloznico.

Mi lahko poveš kje si kupil zunanjo tipalo?
Nekaj let nazaj sem tudi sam kupil zunanji senzor za eloblok, takrat so ga imeli na ideo.si. Jaz sem ga naprej prodal z eloblokom, tipalo je bilo pa nerabljeno  Smile.
Jaz sem imel Eloblock povezano s tem : https://store.google.com/us/product/nest...n?hl=en-US

delovalo je super, popolnoma samodejno.
Pozdravljeni  Smile

Hišo ki nam bo sprva služila kot vikend, saj bomo v njej bivali le obcasno, skupne povrsine 160 m2 (2 etazi po 80m2) nameravamo ogrevati z 9kW EloBlockom.
Grajena je z Poroterm zidaki debeline 30cm in termo malto, fasada EPS 20cm, mansarda 26cm URSA 0,32, okna troslojna 6 komorna - debelina profila 92mm, talno gretje po celotni hiši (pod tlaki 12 cm EPS + cepasta folija z 3cm izolacijo), 6cm estrih. V spodnji etazi bo kamin.
Pripravili smo tudi instalacijo za radijatorje, predvsem za hitrejse segrevanje hise v casu ko jo bomo uporabljali le obcasno.
3 loceni razdelilci( 2 za talno ogrevanje, ter eden za radijatorsko).
Za ogrevanje sanitarne vode bo 150 l. elektricni bojler.

Vprašanje:
Kakšno regulacijo je najbolje izbrati, da bomo lahko ogrevali 2 etazi z talnim in radjatorskim ogrevanjem.
Dodatne črpalke?
Kateri termostat  in zunanje tipalo?

Hvala za vašo pomoč in odgovore.  Smile


Lp

Bojan
Škoda denarja za instalacijo za radiatorje, če je talno po celem. En Wifi ali pa GSM modul, pa jo oddaljeno prižgeš, v vmesnem času pa anti-frost delovanje. Se da skoraj gotovo ajnfoh rešit.
(5.11.2019 ob 00:03)csamo001 Napisal: Škoda denarja za instalacijo za radiatorje, če je talno po celem. En Wifi ali pa GSM modul, pa jo oddaljeno prižgeš, v vmesnem času pa anti-frost delovanje. Se da skoraj gotovo ajnfoh rešit.


Nam ni zal da smo jih dali. V primeru vnaprej neplaniranega prihoda v hiso, vklopiš peč in so radiatorji po nekaj minutah vroci. Kaj pa talno?
Vprasanje je bilo zastavljeno predvsem za katero regulacijo se odlocit. Smile
Sem na radiatorjih in mi je jasno, da v določenih primerih zna biti kakšna prednost pred talnim. Ampak dodatne instalacije, radiatorji, periferna oprema za različne temperaturne režime, pa še kaj (v bajti, kjer je že položeno talno)... precej podražijo investicijo. In ker predvidevam, da ta vikend ni ravno na sosednji parceli od vašega trenutnega domovanja, bi rekel, da je tudi "neplaniran prihod" v hišo znan kakšno uro ali dve vnaprej. In si spet pri oddaljenem vklopu... Hkrati pa bo v bajti toplozračni kamin?

Kakorkoli, zdaj imate kar imate, da bo pa vse optimalno delovalo, pa bo treba še nekaj vložka, za začetek nek Esbe mešalni ventil ali kaj podobnega, da boš lahko istočano spuščal v talno nekaj nižjo temperaturo kot v radiatorsko.
Kakorkoli, ali talno ali radiatorji, potrebuješ enormno moč ogrevanja, če želiš hladno hišo ogreti v nekaj urah. Takšno hišo lahko konstantno ogrevaš z manj kot 2kw. Da boš pa hladno hišo ogrel v nekaj urah pa potrebuješ nekajkrat večjo ogrevalno moč kot jo imaš na razpolago.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne http://www.klimasapo.si
Če koga slučajno zanima imam eno vaillant eloblock 12kw naprodaj.
Jaz bi razmišljal o vzdrževanju neke temperature, ko vas ni tam (recimo okoli 18 do 20 - spet odvisno kako pogosto prihajate) samo preko talnega. Ko pridete tja, pa zakurite kamin. Če ostanete dalj časa, dvignete temperaturo talnega in jo par ur preden grete spet znižate.

Karkoli bi dajali zraven (radiatorji, mogoče konvektorji), bo precej zakompliciralo in podražilo zadevo. Pa vedno imeti v mislih, da če nimate 3x25A vhodnih varovalk, da kaj več kot kak TV / na fazo ne boste smeli prižgati, ker bo peč delala na polno, če se je ne omeji.

Če veste, da boste hodili samo za vikende, se verjetno da sprogramirati urnik....
Še jaz na hitro moje skromno mnenje.
Če nima odlično izolirane hiške daaaaleč stran od teh peči.

Imam starejšo hišo, stene 5cm stiropor, strop 20cm, nova okna. 90m2 zgoraj radiatorji, 90m2 spodaj talno. Hišo res grejemo na nekje 23-24 stopinj.

Poraba december 4400kw, januar 5500kw. V dveh mesecih 1400€ elektrike ( lahko prilepim položnice )...

Je zadeva zelo poceni ( 12kw vaillant 600€ ) in super enostavna. Priklopiš sam, voda not - ven. 3 faze štrom, sobna regulacija pa špila u nulo. Vse OK samo poraba je grozna...

Je pa verjetno super za hiške, ki so res varčne.

Jaz pravkar iščem varianto TČ...


Skok na forum:
Zadnje novice

Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
30.06.2020 ob 18:59:11
Kaj pomeni nizka začetna investicija v talno ogrevanje?
Vse več ljudi se odloča, da bo prostore ogrevalo s talnim gretjem. Prednosti, ki jih prinaša ta vrsta ogrevanja, so... Beri dalje »
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
08.01.2020 ob 09:51:21
Na kaj morate biti pozorni preden naročite stopnice
Pred nakupom stopnic je dobro vedeti:   da lahko izberete stopnice ne glede na obliko in izgled stopnišča v enakem... Beri dalje »
Video: Ko zagori olje na štedilniku
20.12.2019 ob 10:02:03
Video: Ko zagori olje na štedilniku
V posnetku si oglejte, kako ga pravilno pogasiti in kaj lahko pomeni napačna odločitev. Še en v nizu čisto navadnih dni. Po... Beri dalje »