Objave: 7904
Teme: 59
Ocena:
34
(1.12.2020 ob 10:01)mišek2014 Napisal: Pozdravljeni,
Znasli smo se v situaciji, da je zaradi nenadne smrti lastnika ostala hisa prazna, brat od moje partnerke, hisa je kar poleg nase.
Hisa je iz leta 2008 ima fasado 15cm, streha ne vem tocno koliko izolacije ima, okrog 25cm se mi zdi. Okna so dvoslojna.
Torej kako naj zdaj to hiso prezimimo. Ogrevanje je na radiatorje in frolingova pec na drva, 1000 litrov zalogovnik. Kaj sedaj narediti, ali vodo ven spustit, pa pustit neogrevano?
Menda to ni dobro za sistem, pec in radiatorji potem rjavijo, ali je to res. Antifriza bi bilo pa tud potrebno ogromno zaradi vode v zalogovniku. Verjetno ne bi bilo poceni?
V nedeljo sem zakuril eno sajtergo drv, pred tem je bilo v hisi 10 stopinj, potem sem dvignil na 13 stopinj, na peci sem nastavil da bi stirikrat na dan po eno uro posiljalo 35 stopinj. Ampak v ponedeljek zjutraj je ze bil zalogovnik prazen.
Kaj sedaj narediti, danes se nisem sel pogledat koliko se je ohladilo, verjetno je ze pod 10. Zunaj je -7.
Zdaj da bi recimo enkrat na teden kuril, ocitno ne bo dosti da bi preprecil ohladitev hise. Trikrat na teden kurit po eno sajtergo se mi pa ze dosti zdi. To bo slo drv precej. Vodovod bi se dalo spraznit, v jasku za stevcem je pipa, tak da bi na pipo dal pistolo kompresorja in bi spihal vodo ven. Problem je centralna.
Pa se zanima me, v spodnjih prostorih je klima panasonic, do sredine novembra se je grel skoz na njo. Potem je moja tisto na daljinca ugasnila, in je tako ostalo 14 dni. Zadnjic sem pa jaz poskusal jo vklopit, pa ne dela nic, nobena lucka ne sveti. Sem odprel pokrov spredaj, in odvil pokrovcek kjer pride kabel noter. Na nobeni zici ni elektrike. Verjetno bi mogla bit ne? Varovalke v omarice so vse noter. Ni mi jasno kaj se je zgodilo, da ne dobi elektrike. Ali kdo lahko svetuje kaj bi bilo?
Ali je slucajno mozno, da je imel kaj na daljinsko upravljanje, in da zdaj ko smo ugasnili racunalnik in telefon ne dela vec, da bi to bilo kaj povezano, pa se ne da zagnat? Samo po moje na sponkah bi morala bit elektrika.
Po enem kurjenju ti temperatura ni kaj dosti mrdnila, ker je bila bajta podhlajena. Dokaz je počasno ohlajanje po tem kurjenju. Tak na oko bi rekel, da bo kurjenje 1 x tedensko v najhujšem mrazu dovolj. Za ziher pa, kot je napisal energetik, lahko daš še klimo na timer, da se recimo preventivno vklopi za kako uro. Sicer, glede na izolacijo, bi rekel, da je mala verjetnost, da bi kdaj v bajti padlo pod 0. Dobitki so preko oken (rolete naj bodo maksimalno dvignjene, zavese odgrnjene), izgube pa zaradi izolacije najbrž precej majhne.
Objave: 75
Teme: 3
Ocena:
2
1.12.2020 ob 18:25
(*Zadnja sprememba objave: 1.12.2020 ob 18:35 uporabnik piag.)
(1.12.2020 ob 17:59)csamo001 Napisal: (1.12.2020 ob 10:01)mišek2014 Napisal: Pozdravljeni,
Znasli smo se v situaciji, da je zaradi nenadne smrti lastnika ostala hisa prazna, brat od moje partnerke, hisa je kar poleg nase.
