Tudi jaz bi v primeru odpovedi sedanje split 5kW Fujitsu dal še enkrat isto nazaj, to je pač najceneje. Sassapo me je potolažil da ne bo problem, čeprav so nove na R32. Pa tudi s porabo nimam nobenih težav in malo glasnejša zunanja enota me ne moti, ker je obrnjena stran od nas in sosedov.
Ko pa pri sorodnikih crkne IVT, gre namesto nje en drug monoblok. Zaradi mene lahko LG ali pa kar bo pač takrat na trgu najbolje v smislu cena/učinkovitost.
So pa na obeh hišah tudi dimniki.
(8.12.2020 ob 15:14)csamo001 Napisal: Aha, zdaj te pa mamo, pa tvoje visdoke COP-je... 
Nekega revolucionarnega izboljšanja tu ni. Copi so na najbolj zanimivih temperaturah (za nas na talnem govorim) večinoma celo slabši kot pri R410a.
Sem nekoč primerjal Althermo3 5kW (R32) z mojim starim Fujitsom 5kW (R410A). Altherma ima večjo izhodno moč na nižjih temperaturah. Verjetno je fizično nekaj večja zadeva, ker ima enako veliko in težko škatlo in količino plina vse do 7.5kW modela. Kar je načeloma OK, ima pa višjo ceno zato.
Ampak vsaj na papirju ob slabšem Cop:
Primer:
režim -20/+35 Cop Fujitsu: 2.09 Cop Daikin: 1.75
režim -15/+45 Cop Fujitsu: 2.02 Cop Daikin: 1.87
režim -15/+35 Cop Fujitsu: 2.25 Cop Daikin: 2.10
režim -7/+45 Cop Fujitsu: 2.20 Cop Daikin: 2.21
režim +7/+45 Cop Fujitsu: 3.46 Cop Daikin: 3.68
Torej, če zanemarim izhodno moč (in to lahko naredim ker mi ta od FWS v praksi zadostuje) in se osredotočim na Cop, ki naj bi bil višji pri R32 vidim, da to enostavno ni res (da bi bil z R32 višji).
Cop Altherme je tam kjer to res šteje (pri nizkih temperaturah okolice) nižji ali približno enak, razen pri +7/+45, kjer je nekaj boljši. Ampak ta zadnji režim v visokih temperaturah okolice je še najmanj pomemben, ker v praksi prinese najmanjšo razliko v porabi oz. v evrih.
Primerjave pri 55-60°C izhodne temperature pa ne morem naredit, ker te pri FWS sploh niso podane in jih verjetno niti ne dosega. Ampak zame take temperature SV mi sploh niso zanimive in me ne ganejo, ker jih ne rabimo (talno) in jih ne bi nikoli »prideloval«.