22.3.2014 ob 14:36
mirang Napisal:Da malce razgibamo temo o tem kotlu:
decembra 2013 sem zamenjal stari reaktor na žaganje ( narejen po naročilu za CK) s kotlom Schmitt TŽK34. Prej sem kar nekaj časa mozgal in pregledoval po netu, kaj in kako; želje so bile kot vedno velike, financ malo manj. V končni izbor ( po parih ogledih na terenu) je prišel omenjeni kotel.
Situacija:
- 200+ m2 stanovanjske površine;
- nova streha, izolirana fasada ( samo 6cm, več ni zneslo), hiša letnik 75( modularc na vzdolžno=20cm stene);
- lega : Goriška ( Soška dolina);
- radiatorsko gretje;
- dimnik inox fi 160mm, višina 9m+;
Razhajkali smo kurilnico in zmontirali novo peč, v enem dnevu ( mojster in jaz). Začela sva ob 8h zjutraj, zvečer ob 9h je nova peč že ogrevala ( da se malce pohvalim). S kompletno predelano cevno instalacijo, novim razdelilnikom in kar gre zraven. Stvar še ni dokončana, ker je letos zvezano peč direkt na razdelilnik ( vzporedno s naftno pečjo za vsak slučaj), bo pa takoj dodelava na zalogovnik, ko se naberejo finance.
Ker je peč vezana direktno ( brez zalogovnika, kot sem omenil), se je na začetku pojavljal problem viška moči kotla, ko se je tokokrog ogrevanja stanovanja zaprl ( termostat). Polena so bolj tako ( čiščenje šare okoli hiše, celo železniški pragovi), zato se je kar smolilo po kotlu, posledično 1x mesečno preventivno čiščenje dimnika. Ker sem prebral ogromno gradiva o raketnih pečeh ( projekt bo, sigurno), sem si želel vsaj približek gorenja kot v raketni peči ( nitje o tem tudi na tem forumu- hvala Cratosu, Sezeefu in podobnim mačkom za nesebično deljenje izkušenj). Pa tastari strici izpred sto in več let tudi niso bili taki butci, da ne bi znali marsikaj o pečeh, ker niso imeli motorke in je bilo treba segreti hišo s čimmanj drvmi.
Zato mi od vsega začetka ni bilo všeč ( sem vedel in o tem razmišljal že pred nakupom), da se kurišče prehitro ohlaja z vodo v stenah kurišča. Zaradi tega se ogenj preveč ohlaja, vsa nesnaga v dimnih plinih ne zgori lepo, zato se tudi smoli. In več je smole, slabša je toplodna prevodnost skozi steno kotla na vodo, ki bi jo rad segrel.
Končno sem zbral pogum in obložil spodnji del kurišča s šamotno opeko ( 25 x 12'5 x 6cm, 25 x 12'5 x 3cm), ki sem jo obdelal kar s fleksarco. Seveda sem stvar zložil na suho ( ni potrebe po lepljenju, pa še garancija ne more pasti), če bi se pokazalo, da sem kaj zasral. Tanko šamotno opeko sem zložil po dnu na rešetke, naredil par zarez za zrak,, debelejša je ob stenah, da nastane konus. Drva sem prej zlagal vzdolžno z rešetkami ( zrak teče prečno čez drva, kar mi ni nekako leglo), res da sem lahko zložil v peč 50cm polena, pa ni bilo to to.
Spremenil sem smer zlaganja polen ( sežagal sem jih na 25cm dolžine, čeprav bi šle noter tudi 33cm), tako da so zdaj zložena prečno na rešetke, torej zrak teče skozi drva proti zadnjemu delu peči - boljša prezračenost, lepše gorenje).
Ker so drva zdaj obdana s šamotno opeko, zdaj, ko se stvar segreje, dosti lepše zgorijo ( prej sem imel na dnu 5cm žerjavice, zdaj zažari 20-25cm na visoko). Posledično se v delu kurišča, kjer zgorevajo, pojavlja dosti višja temperetura, pepela je 3x manj, temperaturna nihanja vode so dosti manjša in mehkejša, ko se loputa vleka odpira in zapira, vleče pa kot norec ( občasno rohni kot raketka). Skratka, sem prav ponosen nase, kako mi je uspelo.
Skoraj sem pozabil : v drugem delu peči sem naredil zaenkrat 3 tubulatorje iz pločevine, ker so se obnesli bom dodal še 3-4. Stvar dela.
Dodelava ne stane dosti, rezultat je odličen, zato bi rad pomagal lastnikom omenjenega kotla, da si ali sami ( ali pa jim pomagam) dodelajo omenjeni kotel za dosego boljših rezultatov.
Pa še par slikc:
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
[ATTACHMENT NOT FOUND]
prigradi si rajši regulacijo povratka, maš toliko katrana v peči da ti bo ja po parih letih spusto pa še izkoristek se zmanjša vsaj za polovico pri tako zapacani peči