Objave: 667
Teme: 74
Ocena:
0
Moral bom zamenjati ogrevanje v manjši, pred 15 leti obnovljeni hiši v okolici Senožeč.
Hiša ima fasado s 12cm stiropora, streha 25cm urse, okna imajo 1,1k.
Ogrevamo pritličje veliko 40m2, nadstropje, kjer so pa spalnice pa ne, ker nam za spanje zadostuje temperatura 17 - 20 stopinj, ki jo dosegamo z odprtim stopniščem in odprtimi vrat dveh spalnic. V dnevnem prostoru imamo 20 - 23 stopinj.
Hišo ogrevamo s 15 let staro kaminsko pečjo na pelete z močjo 7kw, ki je pa že rahlo dotrajana. Letno porabim 1 - 1,2 tone peletov. 90% delovanja deluje na minimum - 2,1kw. SV ogrevam na elektriko.
Teden do dva v zimi vključim električno centralno, pa še to bolj zaradi vzdrževanja sistema, kot zaradi potrebe.
Letos sem nekajkrat pomislil na klimatsko napravo, o katerih pa nimam pojma. Nekaj sem sicer prebral na spletu in na tem forumu, a vseeno mi ostaja kar nekaj odprtih vprašanj.
Odločam se za talno klimo, ker bi z njo tudi ogreval in to mogoče celo pozimi. Izbiral bi med Gree, Daikin in Mitsubisi. Verjetno bi potreboval moč 5kw zaradi rezerve pri ogrevanju. Hlajenja bi bilo minimalno, mogoče kakšen teden na leto, ker mi dnevna temperatura v bivalnem delo polet ne presega 23 stopinj. Prvo leto bi pustil kaminsko peč, če bi se pa takšno ogrevanje s klimo obneslo, bi pa kaminsko peč odstranil in imel za podporo električno centralno.
Prosil bi za mnenje strokovnjakov ali uporabnikov klime za ogrevanje.
Lp Pavel
Objave: 7826
Teme: 17
Ocena:
-189
Pavel, pri nas imamo v 32 m2 prostoru (kuhinja, jedilni kot, dnevna soba) talno Daikinovo 35 R410A plin, stene 30 cm modularec + 6 cm stiropora, okna plastična 3 stekla, hiša je 760 n/m, Gorenjska. Pozimi pokurimo še cca 4 prm drv na CK za skupaj 65 m2 stanovanja + protizmrzovalno ogrevanje pritličja. V spalničnem delu imamo še eno najmanjšo talno Daikinco, isti plin, ki pa le malo dela, nastavljena je na 16 stopinj. Za toplo vodo je STČ 80 l za dve osebi dovolj za tuširanje, banjava se ne.
Vzemi katerokoli talno klimo (pravijo, da Micka draga, posebno deli), Gree je riževa, a ji nič ne manjka, za malo več bo Daikin, sam bi dal 5 kW. Predvsem pa priporočam nabavo zunanje enote z vgrajenim grelcem dna. Brez tega ne kupuj, tista firma, ki tega nima - odpade, pa če je takoj Daikin. Kadar je več dni zaporedoma pod nulo, se v dnu zunanje enote nabira led, ki ga moram potem odstranjevati (izklopiti klimo, odvijačiti masko, s spodnje strani pogreti z industrijskim fenom, ročno pobrati ven kose ledu, spet montirati masko). Naknadna montaža grelnega kabla mi nekako ne sede, tudi ne izgleda prav lepo. Originalno je le originalno. Sicer od maja 2014 do danes ni bilo niti ene okvare, potrebno je le redno čistiti notranje filtre, enkrat sem pral kiler, zunaj enkrat na sezono očistim kiler s ne premehko krtačo na zunanji strani in od znotraj ven izpiham z majhnim pritiskom, sicer bi aluminij pokrivilo.
