Uporaba vroče kadi kot zalogovnik in sekundarni vir energije - Print verzija
PodSvojoStreho.net
Uporaba vroče kadi kot zalogovnik in sekundarni vir energije - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://www.podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://www.podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Uporaba vroče kadi kot zalogovnik in sekundarni vir energije (/showthread.php?tid=83097)Uporaba vroče kadi kot zalogovnik in sekundarni vir energije - Prekmurje - 25.1.2023

Hišo greje TČ 9 Kw, gretje talno.  25 metrov od hiše  imam 28 kw kamin, ki preko inox rebrastih cevi greje cca 1400 litrsko kad (recimo temu zalogovnik). V register kamina gre  okoli 65 litrov vode. Nahaja se na terasi. Kad (4 cm akacije) zelo dobro ohranja temperaturo, lahko pa jo še dodatno izoliram. Predvsem pokrov.  Ob manjšem minusu pustim obtočno črpalko, da voda kroži, da ne zmrzne.  Ob večjem minusu  pa malo zakurim. V bodoče bo vse, razen sprednje strani kamina (obe stranici in ozadje) dobro izolirano. 
Če bi do kurilnice potegnil predizolirano cev imam dve možnosti. Da sistem do kurilnice napolnim z antifrizom in da se toplota prenaša preko izmenjevalca na sistem v hiši. Ali pusti vodo in greti samo s TČ samo kritčno vejo,  ko je nevarnost zmrzali.  V tem primeru bi vejo do kadi in kamina grelo nujno potrebno, da ne zmrzne. Bi bilo slednje  prevelika potrata energije.  Ali bi bilo boljše uporabiti drug sistem z izmenjevalcem. Kakšnen izmenjevalec v tem primeru priporočate. 

Doma imamo viška lesa, je pa tudi neke vrste rezerva (ob ustreznem rezervnem napajanju) ob kakšnem daljšem izpadu električne energije. 

Se opravčujem za laično razlago. 

Pri pregledu statistike povprečne letne temperature  je pri nas -0,4 samo v januarju.


RE: Uporaba vroče kadi kot zalogovnik in sekundarni vir energije - ivank_ - 25.1.2023

Imel boš velike toplotne izgube. Tudi material te bo precej stal, tako da bo doba vračanja stroška investicije dolga.
Ostani pri TČ za ogrevanje hiše.


RE: Uporaba vroče kadi kot zalogovnik in sekundarni vir energije - Beri - 25.1.2023

Imaš talno ogrevanje,katero je hkrati tudi zalogovni,pusti TČ naj dela svoje ti pa uživaj življenje,brez posegov v možgane TČ.


RE: Uporaba vroče kadi kot zalogovnik in sekundarni vir energije - oneh - 25.1.2023

Sam veš kolikokrat in za kako dolgo na tvojem koncu zmanjka elektrike. Če želiš imeti le rezervo v primeru kakšne havarije potem ne kopliciraj z antifrizi, fiksnimi cevmi...ampak si zagotovi nek rezervni vir napajanja in dve cevi potrebne dolžine. V kurilnici in na kaminu izvedi priključke, na katere boš po potrebi lahko pritrdil ti dve cevi. Ko bo zopet vzpostavljeno normalno stanje boš cevi odklopil, izpraznil in shranil.
Če pa to res želiš pogosteje uporabljati pol pač položi fiksne cevi. Skušaj pa jih položiti tako, da jih boš lahko izpraznil, ko jih ne boš rabil. Kakršni koli antifriz in črpalke so zgolj bližnica do glavobola.


RE: Uporaba vroče kadi kot zalogovnik in sekundarni vir energije - Prekmurje - 26.1.2023

Hvala za odgovore. Saj v začetku mislim narediti vse priključke, ker bom zunaj en del obzidal iz  naredil tlake. Da ne bom pozneje "štemal". Po potrebi samo priključim cevi, na tak ali drugačen način. Zunaj kurimo kar dosti, pa se mi zdi škoda, da energije ne bi porabili. Ni pa neke sile  s samo izvedbo. Dejansko bi lahko zapiral vmesni del (od peči do kurilnice), ga po potrebni napolnil z vodo ali izpraznil. Mislim, da bo sistem pri peči zdržal tudi nižje temperature brez antifriza. Do sedaj ni bilo problema, čeprav je trenutno vse na prostem.  Ob nižjih temperaturah voda nenehno kroži, za vsak primer pa bi mogoče noter lahko dal kakšen potopni grelec na senzor, ki se vklopi ob nižji temperaturi.  Torej sredinski del sistem  je poln z vodo pri višjih in zmernih temperaturah. O napovedi nižje temperature ga izpraznim. Sistem pri kadi zunaj deluje enako kot sedaj.  Kad je polna, po ceveh pa kroži voda. Občasno je voda v kadi tudi slana. Cevi za v zemljo zunaj dobim dokaj poceni.
Edino ne vem, kakšen poseg in finančni zaloga je priklop na sedanje centralno omrežje in kako to sistem TČ zaznava. Vem, da obstaja v meniju sekundarni vir gretja. LptZadnje novice

Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
18.06.2024 ob 09:24:25
Marlesu srebrno priznanje Štajerske gospodarske zbornice za inovacije
Ljubljana, 18. junij 2024 – Na tradicionalni podelitvi priznanj podravske regije za inovacije, ki jo organizira Štajerska... Beri dalje »
Na individualno prilagojena hiša Lumar Primus-D 146 s paketom Design
14.06.2024 ob 08:28:20
Na individualno prilagojena hiša Lumar Primus-D 146 s paketom Design
V podjetju Lumar v torek 18. junija, med 12.00 in 17.00 uro, pripravljajo nov dan odprtih vrat. Tokrat bodo predstavili izjemno... Beri dalje »
Pri zelenem kreditu izberite modro
14.06.2024 ob 08:20:35
Pri zelenem kreditu izberite modro
Kam po zeleni kredit? Vse več ljudi se odloča za gradnjo energetsko varčnih oziroma pasivnih hiš, saj na ta način ne zgolj... Beri dalje »
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
13.06.2024 ob 09:17:31
Rast povpraševanj slovenskih strank po nepremičninah na Hrvaškem
Na nepremičninskem portalu Indomio je bilo v prvi polovici leta 2024 zabeležena izjemna 20-odstotna rast povpraševanj... Beri dalje »
Izgradite hišo, kakršno si želite
22.05.2024 ob 06:49:08
Izgradite hišo, kakršno si želite
Inovativne rešitve, ki ne samo skrajšajo da skrajšajo čas gradnje in znižajo stroške, temveč... Beri dalje »
Sanacija hiš po poplavah
13.09.2023 ob 12:58:03
Sanacija hiš po poplavah
Poplave avgusta 2023 so prizadele veliko območij v Sloveniji, poškodovanih je bilo tudi veliko hiš. Lumarjevi strokovnjaki... Beri dalje »