Glej, optimalni v/c (vodocementni faktor, razmerje vode in cementa) je 0,40. Vsaj pred 20 leti je bil.
To je brez dodatkov težko doseci, ampak pri 0,5 ali 0,6 je pa že kaj vgradljivega tudi brez dodatkov. Se pravi na 10kg cementa daš okoli 5l vode.
In iz tega razmerja sem jaz ocenil da je 7l vode preveč za žakelj betona.
Ker v žaklju betona je recimo okoli 4kg cementa(dobrih 300kg cementa na m3 betona). In če dodaš 7l vode imaš v/c skoraj 2, kar pa je 5x več od optimalnega in verjemi da s takim v/c faktorjem ne boš nikdar dobil MB 30.
Sem se na lastne oči (vzel kocke lred in po dodajanju vode in jih zdrobil) prepričal kaj se zgodi z Marko betona ko enkrat v hruško doda vodo, da manj trpi pumpa in zidarji. Z lahkoto izgubiš četrtino marke.
V mešalec betona vržem pesek, 25kg žakelj cementa in približno vedro (od jupola) vode.
Iz mešalca dobim slabi dve sajtrgi betona. Koliko zakljev hobby betona rabiš za tako količino betona ne vem. Sem pa v zadnjih letih tudi sam zmetal tono ali dve cementa v mešalec, če se že gremo kdo ima daljšega...
Zgoraj v navodilih lepo piše da dodaš 2,5litra vode. Ti pa govoriš o nekih 7l oz zagotovo več kot 3. Ves kaj dobiš če dodaš 3x večjo količino vode od predpisane? Hoces jesti žgance (imeti beton), dobiš pa "bistro" juho z nekaj kroglicami v njej.

Tako enkrat za foro izmeri koliko l/min ima tvoj slavf pretoka in koliko sekund teče voda v šajtrgo s hobby betonom, potem pa izračunaj koliko l vode je v sajtrgi.
Toliko o lezenju iz lukenj....lep podaljšan vikend ti zelim