V kratkoročnem planu je TČ, predvsem zaradi želje po kompletnem ogretem nadstropju, vključno s kopalnico, kjer je sedaj le radiator in infra peč in to tako pozimi, kot v prehodnih obdobjih.
Sit sem olja (gorilnik API naprodaj), peletov (gorilnik Ferroli naprodaj) in razsipnega kotla VW term tip MV.
Ocena:
0
forfeit,upam,da bo tudi sassapo povedal svoje mnenje in dal kakšen nasvet, saj je na tem forumu kar aktiven. Sicer se pa moram še kaj naučiti, da bom vedel kaj vprašati.
kadotr, tudi jaz imam v planu TČ, ampak si v tem trenutku tega ne morem privoščiti. Zato mi je ta klima v prvem planu, če bi pa bil z njo zelo zadovoljen, pa mogoče tudi v zadnjem.
Mi pa odstranjevanje ledu po postopku kot si ga opisal, res ne leži, tako da bom poskusil najti klimo s gretjem dna.
Me je pa trvoja izkušnja kar malo razveselila, ker se očitno da tudi tako.
lp pavel
Objave: 12756
Teme: 12
Ocena:
-503
Jasno boš z dobro talno klimo za šalo ogreval želeni prostor. Na žalost je vedno tisto kar je najboljše tudi najdražje. Jasno ti bom to kot prvo izbiro tudi priporočal. Daikin Nexura ali malenkost cenejši Hitachi Akebono talne izvedbe, še nekoliko cenejši, vendar še nekako pri taboljših, Panasonic Nanoex
Če iščeš bolj poceni, bo Gree Console najboljša izbira
Objave: 928
Teme: 1
Ocena:
13
Ogrevanje z klimatsko napravo ni nic drugega kot z toplotno crpalko, tukaj gre za cistokrvno zrak-zrak TČ. Ce ne bi Fery priskrbel IVT bi se sam se vedno ogreval z 2x Mitsubishi FH na cca 100m2, seveda VEHZ nordic zunanjima entoama z grelnim kablom in direktnim vbrizgom. Pri -15C sta dobesedno bruhali vrocino in z lahkoto vzdrzevali 23-24C, ce bi se se enkrat odlocal bi notranje vzel talne, katere nudijo visji nivo, skoraj brez motecega pihanja...
Ocena:
0
sassapo; Daikin Nexsura in verjetno tudi Hitachi bosta res predraga, Gree Console se mi zdi ugodna, če je tudi kvaliteta dobra, za Panasonic Nanoex pa nisem našel cene.
Ima katera od teh, ali pa katera druga primerljiva grelec dna.
Glede na to, da živim na področju z zelo močno burjo in snegom me zanima, kje je najboljša postavitev za zunanjo enoto. Na orkanski burji, ali v zavetju, zasuta s snegom?
Ocena:
0
Hvala za cenik. 5kw je cenovno ravno na zgornji meji, ki sem si jo zamislil.
Glede burje je pa situacija taka;
Klimo dam na severno steno. Piha iz S - SV, naravnost v klimo.
Če jo dam na južno stran piha iz vzhoda pravokotno na klimo.
Če jo dam na zahodno stran je sicer v zavetju, na njo pa nanosi 1-2 m snega {zameti}.
Katera stran bi prišla v poštev?
Ocena:
-189
25.8.2020 ob 20:35
(*Zadnja sprememba objave: 25.8.2020 ob 20:40 uporabnik kadotr.)
Po dosedaj napisanem montiraj talno klimo Gree Console 5,5 kW z gretjem dna na južno stran, da ti bo burja odnesla sneg in ne bo pihala direktno v ventilator. Ni druge... Sicer je notranja talna enota Gree na pogled povsem enaka Daikinovi.
Ocena:
-189
Kakor vzameš. Je doplačilo oz. drugi tip z gretjem dna. Ni pa strašanska razlika v ceni. Jutri pokliči ali pošlji mail v Vojnik. Ni druge...