Hisa je iz leta 2008 ima fasado 15cm, streha ne vem tocno koliko izolacije ima, okrog 25cm se mi zdi. Okna so dvoslojna.
Torej kako naj zdaj to hiso prezimimo. Ogrevanje je na radiatorje in frolingova pec na drva, 1000 litrov zalogovnik. Kaj sedaj narediti, ali vodo ven spustit, pa pustit neogrevano?
Menda to ni dobro za sistem, pec in radiatorji potem rjavijo, ali je to res. Antifriza bi bilo pa tud potrebno ogromno zaradi vode v zalogovniku. Verjetno ne bi bilo poceni?
V nedeljo sem zakuril eno sajtergo drv, pred tem je bilo v hisi 10 stopinj, potem sem dvignil na 13 stopinj, na peci sem nastavil da bi stirikrat na dan po eno uro posiljalo 35 stopinj. Ampak v ponedeljek zjutraj je ze bil zalogovnik prazen.
Kaj sedaj narediti, danes se nisem sel pogledat koliko se je ohladilo, verjetno je ze pod 10. Zunaj je -7.
Zdaj da bi recimo enkrat na teden kuril, ocitno ne bo dosti da bi preprecil ohladitev hise. Trikrat na teden kurit po eno sajtergo se mi pa ze dosti zdi. To bo slo drv precej. Vodovod bi se dalo spraznit, v jasku za stevcem je pipa, tak da bi na pipo dal pistolo kompresorja in bi spihal vodo ven. Problem je centralna.
Pa se zanima me, v spodnjih prostorih je klima panasonic, do sredine novembra se je grel skoz na njo. Potem je moja tisto na daljinca ugasnila, in je tako ostalo 14 dni. Zadnjic sem pa jaz poskusal jo vklopit, pa ne dela nic, nobena lucka ne sveti. Sem odprel pokrov spredaj, in odvil pokrovcek kjer pride kabel noter. Na nobeni zici ni elektrike. Verjetno bi mogla bit ne? Varovalke v omarice so vse noter. Ni mi jasno kaj se je zgodilo, da ne dobi elektrike. Ali kdo lahko svetuje kaj bi bilo?
Ali je slucajno mozno, da je imel kaj na daljinsko upravljanje, in da zdaj ko smo ugasnili racunalnik in telefon ne dela vec, da bi to bilo kaj povezano, pa se ne da zagnat? Samo po moje na sponkah bi morala bit elektrika.
Po enem kurjenju ti temperatura ni kaj dosti mrdnila, ker je bila bajta podhlajena. Dokaz je počasno ohlajanje po tem kurjenju. Tak na oko bi rekel, da bo kurjenje 1 x tedensko v najhujšem mrazu dovolj. Za ziher pa, kot je napisal energetik, lahko daš še klimo na timer, da se recimo preventivno vklopi za kako uro. Sicer, glede na izolacijo, bi rekel, da je mala verjetnost, da bi kdaj v bajti padlo pod 0. Dobitki so preko oken (rolete naj bodo maksimalno dvignjene, zavese odgrnjene), izgube pa zaradi izolacije najbrž precej majhne.
Sicer je že Beri piagu odgovoril, da to ne bo šlo in je energetik to prezrl.
Objave: 7580
Teme: 15
Ocena:
-60
Klimo naj pogleda štromar. Za vsak slučaj prej izklopi in vklopi varovalko klime, pa boš videl. Menda je kaj drv pri hiši v zalogi? Kuriti na minimum in ne premišljevati o porabi, le tako bo hiša ostala v kondiciji. Sam vode ne bi izpuščal niti iz vodovoda, niti iz centralne, bo sama škoda. Občasno odpri pipe.
