Na vrtu bi rad naredil manjsi kamin iz navadnih rjavih opek. Kamin bi bil majhen ,namenjen manjsi peki-cevapi,... Zanima me ali je potrebno kamin z notranje strani obloziti s šamotno opeko? Na dno sem mislil v vodoraven polozaj poloziti dva betonska robnika-tudi tu mi je kolega rekel da je dobro na betonski robnik dati šamotno opeko da nebi popokalo. Je to potrbno ali bo navadna opeka zadosti za to temperaturo??
Za peko čevapov ali kaj podobnega je navadna opeka povsem dovolj in primerna. Šamotna opeka je bolj za akumulacijo toplote, tega pa za peko čevapčičev, kotletov, rib ne rabiš.
Ne vem pa, kaj misliš s tistima robnikoma na dnu?
Upam da bo tole temo kdo hiteje opazil, kot tisto drugo, kamor sem pisal za nasvet.
Sem pred izdelavo pulta ter spodnjega dela kamina. Mi lahko prosim poveste na kateri višini naredit spodnji del kurišča - betonsko plato, (upoštevamo da pride potem gor še šamot - oz. katera druga priporočjiva stvar, to moram še naštudirat). Da nebo vse skupaj previsoko / prenzko...
Se šamotna opeka po stenah in po tleh lepi? Nekje sem opazil, da jo potleh le polagajo na kremenčev pesek??
Kamin se bo uporabljal za peko čevapov ipd, ne kot krušna peč...
Zdravo,
Naceloma je odlocitev o visini pulta tvoja. Nekje okrog 90cm je ponavadi zgornji rob pulta, jaz sem svojega naredil na 93cm. Na dno kurisca sem jaz dal 6cm samot, v ta namen sem v plosci, ko sem jo ulival naredil 6cm zob (vdolbino), v katero sem polizil samot, okrog pa pozidal stene in jih oblozil s tankim samotom. Na dno sem samot le nalozil in posul ter sfugiral s kremencevim peskom, na stene pa sem samot lepil s stekleno vodo in samotno malto. Po 4-ih letih uporabe lahko recem da sem zadovoljen, vsekakor pa samot nima nobene druge funkcije razen estetske, ker gre za odprto kurisce in kot tako ne akumulira toplote (niti ni potrebe), sploh pa ne pri peki cevapov in podobnih malih drobnarij. Preden bi se samot ogrel do te mere da bi kaj imel od njega, smo vse cevape ze pojedli. Mogoce je malo drugace ko pecem odojka ali jagnje, ko se kuri 7 ur in vec-ampak sem preprican da bi tudi brez samota oboje bilo prav tako odlicno peceno :) bi pa se samotna obloga poznala, ce bi na kurisce montiral vrata in kamin uporabljal kot krusno/pica pec. Ampak v tem primeru bi pa moral dimnik delat na sprednjem robu kurisca in ne zadaj kot v primeru odprtega kurisca. In tako dalje :) cimvec odlicno pecenega ti zelim!
seveda je odločitev moja (glede na mojo višino ipd), vseeno pa sem želel še eno potrditev, saj si je "na pamet" včasih težko predstavljat primerno višino.
Najlepša hvala za tvoj odgovor, objavim kakšno sliko napredka, definitivno pa bom prosil še za kakšen nasvet tekom gradnje :wink:
Sem vprašanje zastavil že v eni drugi temi, ampak bo verjetno tale bolj primerna...
Iščem predloge, s čim obleči kamin z zunanje strani ? Po pultu in steni nad pultom bo po vsej verjetnosti keramika imitacije betona, čim večjih dimenzij, da se izognem fugam.
Razmišljal sem o kamnu, vse bolj pa se nagibam k nečem podobnim kot je fasada na hiši... So glede tega kakšni zadržki glede temperature? Predvsem sprednji stranski in sprednji zgornji rob kamina okrog odprtine... Drugje nebi smel biti problem s temperaturo.
Mi damo za zaključni sloj za vrtne kamine mineralni omet Rofix 715 različnih granulacij, ki ga potem lahko pobarvate po želji. Bi pa predlagal okoli vrat še portal iz kamna.
Da malo obudim temo. Zanima me šamot. A je šamot potreben samo zato, ker boljše zadržuje toploto in se hrana lepše peče ali pa zato, ker se navaden cigel in malta na vročini poškodujeta?