Nepremičnine > Nakup, prodaja in pravna vprašanja
Del zazidljive parcele je kmetijsko zemljišče?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Del zazidljive parcele je kmetijsko zemljišče?
#1
Matramo se z nakupom parcele. Imam že LI za gradnjo, kjer nič ne piše, da naj bi bil del parcele kmetijsko zemljišče. Tudi na katastrskem (ali kakšnem že) načrtu ni nič označeno. Jutri baje od lastnika dobim neko skico, kje točno na parceli je to zemljišče. Me prav zanima, kakšna skica bo to. Baje da moramo zaradi tega dela parcele skozi vso proceduro prodaje kmetijskega zemljišča (tj. 30 dni mora viset na občini razpis, moram se javiti kot ponudnik in biti izbrana... :? ) Ima kdo s tem izkušnje? Kako je lahko hkrati ena parcela zazidljiva in ima en delček kmetijskega zemljišča - pa ta ni nikjer označen in nima svoje parcelne številke? Pa da v LI ni omenjeno npr., da se tam ne sme zidat? Čudno se mi zdi. Kaj pravite?
#2
Podoben primer imam za sabo, le da je bilo jasno označeno kje in koliko je zazidljivo. Zaradi tega še ni nujno, da imaš dve parcelni številki. Jaz jih nimam. In seveda oglasne deske se ne moreš izogniti. Mi smo morali dat na oglasno desko kar dvakrat (zaporedoma), ker nismo vedeli, da se mora cena na ponudbi in cena na pogodbi ujemati. Mi pa smo to naredili po svoje in pušnili še en mesec dragocenega časa.
bolje slabo na svojem, kot dobro na tujem
http://gallery.me.com/bopsi#100040
#3
Ajej, potem je to možno. Svašta. Mi pa vseeno ni jasno, zakaj je en del zazidljive parcele lahko kar kmetijsko zemljišče. Ali se ne dela sprememba namembnosti za celo parcelo?

Bopsi, a si imel v lokacijski informaciji to označeno ali na kakem drugem dokumentu? Pa še nekaj - ali potem daš ponudbo na občino za nakup cele parcele ali samo za tisti košček kmetijskega zemljišča? Pa saj se tistega kosa posebej sploh ne bi dalo kupiti po mojem mnenju - a ni ena parcela pač ena enota? Če ni to samo še ena cvetka v šopku naše birokracije ... Pa hvala za nasvet!
#4
Ne, ne za celo parcelo. Pri meni samo ena četrtina (od 2000m2). Ja, v LI je zazidljiv del označen z rumeno vendar brez jasno označene meje...na oko bi rekel meter gor dol, če razumeš. Sicer boš pa kmalu to sam videl. Verjetno boš dobil podobno LI.
bolje slabo na svojem, kot dobro na tujem
http://gallery.me.com/bopsi#100040
#5
Jaz imam parcelo 1700 m2.
Ko sem zahteval LI sem jo dobil v 2-h kosih.

Za pol pise kmetijsko, za pol pise zazidljivo.
Imam pa sreco, da meja poteka nekako po sredini.
#6
neonblack Napisal:Jaz imam parcelo 1700 m2.
Ko sem zahteval LI sem jo dobil v 2-h kosih.

Za pol pise kmetijsko, za pol pise zazidljivo.
Imam pa sreco, da meja poteka nekako po sredini.

Ja, tako! Tudi jaz sem dobil LI v dveh delih, a parcela je kljub temu vodena pod eno številko.
bolje slabo na svojem, kot dobro na tujem
http://gallery.me.com/bopsi#100040
#7
No, sej to mi ni jasno, ker že imam lokacijsko informacijo in je v enem delu in nikjer ni niti omenjeno niti narisano, da bi bil del parcele kmetijsko zemljišče! Me res zanima, kakšno skico bo prinesel lastnik. Stvar je še bolj smešna, ker baje gre za 3 metre nekje ob meji parcele ... Bomo videli.
#8
Če imaš samo eno LI je parcela zazidljiva v celoti, ali pa je nekdo na občini slabo opravil svoje delo. Mogoče pa so ti naredili uslugo in celo parcelo označili za zazidljivo, vendar je vprašanje kako bo šlo to skoz pri pridobitvi gradbenega na UE.
Sam sem imel slično situacijo. 70m2 kmetijskega zemljišča, v obliki trikotnika, popolnoma neuporabno za kmetovanje, ampak postopku se nisem mogel izogniti.

Vso srečo!
Gradnja hiše - totalno nora, a nikakor neumna odločitev
#9
Prodajalec (lahko tudi kupec) si mora za promet z nepremicnino, pridobiti na obcini Potrdilo o namenski rabi zemljisca iz katerega je razvidna namembnost zemljisca - se pravi: ali je zemljisce kmetijsko, poselitveno ali delno kmetijsko/delno poselitveno.
Ce sem prav razumela imas ti Lokacijsko informacijo za gradnjo objekta. Tam kjer si oddal vlogo za LI zahtevaj se izsek iz kartografskega dela prostorskega akta, kjer bo razvidno, ali gre za kmetijsko ali poselitveno zemljisce.
LP
#10
Pozdravljeni; tudi jaz sem šel skozi to proceduro. Pri meni je bil del parcele zazidljiv, del pa kmetijski; nič nikjer o kvadratih. In potem oglasna deska in upanje, da boš edini, ki bo ponudbo sprejel ... in čakanje 30 dni in upanje, da ti odobrijo pravni posel ... Ampak gre; če ti je parcela všeč, se splača skozi ta postopek.

No, in na tej kmetijsko-zazidljivi parceli zdaj stoji moja hiša.
Prijeten in uspešen dan vsem.
#11
Hvala vsem za nasvete. Na žalost se je izkazalo (na občini tako pravijo), da bomo morali skozi ta postopek tudi mi, čeprav ni nikjer nič o kvadratih ... Kaj pa če se več ljudi javi na razpis z enako ponudbo? Kako se potem odločijo, komu bodo odobrili nakup? Če sem prav razumela, visi na oglasni deski samo ponudba za kmetijski del parcele? Kako bi lahko nekdo kupil samo tisti del? A je potem potrebna parcelacija? Ne gre mi ravno v glavo tole.


Skok na forum:
Zadnje novice

Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
08.06.2021 ob 07:28:05
Predstavljamo vse montažne hiše na slovenskem trgu
Odločitev za nov dom je ena najpomembnejših v življenju. Zato je potrebno, da izberemo dobro in kakovostno hišo, ki nam bo... Beri dalje »
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
02.06.2021 ob 13:07:02
Potrebujete stanovanjski kredit? Naredite si informativni izračun.
V življenju so stvari pogosto nepredvidljive. Velikokrat nas presenetijo dogodki, ki so vezani na večjo, neobičajno porabo finančnih... Beri dalje »