Objave: 824
Teme: 30
Ocena:
11
Nek tajmer ma, samo kolikor ga jaz razumem, bolj v stilu pralnih strojev. Se pravi tajmer A pomeni cez koliko ur se vklopi, tajmer B pa potem cez koliko ur se ugasne. Maksimalno je za 12 ur, razdelitev pa je na eno uro. Nima tak vezano na uro, da bi lahko recimo nastavil, zdaj pa vsak dan delaj od 12 do 15 ure.
Objave: 8664
Teme: 6
Ocena:
9
Klima ni peč na drva pa da nadrkavaš,jo prižgeš in pustiš prižgano ves čas.
Klima je namenjena da vzdržuje temperaturo,ne pa da ohlajen prostor ogreje,kot se to počne s pečmi na drva.
Problem je ogreti prostor, ko se enkrat stene ohladijo.
-------------------------------
S tem se popolnoma strinjam.
Zato je najbolj pametno vzdrževati minimalno temperaturo kolikor pač klima dovoli.
Vse ostalo je uvod v nabiranje plesni po vogalih in drugih toplotnih mostovih
Objave: 1414
Teme: 3
Ocena:
11
Kupiš digitalno stikalno uro, ali pa če je Wifi v hiši, kakšno vtičnico, ki jo preko njega krmiliš. Klimo nastaviš na najnižjo temperaturo potem jo pa stem prižigaš in ugašaš.
Ocena:
11
Ja sam ugasno bi jo ze, nazaj se pa vrjetno ne bi vklopla s tem ko pride elektrika nazaj.
Pa ne sej to bom jaz parkrat na teden jo za par ur na roke prizgal, za ugasnat pa lahko dam na tajmer. Enkrat na teden pa na drva zakurim.
Da bi bla klima skoz vzgana, to bi znalo precej stroma porabit. S tem da greje pa se mi po obcutku zdi da slabs ko navadn kalorifer 2kW. Ceprav bi naj bilo to 3,5kW.
Objave: 12178
Teme: 10
Ocena:
-222
Če klima ni vrhunska in Nordic izvedbe, bo v podhlajeni hiši samo zamrznila. Sploh pa na timer ne bo naredila nič.
Enkrat tedensko zakurite peč na polno. Mislim, da hiša ni tako slabo izolirana, da bi se v enem tednu ohladila do ledišča. Če so rolete, le te do konca dol, ne gor kot je nekdo napisal. Preko steklenih površin je daleč največ toplotnih izgub.
Objave: 1969
Teme: 20
Ocena:
2
Svetujem, da temperatura ne gre pod 8 st C v prostorih, pa še nekaj, če je noter parket nosite vi tja sušiti v hišo svoje perilo, ker ko nobenega ni, se navadno prej 10 let stabilen parket tako posuši, da nastanejo ogromne reže v parketu. Najceneje res ogrevate na klimo, sam sem imel v takem objektu še dva profesionalna gradbiščna kaloriferja nastavljena tam na cca 5 st c , če bi klima padla, tak tip kaloriferja pa zaradi požarne varnosti.
Objave: 7904
Teme: 59
Ocena:
34
2.12.2020 ob 03:20
(*Zadnja sprememba objave: 2.12.2020 ob 03:21 uporabnik csamo001.)
(1.12.2020 ob 23:02)sassapo Napisal: Če klima ni vrhunska in Nordic izvedbe, bo v podhlajeni hiši samo zamrznila. Sploh pa na timer ne bo naredila nič.
Enkrat tedensko zakurite peč na polno. Mislim, da hiša ni tako slabo izolirana, da bi se v enem tednu ohladila do ledišča. Če so rolete, le te do konca dol, ne gor kot je nekdo napisal. Preko steklenih površin je daleč največ toplotnih izgub.
Izgub je ob dvignjenih roletah čez noč res več, ampak ni bistvene razlike. Pomerjeno pred leti.
