Gradnja in obnova > Nizkoenergijska in pasivna gradnja
Prezračevanje z rekuperacijo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prezračevanje z rekuperacijo
Kje si dobil ponudbo?
Pri nas sem našel samo en star oglas na bolhi pri enem privatniku iz dolenjske.
Poljske cene so mi precej všeč. 80 euro bruto za kolut 75ke.
Meni je delal rekuperacijo s sistemom PE-FLEX tale majster.
Po pridobitvi več ponudb se odločam med Zehnder ComfoAir Q350 TR in Helios KWL EC 300 W ET L. Ker se ne morem odločiti, bi vas prosil za pomoč, kaj bi vi izbrali in zakaj? Kolikor vidim, imata oba nekje isto funkcionalnosti, sem pa v seznamu Ekosklada zasledil, da ima Helios občutno slabši izkoristek 74% proti 90%. Kaj dejansko to pomeni v praksi?

Prav tako me zanima, ali se napravo ponoči sliši? Vgrajeno bi jo namreč imel v garderobni sobi, ki je med dvema spalnicama, vmes pa bodo montažne stene. So pa predvideni dušilci pri obeh.
Razlika v izkoristku je v tem, ker ima omenjeni Helios entalpijski izmenjevalnik (vrača tudi vlago) zato je izkoristek bistveno slabši. 
Za korektno primerjavo bi moral vzeti tudi Zehnder-ja, ki ima entalpijsko kocko (= Q350 Enthalphy). Ta ima izkoristek 82 %.

Prav tako me zanima, ali se napravo ponoči sliši?
Naprava, če je na 100% moči kar dosti brni..pri normalnem delovanju nekoliko manj.
Dušilci na samo glasnost naprave nimajo vpliva - ti dušijo samo zvok, ki bi prihajal oz. prihaja dovodnih/odvodnih ceveh.

Sedaj, da bi bila naprava med dvema spalnicama vmes z montažnimi stenami, težko reči koliko se bi slišalo. Definitivno morata biti steni dobro zvočno izolirani.
Mislite, da je Zehnder Q350 dovolj, če imaš 12 cevi za vpih in 12 za izpih? Ali je bolje močnejšo napravo npr Q450? Predvsem tudi z vidika hrupa, da močnejša naprava ne dela na polno?
(17.11.2020 ob 22:29)boris445 Napisal: Mislite, da je Zehnder Q350 dovolj, če imaš 12 cevi za vpih in 12 za izpih? Ali je bolje močnejšo napravo npr Q450? Predvsem tudi z vidika hrupa, da močnejša naprava  ne dela na polno?

Izračunaj prostorsko volumensko (m3) če se izide...
Mene pa zanima kako imate kej nastavljene tele Helios Entalpijske rekuperatorje? Vidim da v osnovi je izključeno tole uravnavanje vlage?
Ena boljših naložb pri naši novi hiši je prezračevanje Zehender Q450 entelapijski. Stalno sveži zrak v hiši z vlago cca 40-50%.
Kolegaje vzel cenejšo verzijo brez vračanja vlage in ima problem z suhim zrakom. Pade mu na cca 20%...
Mi smo že pol leta v hiši pa še nismo odprli nobenega oknaSmile 

Proti rekuperaciji so izključno tisti, ki je nimajo in ne vedo kaj zamujajo.

lp
Podpišem se pod zgornjo objavo.
Nikoli še nisem živel v hiši s tem sistemom zato ne morem govoriti kako to izgleda. Tako, da sploh ne vem ali bi napeljal to ali ne. V načrtu ni in edino kar bi mogoče najbolj naredil je samo predpriprava za prihodnje.

Glede na to, da sem vajen da je okno veliko odprto ne vem ali se mi splača. Mogoče če bi kdaj vlažnost meril in se na podlagi tega odločil če vzeti ali ne.
Zdravo, mene zanima kje dobivate prezračevalne cevi 75 za ceno manj kot 150€ kolut. Jaz sem v vsaki ponudbi od monterjev sedaj dobil za okoli 250€.
Lp.
Ali se čuti oz. če kaj moti dovod zraka direktno nad npr. mizo ali posteljo?
Kako pa so nastavitve stopenj pretoka pri Q450? Se da poljubno nastaviti ali je po stopnjah?
Mi imamo dva ventila direktno nad sedezno in enega nad jedilno mizo pa ni cutit pihanja. Ce se z roko priblizam ventilu na cca 20cm se pa cuti, kar je normalno. To je, ko rekuperator deluje na 50% nazivne moci, kar je 90% casa. Pri max moci pa se cuti pis vetra ampak minimalno. V spalnici in otroskih sobah smo ventile vseeno postavili tako, da niso direkt nad glavami, ko lezimo v postelji. Ce ne drugo vsaj zaradi obcutka, da ti ne more pihat po glavi.
@boris445
Imaš štiri stopnje, ki jih poljubno nastaviš.


Skok na forum:
Zadnje novice

Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
29.09.2022 ob 13:16:41
Vabljeni na dan odprtih vrat - DRENovo
Najnovejše smernice bivanja in energetske učinkovitosti skoraj nič-energijskih hiš. Naselje DRENovo: naravni... Beri dalje »
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
26.09.2022 ob 12:19:36
Jesenski Zero Emission® dnevi Lumar
Trajnostna gradnja prihodnosti  - V ŽIVO na prvi slovenski certificirani aktivni hiši V podjetju Lumar, pionirju in... Beri dalje »
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
21.09.2022 ob 07:43:24
Posedujte lastno počitniško hiško, ki se tudi izplača!
Brez stresa, brez dela. Samo sprostite se in uživajte z družino in prijatelji. Vljudno vas vabimo na dan odprtih vrat v Krmelj, v... Beri dalje »
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
16.09.2022 ob 14:27:50
Gradite na novo ali prenavljate stanovanje, hišo ali poslovne prostore? Nič lažjega!
Smo vaš zanesljiv partner na področju gradnje in obnove, s ciljem uresničiti vaše projekte in nadgraditi vaše... Beri dalje »
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
05.09.2022 ob 12:41:43
Preizkusite kalkulator za izračun kredita
Stanovanjski kredit Sam pojem »kredit« izhaja iz latinske besede Credere in pomeni varovati, zaupati. Pri kreditnem razmerju... Beri dalje »