Opremljanje doma > Kopalniška oprema
bojler-30l, 50l ali 80l

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bojler-30l, 50l ali 80l
#1
Pokvarila se nam je plinska peč, ki je imela tudi funkcijo ogrevanja vode.

Odločili smo se, da bomo renovirali celo kopalnico in menjali tudi plinsko peč. Ampak mojstri bodo na voljo šele konec septembra.

Ker pa štiri mesece ne moremo biti brez tople vode, smo se odločili, da kupimo električni bojler. Sedaj me pa zanima, katerega naj kupimo. Smo tričlanska družina, ki vsak dan uporablja tuš in vodo kot vsako normalno gospodinjstvo.

Cene 30l, 50l in 80 l so skoraj enake (od 100€ do 150€). Itak ga bomo jeseni prodali, če ga bo kdo sploh hotel. Ampak mene zanima bolje glede energijske varčnosti.
#2
Če je le prostor - 80l.
#3
kakšne so pa dimenzije 80l oz 50 l?
#4
Poglej tukaj: http://www.gorenjetiki.si/6376
#5
Tudi jaz priporočam 80-litrskega. Kar se tiče dimenzij pa je to spet odvisno. To je najbolje izmerit kar v trgovini. Kar se tiče priklopa bojlerja. Če bo problem pri obnovi, se da bojler priklopit tudi na kako mešalno pipo v kopalnici. Skratka vsepovsod, kjer imaš posebej cevi za toplo in mrzlo vodo.

Mi smo prej imeli bojler v kotlovnici. Ker pa se je ta obnvaljala, ni bilo prostora zanj (bil je napoti). Tako sem odmontiral eno baterijo v tušu in priklopil nanjo bojler. Voila...
#6
prostora nimamo ravno na pretek. v bistvu bi ga dali tam kjer je zdaj plinska peč (450x330x170).

so pa vsi okoli mene ful pametni. oče pravi, da je govoril z nekim mojstrom in da je 30 l čisto zadosti, da premostimo krizo.

mož kontra, da itak 80l, ki je tudi energijsko varčnejši, ker se manj vklaplja.

res ne vem kaj narediti, ker neke glomazne zadeve, mi pa res ni za imeti v kopalnici s tlorisom 5 m2.
#7
Po zdoraj omenjenih skicah so v osnovi vsi bojlerji enakega obsega, le različne višine-torej že pod manjšim težko stojiš ( pri normalni višini stropa ).
Glede litraže pa je tako: mi imamo 80 l, smo bili tudi nekdaj samo 3-je, sedaj smo 4-je in vem, da je 'knap' - še posebej za otroke ...
30 l stočiš pri parkrat umivanju rok in splahnjevanju kakšne posode ...
#8
Verjetno je odvisno tudi za kaj se vroča voda uporablja. Je to tuširanje ali ste navajeni namakati se v polni kadi vroče vode? Pomivate posodo na roke ali v stroju? Za splakovanje posode pa je mrzla voda ravno tako dobra, še sploh poleti.
Še naša izkušnja. V družini nas je 5 in dolgo let smo imeli 50 l bojler. Bilo je popolnoma dovolj, tudi če smo se tuširali eden za drugim. Nimamo pa kadi in posoda se skoraj vedno pomije v PS. Je bil pa bojler ležeč, pritrjen pod strop. Voda v njem se je izjemno hitro segrela, po 15 min od vklopa si se lahko šel tuširat. Zamenjali smo ga, ko je po 13ih letih spuščal in sedaj nam vodo greje plinski pretočni bojler, vendar je bil prejšnji bolši.
SAŠA
#9
pepina Napisal:so pa vsi okoli mene ful pametni. oče pravi, da je govoril z nekim mojstrom in da je 30 l čisto zadosti, da premostimo krizo.
mož kontra, da itak 80l, ki je tudi energijsko varčnejši, ker se manj vklaplja.
Ja, pol pa se greš srednjo varianto 50L, a ne? :wink:
A si mogoče razmišljala o ležeči varianti?

Jaz sem za svoje stanovanje (2 osebi) vzel kar OTG 80 SLIM,
ker je bil resnično ugoden v tovarniški prodajalni (ena nevidna
udrtina in brez embalaže).
#10
Ležečo varianto odsvetujem, zaradi prevelikih izgub.
Še sploh se splača pobrskat kateri model ima najmanjše izgube (podatek ponavadi podan v kWh/24h pri 65°C).
Če se ne motim, ima Tiki en 80-litrski model z manj kot 1kWh dnevnih izgub.

Ah, pravkar klikal, ga ne najdem več (ampak je, saj ga imam tudi sam), pa pri tem ne mislim OGB 80 ELN z 0.86, kateri pa ima zasoljeno ceno...
http://www.gorenjetiki.si/6381
#11
mi smo štirje in imamo 50L. če se otroci kopajo v banji napolnjeni do polovice se zadnji tušira z mlačno vodo...
izbira za pol leta je tvoja in ne boš kaj dosti prihranila...
#12
pepina Napisal:Cene 30l, 50l in 80 l so skoraj enake (od 100€ do 150€). Itak ga bomo jeseni prodali, če ga bo kdo sploh hotel. Ampak mene zanima bolje glede energijske varčnosti.

Enargijska varčnost je v tem primeru odvisna le od površine bojlerja (velikosti) in od nastavljene temperature vode v njem. Debelina izolacije je pri vseh omenjenih gorenjevih bojlerjih enaka (40 mm).

Če se boste tuširali eden za drugim, je nujna izbira 80 litrski, nastavljen na nižjo temperaturo (40-50 stopinj, občasno razkuževanje na 60 stopinj, če se bojite legionele). Če pa bo uporaba tople vode bolj enakomerna, je boljša izbira 30 litrski, saj ima zaradi manjše površine precej manjše toplotne izgube.


Skok na forum:
Zadnje novice

NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
17.09.2021 ob 12:00:26
NLB Stanovanjski kredit | Podarimo 100x 3 mesečne obroke
Tvoja priložnost veselju dati nov naslov Pridite v NLB na posvet k strokovnjaku za kredite ali nas pokličite prek video... Beri dalje »
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
02.06.2021 ob 13:07:02
ENOSTAVNO DO PONUDBE ZA KREDIT. Oddajte povpraševanje več bankam naenkrat.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »