31.10.2019 ob 20:38
Mogoče je marsikaj, vprašanje je, koliko je verjetno.
(31.10.2019 ob 19:42)JaBK Napisal: Tona vidi armagedon, ampak še vseeno me fascinira, kako vsi spregledate point:
- TČ lahko pri -21 dela na 50% modulacije, ampak če bo TČ ugasnila kompresor pri tej temperaturi, se boš komplet na grelce grel.
- ko se vse na grelce obesi - ali pri projektiranju kot je moje ali ker so T prenizke in TČ ugasne kompresor in so takrat tudi potrebe hiš največje, bodo vsi grelci prižgani
posledično če imaš dovolj hiš, ki se pri -21 ogreva na elektriko s COP 1 --> omrežje pade.
(1.11.2019 ob 01:06)Tone Napisal: Kdaj greva na pijačo, za sladoled je prepozno.:)
@Popdon31 Madona, kako tega ne vidiš, če so sprojektirane na bivalenco pri -7 in so na radiatorjih, in so v 24/7 režimu, potem bodo zjutraj pri -21 valjda vse na grelcih. Kdaj se bo kateri vklopil itak ni važno. Saj ni v Slovenjgradcu najbolj mraz popoldne, v Kranju pa zjutraj.
In če bodi do leta 28 same mile zime, in bodo TČ shajale brez grelcev, se ne bo nihče pripravljal na -21.
Glede strokovnjakov pa malo morgen, Zlovenijo in tudi EU smo zhebali tako daleč, da štromarji, tudi kak direktor v ELESu, komaj čakajo, kdaj bo generalni mrk v celu EU in to ne 1 uro, tak, da bodo sistem par dni postavljali, da bosta v parih urah vsa telefonija in internet počepnila, vsaj izven mest. Severna italija je 2003 počepnila, 3 dni so jo nazaj postavljal, pa so imel takoj pomoč sosed. Ali pa 2006, bi šla lohk cela Evropa v temo.
Ko je celo omrežje na meji, je vsak feler lahko nepredstavljiva katastrofa. Ledenega februarja brez štroma in povezav.
Dost imajo tega, da se jih ne posluša. Recimo net metering je totalna katastrofa, noben štromar česa takega ne bi uvajal.
(1.11.2019 ob 10:54)Tone Napisal: Varovalke v trafo postajah bo ven metalo, ko bo poraba Slovenije ene 3 do 4GW, trenutno je dobra 2, februarja ...ma brez veze, ne razumeš.
Nič me ni prizadelo, jebe se mi, samooskrbno bom naštimal in na grelce v svji 6 kubični cisterni bom prešel, z enkratnim plačilom 4k€.
(1.11.2019 ob 10:42)Tone Napisal: A 80 letna upokojenka naj gre iz nafte na drva, pelete al kaj, svojo 40 let staro peč mora pa zamenjat, na kaj naj gre, nafto? Če ima na voljo enormne, verjetni tudi 100% subvencije za zelene peči. Ja TČ bodo izbrale oz. jim jih bodo svetovali, če so za skandinavce OK.....
V temi o samooskrbnih FVE vsi pišejo, da imajo nastavljeno temperaturo preklopa na grelce krepko nad spodnjo limito kompresorja, kaj bi jo kvaril, če maš đabe štrom.
Nizozemci imajo ogromne akumulacije v svojih HE, pa še nekaj ČHE, za polnjenje katerih jim plačujejo Danci, in se jim hebe za štrom, je prepoceni.
(28.10.2019 ob 20:27)Tone Napisal:
(28.10.2019 ob 20:13)bozgom Napisal: A pol moja NIBE pri -25 tut troši več kot grelci? Sicer pa je za naš okoliš absolutno najnižja izmerjena tempratura -23,20°C in kdaj preneha delovati očitno nikoli ne bom mogel preveriti. :angel: :angel:
PS sem pač napisal Zubadan-a. Praktično vsi tipi novejših TČ imajo mejo pri tam -25°C. Nekateri celo pri -30°C. In po prospektih imajo vse, pri teh mejnih vrednostih COP višji od 1.
To je deloma res pri 30°C dvižnega voda, ko maš pa radiatorje, takrat rabiš vsaj 55.
(29.10.2019 ob 23:41)Tone Napisal: Temeljnih stvari ne štekate. TČ se projektira tako, da pod -7°C začne v kompresorskem načinu primanjkovati moči, zato začne vklapljati grelce. Ko tempetatura pade pod neko temperaturo, pa itak kompresor izklopi in TC postane škatla z grelci, ki so dimenzionirani tako, da na projektni temperaturi -13 še lahko vzdržuje temperaturo. A vi mislite, da ima grelce zato, da iz 5°C pogreje bajto na 22, pri zunaj -20 in to v pol dneva, jok.