Bodo sončni pribitki veliko več naredili, kot pa spuščene rolete manj izgubile. Če se jih pa lahko spusti čez noč inzjutraj dvigne, pa še toliko bolje.
Objave: 5589
Teme: 1
Ocena:
30
(1.12.2020 ob 23:02)sassapo Napisal: Če klima ni vrhunska in Nordic izvedbe, bo v podhlajeni hiši samo zamrznila. Sploh pa na timer ne bo naredila nič.
To sam pri sebi opažam odkar imam rolete. Vendar, če je čez dan sončno, je boljše da so rolete gor, čez noč pa jih spustit. Pač, nekaj dela. Seveda na prisojni strani.
Objave: 7224
Teme: 14
Ocena:
53
(2.12.2020 ob 11:35)xavi Napisal: (1.12.2020 ob 23:02)sassapo Napisal: Če klima ni vrhunska in Nordic izvedbe, bo v podhlajeni hiši samo zamrznila. Sploh pa na timer ne bo naredila nič.
To sam pri sebi opažam odkar imam rolete. Vendar, če je čez dan sončno, je boljše da so rolete gor, čez noč pa jih spustit. Pač, nekaj dela. Seveda na prisojni strani.
Pri dobrih oknih bo učinek spuščenih rolet mali. V zapuščeni hiši bi sam naredil tako, da bi na osončenih oknih pustil dvignjene, drugje spuščene.
Objave: 5589
Teme: 1
Ocena:
30
2.12.2020 ob 11:53
(*Zadnja sprememba objave: 2.12.2020 ob 11:54 uporabnik xavi.)
Jaz imam dvoslojna in se spuščene rolete z purpeno zelo poznajo Celo sem malo fanatika in sem si pred leti naredil iz 3 cm stirudurja obloge v obliki zunanjih polic. Po drugi strani pa imam na dilah že dve leti nekaj bal isoverja, pa še ga nisem odmotal in položil. Poleti je prevroče, zdaj pa premrzlo.
Ocena:
11
Rolet ni, notranje zaluzije so. V zgornjem stuku so odkrite, spodaj pa raje ne, zaradi spijunov, da ne bi kdo kukal noter. To se hitro potem kdo najde, ko ve da je bajta prazna, pa si hod kaj ogledovat.
Zdajle sem sel gledat, je 11,2 stopinje not. Mislim da za vikend bom zakuril, pa bo potem za en teden spet dobro.
Objave: 12178
Teme: 10
Ocena:
-222
2.12.2020 ob 12:08
(*Zadnja sprememba objave: 2.12.2020 ob 12:52 uporabnik sassapo.)
(2.12.2020 ob 03:20)csamo001 Napisal: (1.12.2020 ob 23:02)sassapo Napisal: Če klima ni vrhunska in Nordic izvedbe, bo v podhlajeni hiši samo zamrznila. Sploh pa na timer ne bo naredila nič.
Izgub je ob dvignjenih roletah čez noč res več, ampak ni bistvene razlike. Pomerjeno pred leti.
Bodo sončni pribitki veliko več naredili, kot pa spuščene rolete manj izgubile. Če se jih pa lahko spusti čez noč inzjutraj dvigne, pa še toliko bolje.
Csamo, nikakor ne drži. Smo pred leti delali primerjave, pa tudi merili z IR kamero.
Nekaj + dobitkov 24/h, res dobi hiša na J strani, V, S in tudi zahod v Decembru in prvi polovici Januarja pa je kljub vsakodnevnem soncu v negativi. Šele konec Januarja in v začetku Februarju bi rekel, da je ob vsakodnevnem soncu skozi stekla približno toliko dobitkov kot izgub. Da je pa pozimi cel teden sončen moraš pa zopet imeti srečo. In jasno hišo na idealni lokaciji.
Seveda se moramo razumeti, da razlike niso ranga 10°C, ampak kakšni 2°C bi se pa, po mojem mišljenju v celem tednu lahko poznalo.
|